Вхід | Реєстрація

Без грошей, але не все так погано

Світові кризові явища стали надзвичайно серйозними випробуваннями для України. Криза змусила всіх нас - і владу, і громадян – активізувати зусилля на вирішення життєвих проблем. Соціальні проблеми - найактуальніші, адже безпосередньо впливають на рівень добробуту людини та її родини.
Міська влада і управління праці та соціального захисту населення в тім числі робить усе, аби в рамках нашої компетенції та можливостей якнайшвидше допомогти кожній людині, кожній родині, яка звертається до нас.
На сьогодні в Миргороді майже кожний третій отримує пільги чи державні соціальні допомоги. Варто відзначити, що їх кількість щорічно збільшується. Так, станом на 01 січня 2010 року у місті 12416 людей отримує різного роду пільги та 3758 осіб - соціальні допомоги. У порівнянні з 2008 роком пільговиків збільшилося на 387, а одержувачів допомог - на 171 особу.
У 2010 році державою введено додаткові пільги, які одержать нові категорії громадян, а саме: багатодітні сім’ї ( троє і більше дітей до 18 років) отримають 50-відсоткову знижку на сплату житлово-комунальних послуг та для дітей із цих сімей буде надане право безоплатного проїзду всіма видами транспорту.
Усі ці виплати здійснюються за державними програмами за кошти субвенції з Державного бюджету.
Нагадаю, що з 1 листопада 2009 року, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становив 701 грн., для дітей до 6 років – 632 грн., від 6 до 18 років – 776 грн., працездатних осіб – 744 грн., осіб, які втратили працездатність, - 573 грн. Усі перерахунки розмірів допомог здійснено без звернень громадян. Відповідно мало бути збільшено обсяг державної субвенції місцевому бюджету на виплату допомог сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам із дитинства та дітям – інвалідам і тимчасової державної допомоги дітям.
Складна ситуація склалася із фінансуванням державою пільг та субсидій. У цілому на виплату всіх державних пільг та субсидій нараховано 8973,4 тис.грн. профінансовано лише 8262,4 тис.грн., тобто заборгованість держави перед надавачами послуг у місті складає 809,8 тис.грн., Куди ж мали бути спрямовані ці кошти ? У першу чергу кошти мали бути спрямовані на відшкодування витрат, які понесли перевізники за перевезення пільгової категорії населення. Загальна сума заборгованості по даній пільзі складає 260,1 тис.грн. Тому неодноразові звернення і нарікання ветеранів війни і праці, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи про те , що перевізники відмовляються їх перевозити, не є безпідставними, але є обґрунтованими, тому що ці кошти пішли б на виплату заробітної плати працівникам, придбання паливно-мастильних матеріалів та запчастин. І от, у даний момент залишається лише просити перевізників виконувати свою роботу, не маючи гарантій, що найближчим часом кошти з держави надійдуть у місто.
Викликає занепокоєння і ситуація з виплати боргів житлово – комунальному господарству. В цілому, держава заборгувала міським комунальним службам майже 500,0 тис. грн. Для прикладу візьмемо МК ЖЕУ - підприємство, до якого найчастіше звертають¬ся мешканці будинків за допомогою. Даному підприємству державою не відшкодовано 133,5 тис.грн. А це теж - заробітна плата працівникам ЖЕУ, придбання матеріалів для ремонту та інше. Звідси - своєчасність і якість виконаних робіт.
Враховуючи складність ситуації, виконавчий комітет міської ради не стоїть осторонь та не спостерігає за розвитком подій і надходженням коштів, а вимушений брати на себе вирішення цих важливих для життєзабезпечення міста проблем.
Так, у місті безперебійно працюють перевізники на всіх маршрутах. Квартири мешканців міста забезпечені теплом, газом, водою, своєчасно проводиться очистка вулиць міста від снігу та вивіз сміття.
Для покращення умов прийому громадян в управлінні праці та соціального захисту населення запроваджено прийом без обідньої перерви та за попереднім записом. Тобто людина сама може визначити час, коли їй зручно вирішити свої питання. До установ банків, магазинів, аптек облаштовуються пандуси для безперешкодного доступу громадян з обмеженими фізичними можливостями.
Управління має можливість надати допомогу у перевезенні інвалідів до медичних закладів та інших установ шляхом надання послуги «соціального таксі». Для вирішення соціальних – побутових проблем та на лікування за особистим зверненням жителів міста надається матеріальна допомога. Крім того, у місті затверджені і виконуються багато інших програм, у тім числі і Програма соціального захисту населення.

Автор: Г.А.ЛЕВЧЕНКО, заступник міського голови з питань соціального захисту населення Миргородської міської ради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2010, 13:40 | Миргород | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації