Вхід | Реєстрація

«Грубу треба ставити і дровами запасатись»

«Грубу треба ставити і дровами запасатись»

2014-ий рік стане одним із найтяжчих у історії незалежної України. Про це можна говорити без найменшого шансу помилитися. І справа не лише у війні, що точиться на Донбасі. Попереду величезні проблеми з енергозабезпеченням, із якими зіткнуться не лише державні мужі, а й кожен громадянин України.

Саме тому ми вирішили започаткувати цілий ряд публікацій під однією умовною назвою «Якщо завтра — зима». На календарі — спекотний липень. Але закони природи об’єктивні й незворотні. Тож за теплим літом прийдуть осінь і зима. А з ними — зниження температури, довгі ночі, морози і хурделиці.

І вже зараз потрібно знати й розуміти, що протягом всього опалювального періоду Україна відчуватиме дефіцит газу та електроенергії. Адже протягом двадцяти з гаком років усі українські президенти й уряди нічогісінько не робили заради створення справжньої енергетичної незалежності держави.

Нині — неоголошена війна з Росією, котра була для України головним постачальником природного газу. А ще — палива для атомних електростанцій, які виробляють майже половину вітчизняної електроенергії. Додайте до цього бойові дії на Донбасі, котрий є постачальником вугілля для ТЕС, і стає зрозумілою вся серйозність ситуації. Чи знають про це люди і влада? Чи вживають заходів для економії енергоносіїв? Відповіді на ці запитання шукатимемо. Крім того, спробуємо розповісти про реальний досвід використання альтернативних газу чи електроенергії джерел теплової енергії.

Ми вирішили провести опитування серед кобелячан. Запитання, яке ми ставили нашим респондентам, звучало так: «Чи готові ви до майбутнього подорожчання газу або ж взагалі до його відключення». Також ми цікавились, чи задумуються жителі райцентру про інші альтернативні види опалення, окрім газу.

За годину часу нам вдалося опитати п’ятнадцять респондентів. З-поміж них — люди різного віку та статі. Зрештою, ми отримали такі результати.

Шестеро кобелячан висловились, що готові до майбутнього подорожчання газу. Проте більша частина опитаних, дев’ятеро, сказали, що зможуть оплатити його використання. Хоча в разі відключення газу в паніку впадати не будуть. Мовляв, вихід із цієї ситуації завжди можна знайти.

З-поміж озвучених альтернативних видів опалення найчастіше звучали електричні та дров’яні котли. Проте жоден із наших респондентів не сказав, що вже встановив такі системи в себе вдома. Люди відповідали, що лише задумуються над цим. Хтось стверджував, що замінювати свій старий газовий котел не має фінансової можливості. Тому доведеться економити й платити згідно тарифу.

Одна молода жінка сказала: «Я живу в невеликій квартирі. Уже давно користуюся електричною плитою. Бо мені так зручніше. Якщо раптом нам відключать газ — панікувати не буду. Просто заміню свій газовий котел на електричний. Тим більше, що давно вже про це думала. Бо для того, щоб скупатися чи помити посуд, мені доводиться довго гріти воду. А коли встановлю електричний котел із колонкою, то проблем із цим не буде. І найголовніше, що повна відмова від російського газу — це справа честі. Хай ті росіяни подавляться ним. Ми якось обійдемось».

Чоловік старшого віку сказав наступне: «Колись я замінив свій електричний котел на газовий. Та це було давно. Тоді газом було вигідніше топити в хаті. А тепер, мабуть, доведеться все назад міняти. А ще краще: грубу треба ставити і дровами запасатись. Бо від Росії нічого доброго чекати не можна».

Інший чоловік молодого віку сказав: «Пошуки альтернативних шляхів опалення — це правильно. Та все треба робити обдумано й відповідально. Якщо говорити про електричні котли, то спершу варто замислитись, чи витримають електромережі додаткові потужності. Тим більше, якщо на електрику перейде більшість кобелячан. Я вважаю, що електричне опалення не стане вигідною альтернативою. Бо й тариф на електрику високий і модернізація та реконструкція мереж коштуватимуть дорого. А ще, якщо захочете замінити газовий котел на електричний, треба узгоджувати документи зі службами й отримувати відповідні дозволи. А це — додаткові фінансові витрати».
Одна жіночка мала ось таку точку зору: «У нас невеликий будинок. Є газове опалення, яке ми встановили двадцять років тому. Зараз обдумуємо, щоб замінити газовий котел на дров’яний. Бо минулого року взимку сплачували за газ більше 700 гривень на місяць. А тепер блакитне паливо ще подорожчало. Для дров’яного котла можна купувати брикети з тирси. Кажуть, це вигідно та зручно. Та коли почали узнавати, скільки це коштує, то виявилось, що заміна системи опалення для нашого будинку вийде понад 20 тисяч гривень. Плюс ще кілька тисяч потягне ремонт. Бо неможливо замінити батареї, щоб не пошкодити стіни. Тому поки що будемо думати і співставляти всі плюси й мінуси».

Далі за коментарем ми вирішили звернутись до людей, які безпосередньо займаються продажем систем водопостачання й опалення. Один із місцевих підприємців розповів, що останнім часом люди стали більше запитувати про електричні та дров’яні котли.

— За електричні почали більше питати після заяви Арсенія Яценюка про пільги для тих, хто перейде з газу на електрику, — каже підприємець. — Та електрикою отоплювати приміщення сьогодні не вигідно, бо в чотири рази дорожче, ніж газом. І цього року в нашому магазині ще ніхто не купив електричний котел.

За його ж словами, суттєво збільшився попит на дров’яні системи опалення. Фактично у десятки разів.

— Здебільшого дров’яні котли купують жителі сіл, — каже чоловік. — Також я знаю, що багато підприємців отоплюють свої магазини дровами. Хтось поєднує і газ, і дрова.

Нам вдалося знайти чоловіка, який уже чотири роки користується дров’яним котлом. Він представився Михайлом Кальком.

— Я маю великий будинок: 102 квадратних метри, — каже чоловік. — До того ж у будинку високі триметрові потолки. У мене вдома встановлений сучасний газовий котел. А паралельно з ним під’єднаний дров’яний котел. Вони працюють у парі. Для прикладу, коли я вдома, то опалюю кімнати дровами. А коли на роботі, то вмикаю газовий котел. Перед тим, як усе це встановити, я провів роботу по заміні старих чугунних батарей на сучасні стальні радіатори. Це дає змогу краще зберігати тепло. Взимку в моєму будинку завжди 25-30 градусів тепла. Нижче 22 не опускається. Я підрахував, минулої зими в будь-які морози спалював газу не більше 200-250 кубів на місяць. Тому з дров’яним котлом виходить суттєва економія. А якби я отоплював будинок одним лише газом, то накручувало б на три тисячі гривень. А так виходить менше двох.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 серпня 2014, 16:55 | Кобеляки | Фінанси


1. Гість / 14 серпня 2014, 20:37
пи.ць лісам і посадкам(((...
2. гість / 14 серпня 2014, 20:56
3. Гість / 15 серпня 2014, 00:06
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
2.гість
«Та ні,це пиздець країні!»

Країні - то понятно було ще на початку року... А лісів - жалко((( Проїзжав мимо галівського лісу - тільки трохи відновився після "случайних" пожарів начала "незалежності"...(((
4. шофер / 15 серпня 2014, 09:49
Це конешно хорошо, що народ починає потроху прозрівати у тому, яку владу обрав, та до чого домайданився (каменти 2 - 3). Досадно тільки що це прозрівання відбувається лише зараз у питаннях цін на енергоносії, а не у питаннях війни та смертей, котрі повинні були б протрезвити всих ще весною - адже війну у нашу країну принесла саме "шиколадна влада", а не Росія. І тисячі смертей, починаючи із небесної сотні - мочитись вони на все це хотіли, із високої гори. Їм треба зірвати мільярдний куш від європи, за виконану стратегію політичного захвату.

Ну воно пізніше і це дійде.
5. Гість / 15 серпня 2014, 11:45
4. шофер
«Це конешно хорошо, що народ починає потроху прозрівати у тому, яку владу обрав, та до чого домайданився (каменти 2 - 3). »

Яку Гамерика владу поставила - таку народ і "обрав"(((
4. шофер
«не у питаннях війни та смертей, котрі повинні були б протрезвити всих ще весною - адже війну у нашу країну принесла саме "шиколадна влада", а не Росія»

Куди американці впихають свій писок - там завжди війна, отжим ресурсів і сокращеніє поголів*я народу. Шо не ясно?((( А ми булки роздвинули і давай гімном в росію кидатись! Наше нове/старе руководство до корита дорвалося, тільки хвости стирчать, а те шо народу пес..ць, то їм тільки на руку - ні пенсії не платить, ні пособія, ні роботи надавать не нада, перебийте скоріш нах...й одне одного. Дохніть, сіряки, і радуйтеся - "слава україні". Наскакали, плять(((
6. Чудо Юдо / 15 серпня 2014, 14:23
5.Гість
«Куди американці впихають свій писок - там завжди війна, отжим ресурсів і сокращеніє поголів*я народу»

Отакої, не одначе як Мєшканєц українську мову згадав. А то окрім нього про фантомних американців ніхто інший тут не заспівує.
Мєшканєц, сам на українській написав, чи перекладачем скористався?
7. Гість / 15 серпня 2014, 16:16
Проб1г якийсь г1сть дек1лька статей очима, нав1ть незнаючи нормально1 мови,обгадив все що м1г,думаю собою гордий!
8. Гість / 15 серпня 2014, 16:45
9.Гість
«9. Гість / сьогодні, 16:16 Вставити цитату
Проб1г якийсь г1сть дек1лька статей очима, нав1ть незнаючи нормально1 мови,обгадив все що м1г,думаю собою гордий!»

Пробіг якийсь Гість, невтямний розкладку змінити та вивчити правила пунктуації, нагадив купку, думаю, собою гордий)))
9. traktorist / 15 серпня 2014, 17:52
О,з"явився місцевий брат Жириновського з своїми насосами і зразу якось веселіше стало.
10. Бувалий / 15 серпня 2014, 17:56
11.Гість
«8.Чудо Юдо
«Отакої, не одначе як Мєшканєц українську мову згадав.»
Привет, Чудо Юдо! Ей богу, не я.»
Звичайно, не ти. Так спішив "з області", що, навіть, нікнейм не ввів:)))
11. мешканец / 15 серпня 2014, 17:58
12.traktorist
«О,з"явився місцевий брат Жириновського з своїми насосами і зразу якось веселіше стало.»

Точно, тракторист! Чуду отвечал второпях, даже ник не написал. Да Вы и так меня, вижу, узнаёте)))
12. шофер / 15 серпня 2014, 18:32
15.Бувалий
«А його й не треба писати, він залишається від попереднього посту:)»
не завжди - якщо залишається, це хуже (моя думка)
13. Гість / 15 серпня 2014, 20:59
10.Гість
«Пробіг якийсь Гість, невтямний розкладку змінити та вивчити правила пунктуації, нагадив купку, думаю, собою гордий)))»

Пробежал какой-то гость, не зная, что раскладка у меня только Англо-Русская,там нет буквы "и" на украинском языке. А ещё какой-то гость не выучил матан. Думаю, собой гордится)))
14. Гість / 15 серпня 2014, 21:05
17.Гість
«Пробежал какой-то гость, не зная, что раскладка у меня только Англо-Русская,там нет буквы "и" на украинском языке. А ещё какой-то гость не выучил матан. Думаю, собой гордится)))»

А в комп забить укромову не пробовал?))) "І" - русская "Ы", "Є" - русская "Э"))) Нешустро бегаешь, однако, жертва постсоветского образования!)))
15. гість / 15 серпня 2014, 21:14
18.Гість
«17.Гість
«Пробежал какой-то гость, не зная, что раскладка у меня только Англо-Русская,там нет буквы "и" на украинском языке. А ещё какой-то гость не выучил матан. Думаю, собой гордится)))»

А в комп забить укромову не пробовал?))) "І" - русская "Ы", "Є" - русская "Э"))) Нешустро бегаешь, однако, жертва постсоветского образования!)))»

Розплямкав, нє? Чи архісложно і гордость не позволяє??)))
16. Гість / 15 серпня 2014, 21:16
18.Гість
«А в комп забить укромову не пробовал?))) "І" - русская "Ы", "Є" - русская "Э"))) Нешустро бегаешь, однако, жертва постсоветского образования!)))»

Не пробовал. Это ж ты у нас такой умный.Молодец-холодец)))!
17. гість / 15 серпня 2014, 21:22
20.Гість
«Не пробовал. Это ж ты у нас такой умный.Молодец-холодец)))!»

Информатика, 4 класс, прогульщЫк))))
18. Гість0 / 15 серпня 2014, 21:23
19.гість
«Розплямкав, нє? Чи архісложно і гордость не позволяє??)))»

не,чтото не получается.А ты наверное уже?
19. Гість0 / 15 серпня 2014, 21:57
извинения забери свои куда подальше и спряч под подушку!.А ты иди погуляй, а то ты переучился))
20. Гість / 15 серпня 2014, 22:09
27.Гість0
«извинения забери свои куда подальше и спряч под подушку!.А ты иди погуляй, а то ты переучился))»

Альтернативна обдарованність та педагогічна запущенність лікується доброю ременякою. Істота з таким написанням слова "спряч" прирівнюється до кнопаючої сідниці та позбавляється слова. Марш до репетитора, бігом))))
21. Гість0 / 15 серпня 2014, 22:18
29.гість
«Кстати, знаешь чем человек отличается от остальных приматов?»

Расскажы...)"как интересно")
22. Гість / 16 серпня 2014, 01:48


9.Гість
«9. Гість / вчора, 16:16 Вставити цитату
Проб1г якийсь г1сть дек1лька статей очима, нав1ть незнаючи нормально1 мови,обгадив все що м1г,думаю собою гордий!»

33.Гість
« кстати, жду обоснований, нахрена мне (русскоязычному пользователю) в компе украинский язык?»

Какой-то необычный русскоязычнопользовательский)))) язык используется в комм.9, не находишь?))))
Кстати, "жертва постсоветского образования" - это отнюдь не оскорбление, а, увы, констатация.
Кстати, оскорбительный тон задал как раз ты (см.комм.9). Ну то такэ, я же понимаю - менталитет и вековое пристрастие - нагадив, получить ответку, затем вопрошать: "А мэнэ за що?"))))
23. Гість0 / 16 серпня 2014, 12:04
32.гість
«а) критичностью
б)чувством юмора
P.S. В силу отсутствия у тебя вышеуказанных отличий, сильно опасаюсь просьб о последующих разъяснениях)))»

"Знаеш, а я не знала.Спасибо что розьяснил".Розьясняй дальше, тебе полезно, а то что то забудеш, придется вспоминать!
P.S.С чуством юмора у тебя плоховато.Иди потренируйся)))
24. Гість0 / 16 серпня 2014, 12:36
36.Гість
«Какая безграмотная писанина! В одном кратеньком посте 7(!) ошибок!!! Здесь даже юмор бессилен. Обрыдался.»

Да ты что.Ты грамоте научился наверное в детском садике.Поздравляю, ты большая умница).Иди порыдай, тебе полезно.Только не долго,а то свою грамотность забудеш)
25. гість / 16 серпня 2014, 12:46
37.Гість0
«Да ты что.Ты грамоте научился наверное в детском садике.Поздравляю, ты большая умница).Иди порыдай, тебе полезно.Только не долго,а то свою грамотность забудеш)»

ООО, всего 4 ошибки!)))) У тебя открыты перспективы!))))
А грамотность, как умение ездить на велосипеде, забыть невозможно. Альтернативно одаренным сие не понять)))
26. Гість0 / 16 серпня 2014, 12:53
38.гість
«ООО, всего 4 ошибки!)))) У тебя открыты перспективы!))))
А грамотность, как умение ездить на велосипеде, забыть невозможно. Альтернативно одаренным сие не понять)))»

О спасибо.Вот видиш ты даже научился считать.У тебя талант.Да тебе не понять.Очень сожалею."Ты такой хороший собеседник",что мне даже не скучно)
27. гість / 16 серпня 2014, 13:51
43.Гість0
«И что же ты лечиш?»

1. Не "ЧТО", а "КОГО"
2. А из "КОГО" - даже тех, кто ленится узнать, что слово "лечишЬ" (как и др. подобные глаголы, отвечающие на вопрос "что делаешЬ") пишется с мягким знаком))))
3. И в этом посте 5 ошибок)))))
4. Токмо удовольствия для - вопрос: сколько книжек ты прочитала за свою жизнь?
28. Гість0 / 16 серпня 2014, 14:19
46.гість
«О, а наша Галя балувана (с)))) А как насчёт других правил - зубы чистить, попу мыть?»

Будеш попу мыть своей овце.Поверь она в тебе нуждается:Р

29. Гість0 / 16 серпня 2014, 14:43
Проветривай свои носки.За одно и сам проветришься и провертришЬ то,что давно уже не проветривалось.Тебе полезно.Доктор Шарик должен отдыхать)
30. гість / 16 серпня 2014, 15:25
51.Гість0
«Ну и как тупые"овцы"все понимают?»

Как заметил, тупые "овцы" понимают не всё, но иногда мягкий знак в глаголах всё же ставят))
51.Гість0
«А дезинфектор не жалей, это очень важная вещь в твоей работе.»

Не противоречу. Вот, представь, придешь ты ко мне такая немытая-слабопроветренная, а я зажим на нос не люблю, вот дезинфектор и понадобится. Только дезинфектор - это не вещь, а специально обученный человек))

51.Гість0
«Желающих много на твоих уроках?»

Вот одной желающей объясняю что есть суть дезинфектор))
51.Гість0
«Доктор Шарик марш на урок!!!»

У тебя и другие "воображаемые друзья" есть или достаточно какого-то Шарика? Или ты так себя загоняешь на урок?))))
31. Гість0 / 16 серпня 2014, 15:34
52.гість
«Как заметил, тупые "овцы" понимают не всё, но иногда мягкий знак в глаголах всё же ставят))»

давно ты все понимаеш(Ь)!!Иногда
52.гість
«Не противоречу. Вот, представь, придешь ты ко мне такая немытая-слабопроветренная, а я зажим на нос не люблю, вот дезинфектор и понадобится. Только дезинфектор - это не вещь, а специально обученный человек))
»

Никогда, я думаю что в тебе желающих толпа.Без меня обойдутся.Для меня места нет)...
52.гість
«Вот одной желающей объясняю что есть суть дезинфектор))»

Желающей объяснять не надо
52.гість
«У тебя и другие "воображаемые друзья" есть или достаточно какого-то Шарика? Или ты так себя загоняешь на урок?))))»

Это тебе пора на урок.Иди, а то неуспееш
32. Гість0 / 16 серпня 2014, 15:50
54.гість
«Я уже понял. Могу рекомендовать ветеринара. К тому же он к немытым животным привычный))))»

А зачем это ты мне рекомендуеш?Я думаю это тебе пора
54.гість
«Ну вот, мало того, что тупые "овцы" плохо усваивают материал, но ещё и не могут удержать усвоенное. За глаголы обидно...))) К концу урока - блеют нечленораздельно)))»

В тебя не все в порядке.Иди полечись
33. гість / 16 серпня 2014, 15:57
55.Гість0
«А зачем это ты мне рекомендуеш?»

А вдруг заболеешь? Жалко же мне тварынку или как?
55.Гість0
«В тебя не все в порядке.Иди полечись»

Здоровых нет, есть недостаточно обследованы. Чувствую недомогание от самого факта наличия безграмотных тупых "овец". Иногда неисчерпаемость ресурсов их тупости озадачивает. Хотя, признаюсь, и развлекает))))
34. Гість0 / 16 серпня 2014, 16:06
56.гість
«А вдруг заболеешь? Жалко же мне тварынку или как?»

Жывотное это ты.
56.гість
«Здоровых нет, есть недостаточно обследованы. Чувствую недомогание от самого факта наличия безграмотных тупых "овец". Иногда неисчерпаемость ресурсов их тупости озадачивает. Хотя, признаюсь, и развлекает))))»

Ты мне уже надоел кобилка.Пойди в цырк, тебя там ждут и возьмут, с твоим тупым умом.иди клоуном работать, будеш смешить куриц, таких как и ты.
35. гість / 16 серпня 2014, 16:15
57.Гість0
«Ты мне уже надоел кобилка.Пойди в цырк, тебя там ждут и возьмут, с твоим тупым умом.иди клоуном работать, будеш смешить куриц, таких как и ты.»

Нет-нет, чукча не читатель, чукча писатель(с) Мне для развлечения сегодня одной тупой "овцы" достаточно. Одно только слово "кобилка" чего стоит, это что-то из слэнга олигофренов или, как обычно, невнятное блеянье тварынкы?
36. гість / 16 серпня 2014, 16:51
61.Гість0
«идиот это ты.»

Любопытно: идиотом считаешь меня, а сама этим словом подписываешься?))) Видишь, какие казусы порождает незнание/отрицание правил орфографии и пунктуации? Кстати, цитируемый пост тоже следует читать "идиот это, ты"? Так я и так тебя узнал, зачем лишний раз персонализируешься?))))
37. гість / 16 серпня 2014, 17:05
63.Гість0
«...»

И Вам не хворать! (с))))))
38. Гість0 / 16 серпня 2014, 17:10
64.гість
«И Вам не хворать! (с))))))
»

???
39. Гість / 16 серпня 2014, 17:12
Насчёт электричества сильно не разгоняйтесь,российские ТВЭЛы на АЭС уже спалили,сейчас ваши развлекаются с ТВЭЛами от "Вестингауза",три реактора из 15 уже аварийно остановлены.Собственно,ещё 12 раз должно повезти в "русскую рулетку",при том,что и одного хватит.

Конечно,можно сводить посадки и лесополосы,как наследие страшного тоталитарного СССР,но их не просто так сажали.А ещё после этой зимы наступит следующая и газа в хранилищах не будет вообще.Руские,конечно,те ещё злыдни,газ без денег отдавать не хотят.
40. Папай / 16 серпня 2014, 19:12
Блін Кобеляки, зайшов до вас думав тут серйозні тьорки, а тут знову якісь дебки не по темі пруться. Таке враження як наче на майдані в сосідніх палатках сидять і хотять показати що один умніше другого.
41. СаняВалюта / 17 серпня 2014, 11:28
Який майдан, це наші пахолики.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації