Вхід | Реєстрація

Питання соціального захисту населення — одне з першочергових

Питання соціального захисту населення — одне з першочергових

Нещодавно в кабінеті начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Наталії Гомлі зібрали оперативну нараду для того, щоб проінформувати про зміни до законодавства в соціальній сфері. На зібрання запросили голів громадських організацій, сільських голів та їх секретарів.

На порядку денному стояли актуальні питання, які останнім часом зазнали чималих змін. А деякі взагалі є новими і надиктованими останніми подіями в країні: підтримка населення району під час оплати житлово-комунальних послуг та зміни у законодавстві щодо державної допомоги сім’ям з дітьми; допомога громадянам, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів, де ведеться антитерористична операція.

Представникам громадських організацій, сільським головам та їх секретарям роздали буклети, де зазначалася інформація про зміни в законодавстві, і попрохали їх розмножити задля повного і оперативного інформування нашого населення.

Спочатку зупинилися на підтримці населення під час оплати житлово-комунальних послуг, яка здійснюється шляхом надання державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій на оплату послуг та з 1 липня 2014 року — компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг, таких як газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Також було надано загальну інформацію про субсидії, яких у минулому році по району призначено 969. У цьому році змін щодо призначення субсидій не відбулося.

У світлі останніх подій, підвищення цін на газ нашими «дружніми» сусідами для декого стало майже непосильною ношею. І без цього люди були змушені віддавати половину зарплатні чи пенсії на оплату комунальних послуг, а відтепер з тих грошей і зовсім лишатимуться копійки. Тому зачепили у своїй промові також компенсацію додаткових витрат на оплату комунальних послуг, постанова про яку набуває чинності 1 липня 2014 року, адже це (зверніть увагу!) — новий вид допомоги, який визначається як різниця між розміром плати за газопостачання, централізоване опалення та постачання гарячої води після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на відповідні послуги. Наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію сім’я у межах норм споживання сплачувала за ці послуги 300 гривень на місяць, а після підвищення — 400 гривень. У такому випадку розмір щомісячної компенсації становить 100 гривень.

Як нам пояснили, право на призначення компенсації мають сім’ї, середньомісячний дохід яких за попередні шість місяців не перевищує величини прожиткового мінімуму для сім’ї, а загальний же прожитковий мінімум дорівнює сумі прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї: діти віком до 6 років — 1032 грн; діти віком від 6 до 18 років — 1286 грн; працездатні особи — 1218 грн; особи, які втратили працездатність — 949 грн. Бажаючі, які хочуть отримати таку компенсацію, повинні звернутися до управління соціального захисту Новосанжарської райдержадміністрації. Прийом документів розпочнеться з 1 жовтня 2014 року. Також роз’яснили, що одна і та сам а людина може отримувати і субсидію, і компенсацію одночасно. Тобто механізм цієї державної гарантії є широким.

Компенсація ж припиняється, якщо людина не сплачує за комунальні послуги; якщо заявник приховав і недостовірно подав інформацію про зареєстрованих у будинку членів сім’ї, подав недостовірну довідку про доходи.

— Будь ласка, шановні представники сільських рад, пояснюйте своїм громадянам, які в цьому році хотітимуть отримувати компенсацію за опалювальний період 2014-2015 р. р., їхні права, адже інформація нова і мало хто про неї знає.

Наступним питанням, з якого продовжилась оперативна нарада, були зміни до законодавства з питань державної допомоги сім’ям з дітьми, які вступили в силу 1 липня 2014 року. Тут ситуація взагалі дуже цікава, адже в Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» вже йдеться про встановлення єдиного розміру допомоги при народженні дитини та скасування допомоги по догляду за дитиною до 3 років. Тобто, раніше при народженні першої дитини держава виділяла 30 960 гривень, другої — 61 920 гривень, третьої — 123 840 гривень. Тепер, після відповідних змін, які вступили в силу 1 липня 2014 року, допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень, причому незалежно від того, яка за рахунком в сім’ї народилася дитина. Одноразова сума виплати тепер становить 10 320 гривень, решту ж виплачуватимуть впродовж 36 місяців рівними частинами по 860 гривень. Також скасована виплата допомоги на дитину до досягнення нею трьох років, розмір якої раніше був 130 гривень. Як пояснюють держоргани — ця сума вже включена в допомогу при народженні. Також слід заспокоїти матерів, які народили своїх діток до 1 липня 2014 року: допомога буде виплачуватися в розмірах, встановлених на дату народження дитини, тобто, по старих правилах.

Далі перейшли до розгляду питання щодо громадян, які переселяються з тимчасово окупованої території України та районів, де ведеться антитерористична операція. На сьогоднішній день з великого числа переселенців в управління праці та соцзахисту населення звернулося 5 сімей, які хотіли б отримувати державну допомогу. Тому управління звернулося до представників сільських рад, аби ті направляли переселенців, які потребують державної допомоги, до них. Також проінформували, що для вирішення питань щодо тимчасового перебування та поселення в Полтавській області, вирішення соціальних питань, медичного обслуговування, організації навчання та виховання дітей у дошкільних і шкільних навчальних закладах, працевлаштування, контактних даних органів соціального захисту, відновлення втрачених документів, тощо громадянам, які приїхали з АР Крим, міста Севастополь, Донецької та Луганської областей, необхідно звернутися за безкоштовним телефоном гарячої лінії обласного контактного центру (0-800-502-230) і там зареєструватись.


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 липня 2014, 15:25 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації