Вхід | Реєстрація

У «Нижньоворсклянському» знайшли унікальну п’явку

У «Нижньоворсклянському» знайшли унікальну п’явку

Минулого тижня в Кобеляцькому районі побувала експедиція харківських науковців.

Очолював групу фахівців із університету імені Каразіна знаний в Україні та світі спеціаліст із п’явок Андрій Утецький. Андрій Юрійович вважається серед своїх колег особистістю по-справжньому видатною. Уже кілька десятиліть він вивчає п’явок у всьому світі: від Арктики до Антарктиди. А ось влітку 2014-ого року вирішив приїхати в Кобеляцький район.

— Узагалі-то я більше спеціалізуюся на морських п’явках. Прісноводних вивчає мій брат Сергій. Але він зараз проходить службу в зоні антитерористичної операції, — зазначив фахівець.

Андрій Утецький і двоє його колег прибули в Кобеляцький район не випадково. Вони поставили перед собою завдання вивчити види п’явок, котрі живуть у Сумській та Полтавській областях. Колеги порекомендували науковцям відвідати регіональний парк «Нижньоворсклянський». Дирекція закладу досить гостинно зустріла харків’ян, надавши їм базу для проживання. У якості гіда виступив місцевий науковець Микола Журавель, який живе у Світлогірському.

Харків’яни пробули у «Нижньоворсклян–ському» лише день. Але й за цей короткий період зуміли виявити в одній із невеличких водойм унікальну п’явку Фадєєва. Тварина до цього була знайдена лише в Харківській області та Польщі. П’явка Фадєєва занесена до Червоної книги України. І харківські біологи повідомили адміністрацію «Нижньоворсклянського» про те, що на території парку живе унікальний представник фауни. Поблизу водойми, де знайдена рідкісна п’явка, буде встановлений спеціальний інформаційний плакат. Розповідаючи про результати роботи експедиції, Андрій Утецький зазначив: «Я взагалі дуже люблю Ворсклу. Але в її пониззі на території Кобеляцького району побував вперше. І я, і колеги буквально закохалися в цю місцевість. Ми обов’язково приїдемо в Кобеляцький район вдруге. Плануємо провести тут ще й наукові дослідження. У тому числі, фото- та відеозйомку.

До слова, харківська школа герудології, тобто, науки про п’явок, є однією із найстаріших і найавторитетніших на території колишнього СРСР. А вивчення цих тварин має не лише прикладну цінність (п’явки використовуються в медицині — редакція), а й допомагають зрозуміти процес виникнення та розвитку всієї екосистеми планети Земля.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 липня 2014, 18:06 | Кобеляки | Цікаве
1. Чудо Юдо / 7 серпня 2014, 10:40
Ти також за те, щоб обгородити Луганду парканом? Все більше людей приєднуються вже до такої думки. Хоча так зробити ніяк ніззя.

Я чомусь думав, що вивчання п’явок уже застаріле (у медецинських цілях).
2. Лікар / 7 серпня 2014, 22:56
Шановний пане Філоненко, при всій моїй повазі до Вас, все ж дозвольте зауважити. В державі Україна давно існують унікальні п’явки в верховній раді і на банковій. Тому потрібно писати на більш актуальні для населення теми.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації