Вхід | Реєстрація

Той про козу, інший — про петлю

Той про козу, інший — про петлю

Перед початком сезону полювання на пернату дичину керівники мисливських господарств зібрались на нараду. Що з того вийшло, читайте нижче.

Нараду організували і провели представники районної влади. Головував на ній заступник голови РДА Олександр Шуліка. Разом із ним у президії знаходився голова Кобеляцької райради Василь Мирошнеченко. На зібрання прибули представники всіх мисливсько-рибальських товариств, що діють на території Кобеляцького району. Був присутній і директор РЛП «Нижньоворсклянський» Микола Гергенкоп. Обласні служби представляв Микола Григор’єв із управління з охорони екології та природних ресурсів.

Спочатку керівники мисливських господарств розповіли про підготовку до відкриття сезону полювання на пернату дичину. Із їх слів стало зрозуміло, що в Кобеляцькому районі практично не залишилось місць, де б можна було полювати на качок та інших водоплаваючих. Причина в тому, що катастрофічно швидкими темпами висихають численні болота, ставочки та озера, у яких раніше жила птиця. І знайти якусь більш-менш придатну для полювання водойму можна хіба що на узбережжі Дніпра та пониззі Ворскли.

Та повідомлення про кліматичні катаклізми присутні сприйняли спокійно. А ось під час обговорення вартості так званих відстрільних карток розпочалася жвава перепалка. Коли ж зачепили тему полювання на території «Нижньоворсклянського», то почалася справжня «війна». Аж до побажань потрапити в Луганськ і Донецьк та не повернутися звідти. Згадували мисливці один одному і старі, і нові браконьєрські гріхи.

— Та у вас по лісі не пройдеш, щоб у петлю не потрапити. Я б вас самих у них вішав!

— А ти в минулому році кабанчика вбив і заховав, щоб ліцензію зекономити!

— А скільки сотень качок ви на «санітарних» відстрілах убиваєте?

Особливо непримиренно сперечалися між собою представник «Філіна» Олег Сєров та керівник УТМР Валентин Панічевський і його єгер Анатолій Костюк. У принципі, слухаючи їх, створювалося враження, що в кобеляцьких лісах, на берегах водойм і в самій воді постійно відбувається і дедалі загострюється серйозний конфлікт інтересів. При цьому всі в один голос стверджують, що заняття мисливством і рибальством потребує великих матеріальних затрат і ніяких прибутків не приносять.

Олександр Шуліка нагадав присутнім: «Коли створювались господарства, то пролунала пропозиція, аби вартість сезонної відстрільної картки була однаковою у всіх. Це у свій час запропонував тодішній голова РДА Анатолій Таранушич. І всі нібито погодились. А як дійшло до справи, то вийшло, що картка коштує від 100 гривень у «Мирі» до 450 у «Філіні». А вода є у «Філіні», «Динамо» і «Тахтаївському». І тепер кобелячани змушені платити шалені гроші, аби полювати, скажімо, у Ревущино. Це — несправедливо. Пропоную домовитись і урівняти ціни». Цю пропозицію підтримав Валентин Панічевський, який запропонував у всіх господарствах установити ціну в 200 гривень. Натомість Олег Сєров зауважив: «Керівники «Динамо», «Філіна» та «Тахтаївського» між собою вже домовились. Члени цих товариств платять 250 гривень і полюють в угіддях усіх трьох господарств. А з УТМР домовитись неможливо. Вони лише кричать і обвинувачують нас у всіх гріхах. Двісті гривень ми не встановимо, тому що наші люди вже заплатили по 250. Можу запевнити, ми теж не братимемо по 450. Нехай дзвонять, попереджають, що приїдуть, будемо вирішувати питання в кожному випадку окремо».

Урешті-решт зупинились на такому варіанті. Хоча він теж «слизький», позаяк домовленості не закріплені документально.

А ось із полюванням у межах «Нижньоворсклянського» узагалі цікава ситуація. Згідно положення про діяльність парку, прийнятого у 2004 році, там можна полювати. Новий документ, що регламентує роботу «Нижньоворсклянського», ще не прийнятий. Але у 2010 році відбулися зміни в українському законодавстві. І полювання на території природного заповідного фонду заборонене. Як виявилось, протягом трьох років остаточне рішення про дозвіл полювання на пернату дичину в парку приймали у Кобеляцькій РДА. У всякому випадку, так стверджували присутні на цій нараді. Зараз же ніхто так і не зважився вголос сказати, що в «Нижньоворсклянському» полювати заборонено. Лише Валентин Панічевський, у якого там немає угідь, категорично заявив про вимогу законодавства. Він наголосив: «Є в «Нижньоворсклянському» положення чи немає — не важливо. Закон — вищий за всі оті рішення та зібрання».

Щоправда, знову ж, є шанс. Межі парку досить важко визначити, вони не позначені на місцевості. Так що, швидше за все, на берегах Дніпра і Ворскли знову стрілятимуть.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 серпня 2014, 09:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації