Вхід | Реєстрація

«Тут мають бути спеціальні бірки, а не просто наляпано зеленкою»

«Тут мають бути спеціальні бірки, а не просто наляпано зеленкою»

Минулого тижня журналістам тижневика «ЕХО» зателефонували депутати Золотарівської сільської ради. Вони повідомили, що посадку, яка знаходяться на території селищної ради, вирубують невідомі особи.

Коли ми приїхали на місце, то побачили золотарівського сільського голову Сергія Кобеля, депутатів селищної ради та місцевих жителів. Через деякий час прибули представники районної влади та правоохоронці.

Неподалік стояли двоє чоловіків, які, за словами депутатів, і вирубували дерева в посадці. Ми цікавимось у робітників, чи мають вони якісь дозволи на роботу. Ті відповідають, що працюють за дорученням свого керівництва, директора товариства «Чистий ліс» Сергія Уса. Чоловіки стверджують, що їхній роботодавець має всі необхідні дозволи на роботу. Самі ж депутати і селищний голова одноголосно заявляють, що вирубкою дерев ці «лісоруби» займаються незаконно. Адже такі рішення мають прийматися на сесії, бо посадки знаходяться на території Золотарівської сільської ради. І, мовляв, ніяких дозволів депутати не надавали.

— Посадка, де вирізали дерева, протяжністю майже півтора кілометри, — каже депутат Валентина Фещенко. — А до нашого приїзду встигли «прорідити» її більше, ніж на половину. Що цікаво, вирізали дерева всередині посадки, а не обочинами. Крім того, зрубані здорові, гарні дуби та кленки, а не сухі й тоненькі деревця.

Присутні вимагають викликати на місце самого керівника товариства «Чистий ліс». І через деякий час він приїжджає. Одразу ж досить емоційно чоловік демонструє товсту папку з паперами і говорить, що має всі необхідні документи й дозволи на вирубку дерев. Щоправда, у нього — зовсім інша точка зору на ситуацію, яка склалася.

— Це земля не Золотарівської сільської ради, — каже Сергій Ус. — Нею володіє головне Управління земельних ресурсів. Я звернувся до установи з проханням надати дозвіл на оренду цієї посадки. Та, як виявилось, державою не передбачений такий механізм. Тому мені було відмовлено. В Управлінні пояснили, мовляв, подібні питання варто узгоджувати з власниками чи орендарями паїв, що розташовані поблизу посадок. І я заключив договір із фермером Василем Гордійком, який орендує землі, що прилягають до цієї посадки.

Потім Сергій Іванович пояснює, що він має акт обстеження, виданий обласною екологічною комісією. У документі вказана кількість пошкоджених, сухих дерев і тих, що ростуть на території паїв. Комісія прийняла рішення щодо видалення вказаних дерев. Згідно документу, посадки повинні продуватися вітром.

Далі Сергій Ус продовжує, що він направив офіційне звернення до державного підприємства «Кременчуцьке лісове господарство» з проханням виділити спеціалістів лісового господарства «для проведення відводу полезахисних лісових смуг, що знаходяться на території Золотарівської сільської ради». Для цього були командировані спеціалісти Кобеляцького лісгоспу. Вони провели вибірку дерев, призначених у рубку. У результаті їх загальна кількість становить 690 одиниць.

— Співробітники Кобеляцького лісового господарства помітили ці дерева, — продовжує Ус. — Мої працівники їх і зрубали.

Ці слова неабияк обурили присутніх. Адже дерева були просто намічені зеленою фарбою.

— Тут мають бути спеціальні бірки, — кажуть депутати. — А не просто наляпано зеленкою. Я зараз також пройдуся і позначу так дерева. Це значить, що я їх після цього зрубати можу?

Ми переглянули особисто документ, у якому міститься інформація про насадження, що призначені для вирубки. Там йдеться, що найбільша частина дерев, які підлягають вирубуванню, — це ясени діаметром 9 та 12 сантиметрів. Дещо менша кількість — дерева діаметром від 16 до 32 сантиметрів. І, згідно з документом, дозволяється спиляти лише по 1 деревині 40 та 48 сантиметрів. Кленів можна було зрізати значно меншу кількість, діаметром від 8 до 20 сантиметрів.

— Слухайте, згідно ваших документів, ви повинні були вирізати 690 дерев, — обурюються депутати Золотарівскої сільської ради. — А їх вирубано значно більше. Крім того, це мали бути сухі, тоненькі та пошкоджені одиниці. А ми бачимо, що здебільшого спиляні товсті, гарні та здорові дерева. Серед них — не лише клени та ясени, а й дуби, про які у ваших документах немає й слова. Інші люди, які дозволяють собі таке робити, штраф по 5–6 тисяч гривень платять!

Присутні представники районної влади цікавляться, що буде із зрубаними деревами далі.

— Це тепер моє! — каже Ус. — Я їх використаю на потреби підприємства.

Через деякий час на місце приїжджає і сам фермер Василь Гордійко. Він вислуховує присутніх та відповідає, що одразу ж не погодився з вибіркою дерев, зробленою співробітниками лісничого господарства.

— На мою думку, треба було позначати ті одиниці, які дійсно варто випилювати, — зазначив фермер. — Та мені пояснили, що все робиться за законом. Тому я більше не вмішувався.

Зрештою, роботи з вирубки дерев були зупинені правоохоронцями до з'ясування всіх обставин. Через декілька днів у Кобеляцькому райвідділі нам повідомили, що за даним фактом порушене кримінальне провадження за статтею 246 Кримінального Кодексу України (незаконна порубка лісу). Нараховані збитки в сумі 263 тисячі 580 гривень. Наразі проводиться досудове слідство.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2014, 10:00 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації