Вхід | Реєстрація

У США нашому земляку поставили три пам’ятники

У США нашому земляку поставили три пам’ятники

Напередодні Дня Конституції в Кобеляках відбулось відкриття меморіальної дошки нашому земляку композитору, бандуристу та Герою України Григорію Китастому.

Гості свята зібралися в холі районного Центру культури та дозвілля. Серед присутніх здебільшого були працівники бюджетних установ та представники районної й міської влади. Ведучі заходу розповіли, що у 20-30 роках минулого століття в Кобеляках та навколишніх селах знали про трьох бандуристів братів Китастих. Про одного з них, Григорія, і йшла мова під час свята.

Народився він 1907 року в козацькій родині. Ще з самого дитинства Григорій увібрав у себе любов до народної пісні. Хлопець закінчив Полтавський музичний технікум. Потім — Київський музично-драматичний інститут імені Миколи Лисенка. У 1935 році Полтавська і Київська капели бандуристів об'єдналися в одну Державну зразкову капелу. Китастий спершу став її концертмейстером, а згодом — заступником мистецького керівника. З початком Великої Вітчизняної війни колектив було розпущено. Наново його створили восени 1941 року полтавці Китастий та Назаренко. А капела тоді одержала ім'я Тараса Шевченка. У 1942 році їх вивезли на роботи до Німеччини. У 1943 році капела обслуговувала остарбайтерів. А вже після закінчення війни Григорій Китастий виїхав до США в місто Детройт. За кордоном він продовжував займатися своєю улюбленою справою. Капела бандуристів імені Тараса Шевченка під керівництвом нашого земляка уже на іншому континенті виросла в потужний, талановитий мистецький колектив, який ніс українську пісню, українське слово у весь світ. Останні 16 років свого життя Григорій Трохимович не розлучався зі своєю капелою. За цей час вони досягли вершини успіху у виконавській майстерності. Його колектив виступав у найбільших країнах світу. Як композитор, Китастий написав музику до віршів Шевченка «Гомоніла Україна», «Грай, Кобзарю», «Вітре буйний», а також Олександра Олеся, Івана Багряного та Андрія Малишка.

Костянтин Бобрищев у своєму виступі перед присутніми зазначив, що Григорій Китастий — це особистість з великої літери.

— Ми запізнилися з відкриттям меморіальної дошки цій людині мінімум на 24 роки, — каже Костянтин Васильович. — Ви вдумайтесь, у США Григорію Китастому поставили аж три пам’ятники. У нашій державі Григорію Трохимовичу присвоєно звання Героя України. Його єдиного посмертно удостоєно найвищої національної премії Тараса Шевченка. При тому, що нею нагороджують лише живих. А ми тільки зараз відкриваємо меморіальну дошку цій визначній особистості.

Насамкінець своєї промови Костянтин Бобрищев виступив з пропозицією присвоїти ім'я Григорія Китастого Кобеляцькому навчально-виховному комплексу № 1. Також він запропонував перейменувати одну з міських вулиць у його честь.

Право відкрити меморіальну дошку, яка розташована на фасаді будівлі районного Центру культури та дозвілля, надали міському голові Олександру Ісипу та керуючому апаратом Кобеляцької РДА Павлу Мудраку.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 липня 2014, 12:40 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації