Вхід | Реєстрація

У Кобеляках і Нових Санжарах бурхливо розвивається корупція і здирництво (Оновлено)

У Кобеляках і Нових Санжарах бурхливо розвивається корупція і здирництво (Оновлено)

Після спинення злочинного режиму Януковича, розміри поборів у органах державної влади виросли у 2,5 рази. Ура Майдану!

Для початку кілька цитат із публічних виступів нових керівників Кобеляцького та Новосанжарського районів. «Ближчими мені завжди були «маленькі» (люди — редакція). Адже «великі» завдяки грошам і зв’язкам завжди мали і мають більше змоги відчувати себе захищеними. «А «маленьких» людей потрібно почути, зрозуміти і допомогти, аби їх права теж були реалізовані і захищені» (Володимир Паршевлюк, газета «ЕХО» № 17(558) від 24 квітня 2014-го року «Віктор Бугайчук представив у Нових Санжарах нового голову РДА»).

«… Я прихильник революційних змін. Повинна вестися боротьба з «регіоналами» та комуністами у всіх ешелонах влади. А також — з корупціонерами… (Іван Терновий, газета «ЕХО» № 16(557) від 18 квітня 2014-го року «Керівні посади збираються віддавати «свободівцям»)

«… Ми не повинні обмежуватись загальними фразами. Потрібно назвати конкретних осіб та установи, де існує корупція…» (Іван Терновий, газета «ЕХО» № 14(555) від 4 квітня 2014-го року «Вадим Кохно закликав спільно долати корупцію»).

Також потрібно згадати слова самого прокурора Кобеляцького району Вадима Кохна, який під час «круглого столу», ним же й організованого, обіцяв при підтримці громадськості якщо не побороти, то звести до мінімуму корупційні діяння в Кобеляцькому районі. Можна згадати ще й «тронну» промову Івана Тернового під час його представлення як нового голови Кобеляцької РДА (газета «ЕХО» № 16(557) від 18 квітня 2014 року «Іван Терновий може увійти в історію»). Тоді Іван Костянтинович теж заявив, що докладе максимум зусиль для подолання корупції.

І нібито дуже добре, що нинішні українські владці заявляють про свою максимальну готовність побороти це ганебне і згубне явище. Та що там українські. Ті ж МВФ, ЄС, США, (нинішні друзі сьогоднішньої української влади) дружно вимагають грандіозного скорочення чиновницького апарату та бюрократичних процедур як одного із основних розсадників корупції. Але все це — на словах. А на ділі?

 

А Васька слухає…

А на ділі є в Україні, у тому числі й у Кобеляцькому районі, і в Нових Санжарах, державна інституція під назвою міграційна служба. А при ній є установа під назвою ДП «Документ». До речі, на сайт цього підприємства www.dpdokument.com.ua без допомоги хакера зайти неможливо. У всякому випадку, кільком співробітникам «ЕХО» це не вдалося. Так от, оце ДП створено «з метою ефективної організації надання платних послуг паспортно-візового контролю». Далі інша цитата: «Зазначене завдання досягається шляхом поліпшення умов обслуговування громадян України та іноземців зокрема шляхом автоматизації цього процесу із застосуванням сучасних інформаційних систем».

Як відомо, послугами Державної міграційної служби України користуються практично всі громадяни. Через неї люди отримують паспорти, в тому числі і для виїзду за кордон, реєструються або знімаються з реєстрації при зміні місця проживання. При цьому більшість послуг, як зазначено на сайті ДМС України, є безкоштовними. Але ж то — лише на сайті. У реальному житті відбувається інакше.

Події відбулися у Кобеляках 21 серпня 2014-го року,у четвер, по обіді. Молодий чоловік, який змінює місце проживання у зв’язку із початком навчання у вузі, заходить у будівлю ДМС для того, щоб знятися з реєстрації. Чиновник у кабінеті, дізнавшись про мету візиту молодика, одразу ж вручає «платіжку», на якій авторучкою зазначена сума у 25 гривень і говорить, що гроші потрібно внести в банк. Поясненнями щодо призначення, адресата платежу, сутністю послуг, які надаються за ці гроші, звичайно ж, ніхто себе не утруднює. Більшість людей мовчки беруть «платіжку» і йдуть у банк. Наш молодий чоловік після консультації з батьками, платити відмовляється. Чому? Та тому, що, згідно із законом, ця послуга є безкоштовною. Далі події розвиваються так.

Службовець не сперечається щодо відмови платити. Але пропонує зробити і принести йому копію відповідної заяви та реєстраційного талона. Копію заяви зробити легко. Хоча для цього потрібно знати місце, де надають послуги з ксерокопіювання. У ДМС такого, звичайно ж, немає. А ось скопіювати реєстраційний талон виявляється завданням ще тим. Він надрукований з двох сторін на невеличкому аркушику паперу. І досягти суміщення всіх ліній і букв зовсім непросто. Доводиться сканувати документ і за допомогою комп’ютера доводити його до кондиції. На це йде півгодини. Після цього наш учасник експерименту успішно і самостійно заповнює бланк заяви і талона, користуючись зразками, які є в коридорі ДМС. Очікуваний штампик в паспорті отриманий. При цьому цілком безкоштовно.

Ті ж, хто мовчки платить 25 гривень, миттю отримують бланки заяви і талона з рук службовця. А потім самостійно чи під його диктовку заповнюють їх.

Оце — нібито послуги ДП «Докуент». Оце — нібито застосування сучасних інформаційних технологій. А насправді — класичне здирництво на державному рівні. Працівник «Документа», сидячи в одному кабінеті із службовцями Державної міграційної служби, перетворює абсолютно безкоштовну послугу у коштовну. І розуму для цього особливо не потрібно. Достатньо забрати всі бланки в державної служби, поставити на них штампик «Документа», «наклепати» на ксероксі «платіжок» і понаписувати на них від руки суми. Класична корупційна схема із використанням монопольного становища державної служби. Це схема, судячи з інформації, розміщеної на сайті ДМС, працює вже 10 років. Десять років з українців нахабно «збивають» гроші за безкоштовні послуги.

А з приходом до влади «борців із корупцією», службовці «Документа» взагалі знахабніли. Якщо при злочинному режимі Януковича вони «дерли» з громадян по 11-15 гривень, то зараз підвищили ціну до 25. Куди йдуть ці кошти, звичайно ж, ніхто не знає. Але чомусь здається, що не на допомогу армії, біженцям чи на вирішення інших суспільних проблем. За ці гроші купляють яхти, літаки, партії та інший непотріб.

 

Хто покаже дулю «Документу»

Автор статті спостерігав за розвитком описаної ситуації в Кобеляках. Наступного дня стало відомо, що аналогічне здирництво процвітає і в Нових Санжарах. З цього приводу одразу були направлені інформаційні запити в Кобеляцьку райдержадміністрацію та прокуратуру. Самі «герої» публікації із кобеляцького підрозділу Міграційної служби приймати запит відмовились, пославшись на те, що це не в їх компетенції. Вони, бачите, не є юридичною особою. А ось брати гроші з людей це їм абсолютно не заважає.

Отже, ворон ворону (тут — Міграційна служба «Документа») очі не викльовуватиме. А ось для прокуратури та для Антимонопольного комітету — роботи непочатий край. Можуть зробити свій внесок у ліквідацію системи здирництва і голова РДА, і голова райради із депутатами. Але чи зроблять це? Адже з них зайвих грошей при реєстрації не беруть. У основному страждають «маленькі» пересічні українці.

Саме тому, користуючись нагодою, хочеться нагадати Володимиру Володимировичу Паршевлюку про проблеми саме «маленьких». Нагадати Івану Костянтиновичу про його обіцянки нещадно боротися з корупцією. Ось вона, Іване Костянтиновичу, за 30 метрів від Вашого кабінету. Нагадати й Вадиму Олександровичу Кохну про «круглий стіл», про спільну боротьбу за район без корупції.

Відверто кажучи, нагадувати «прокурорським» вважаю справою даремною. Вони точно нічого не зроблять. Адже у «Документа» обов’язково є «дах». А з такими структурами правоохоронці не зв’язуються. А ось голови РДА разом із депутатами вигнати поганою мітлою той «Документ» таки можуть. У них же на носі вибори. Потрібно ж хоча б якийсь конкретний результат показати. Інакше єхидними запитаннями не лише чорнороті журналісти задовбуватимуть.

Так за що Майдан стояв, шановні? За «Документ»? За 25 гривень за безкоштовну послугу?

До речі, в той же день повідомлення про здирництво «Документа» було направлене на «гарячу лінію» Міграційної служби. Сердитий дядько звідти відповів: «Та покажіть їм дулю!»

 

P. S. До речі, у харківських гуртожитках за приписку беруть 85 копійок держмита, як велить Закон. І ніякого «Документа» тут і близько немає.

 

P. P. S. Коли цей матеріал уже був підготовлений до друку, до редакції надійшли відповіді, а точніше відписки від голови Кобеляцької РДА Івана Тернового та прокурора Кобеляцького району Вадима Кохна. Як і очікувалось, і перші, і другі палець об палець не вдарили для того, щоб припинити діяльність корупційної схеми. Прокуратура відфутболила редакційний запит до Юлії Котенко, керівника районного підрозділу ДМС Кобеляцького району. А Іван Костянтинович пішов ще далі: він порекомендував звертатися до УМВС України у Полтавській області.

 

UPD. А ось іще один цікавий документ (4 додаткове зображення)  - тепер редакцію відфутболила уже міграційна служба. Як бачимо, коло замикається і бачимо що уже 3 державні установи в чиї обов’язки входить захист прав громадян фактично розписалися у своїй повній некомпетентності і безпорадності.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 серпня 2014, 12:55 | Кобеляки | Суспільство


1. Срав ни / 28 серпня 2014, 13:11
Суки
2. шофер / 28 серпня 2014, 21:22
2.Йорк
«Миколайович, то стопудово десь у районі один із Ленінів уцілів »
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
3. Метр Василь / 29 серпня 2014, 00:14
більше автору нічого було написати,25 грн. розгледів здирництво і корупцію.А більшого нічого навколо себе не помітив. Цю тему уже всі заялозили,Ви б мабуть про себе згадали, як ви працевлаштовуєте працівників, які в державу сплачуєте кошти. Якби Ви платили і не ховалисб, то держслужбовці не отримували зарплату в 1200грн.
4. Олександр / 29 серпня 2014, 11:29
Дійсно, автору немає більше про що писати, ніж про 25 гривень, і те що ксерокопію неможливо зробити тому, що не співпадають лінії... Ксерокопію можна було зробити на одній сторінці обидві сторінки документи... А то пишете таке, наче потрібно ще хакера в допомогу, щоб зробити копію реєстраційного талону....
5. фермер / 29 серпня 2014, 21:45
Якщо мозгів не вистачає,самому оформити документи чи бланки,то комусь не лишє це зробити за гроші.Баловані стали, Ви в на Харківщині оформились чи в іншій області,Вам би всунули бланки,і заповнюйте як хочете, а спортили ніхто безплатно не дасть.і тоді можеш походитиЮ посиіти в чергах.А тут блін за 20 удавить человека готови.
6. Йорк / 30 серпня 2014, 13:10
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
16.Гість
«Ця стаття з опери; чув дзвін, та не знаю де він. Перед тим як щось писати, потрібно з"ясувати, що до чого. А автор почув; беруть по 25 грн, за, що ці кошти? ніхто не поцікавився, а відразу - це корупція.»

Після цих слів мала б піти розповідь про те, "що до чого" і в чому помиляється автор, називаючи благородне взяття 25 гривень корупцією. Але замість цього далі слідували перевод стрєлок та їбануті настанови: як і про що потрібно писати. Ще й приплели сюди мученіческий труд за 1200 грн. в місяць.
Розумію, варячись у державному котлі держави, яка срать хотіла на своїх служак, через деякий час перестаєш розуміти, що маленька зарплата — це не привід для корупції, а привід для того, щоб змінити роботу. І не мучити ні себе, ні інших.
Тож не чіпайте журналістів. Вони, на відміну від багатьох держслужбовців, якісно виконують свою роботу. Про що дуже красномовно свідчить тираж.
7. Справедливість / 30 серпня 2014, 13:17
Йорк, розчарую: поділи на 10 і отримаєш тираж. Ось так...
8. Гість / 30 серпня 2014, 14:25
Напиши краще скільки урожаю зібрали в цьому році, чи опиши труд хліборобів, лікарів, вчителів і тих самих держслужбовців яких паплюжиш в своїх писанинах. Опиши життя людей котрі отримують по 1200 грн. в місяць. І не придумують ніяких корупційних схем, а приходять і працюють. А в дарунок вислуховують потім за це різні висловлювання. Як наприклад в першому коментарі. Чи напрклад як працюють люди з величезною затримкою зарплат,чи працюють за 840-950грн
9. Йорк / 30 серпня 2014, 16:45
23.Гість
«На свої помилки глянь: "перевод стрєлок", "мученіческий труд".»

Це не помилки, а суржик. Мова більшості кобелячан.

23.Гість
«А договір про співпрацю ДП "Документа" слабо . Звернутися до керівника цього підприємства, отримати від нього відповідь на всі питання які вас товариші пису(ю)ни цікавлять.»

З самого початку у цій темі ти висловлюєшся так, ніби знаєш якусь дуже важливу інформацію, яка виправдає безглузду діяльність «Документа» і дискредитує статтю. Так говори вже нарешті!
Бо до цього часу звучали лише зустрічні звинувачення та повчання, які не стосуються теми.

23.Гість
«Якщо це дійсно корупція, та протизаконні дії.»

Корупція — це не завжди протизаконні дії.
Ось, наприклад, ситуація в моєму універі, в який у свій час я мав необачність вступити.
Якщо з якихось причин студент не здав залік чи екзамен, йому вручали бумажку із реквізитами нібито благодійного фонду. Студент мав «пожертвувати» у цей фонд певну сумму коштів через банк (ніякої корупції, боже збав!) І тільки після цього мав змогу здати залік.
Це вам лише одна найпримітивніша «законна» схема корупції. Ситуація з «Документом» — це дещо інша схема, де-юре теж, можливо, законна. Але де-факто це елементарне паразитування на людській необізнанності. І люди повинні знати про такі «точки».
10. шофер / 30 серпня 2014, 17:00
А тепер сама головна новина.

Зараз Українці виграли золото у ЄВРОПЕЙСЬКИХ змаганнях по академічній греблі.
Екіпаж українців зайняв чемпіонське місце.
Фрагмент цього запливу я записав, увечері сьогодні викладу.
11. Гість / 30 серпня 2014, 18:02
Ця важлива інформація знаходиться на дверіх того ж "Документа" просто потрібно хоча б інколи цікавитися та читати перед собою, щоб потім не виникало прикрих ситуацій. Яку ми намагаємося обговорювати. Скільки людей, стільки ж думок. Головне-залишатися людяними!!!
12. Бувалий / 30 серпня 2014, 18:59
26. шофер
«Зараз Українці виграли золото у ЄВРОПЕЙСЬКИХ змаганнях по академічній греблі.
Екіпаж українців зайняв чемпіонське місце.»
Не європейські. Вони стали чемпіонами Світу. Та ще й із новим світовим рекордом.
13. свій / 30 серпня 2014, 19:35
Я згоден з дописувачами, які розгледіли в цій статті лише особисту неприязнь автора до рай.держ.влади. Мій син ще 4 роки тому теж "наступав на ці граблі" в установі, де керує Ю.Котенко. Так тоді ( і ці всі роки, що минули)Філоненка ця "корупція" не хвилювала ( бо були інші люди при владі, а зараз, бачте, яке неподобство...Не соромтеся, шановний авторе! Я підозрюю, що до написання статті спонукали "походеньки" в згадану установу власної дитини - от і зайнявся "статтею"! Чи інших злободенніших тем вже немає?..Певно, що гроші беруться несправедливо, але де ви бачили сьогодні справедливість??? Запитайте у родички (Наталії Таран...)про здирництва в сан.станції з педагогів при проходженні мед.огляду! А мова йде більше ніж за 25 грн. разів в три!!!
14. Йорк / 30 серпня 2014, 21:06
29.свій
«Мій син ще 4 роки тому теж "наступав на ці граблі" в установі, де керує Ю.Котенко. Так тоді ( і ці всі роки, що минули)Філоненка ця "корупція" не хвилювала»

А чому ви про це мовчали? 4 роки тому редакция вже існувала.
15. фермер / 30 серпня 2014, 23:30
Да йорк, себе перевешив.Даже обсуждать с таким специалистом ничего не хочется, Одна трескотня, и наверное больше от издателя.Тираж-да он просто больше в корзине.Судя с того, которые в газете появились писатели, РОза, Политковский и другие, такую чихню пишут,просто укатаешься.
16. Чудо Юдо / 31 серпня 2014, 11:53
Я так гадаю, що конкретно даний випадок просто учить, що коли Вам у якійсь установі пхають під носа бумажку з резквізитами, по яким потрібно заплатити певну суму, не варто відразу летіти з нею в банк, щоб витряхнути зі свого гаманця (можливо й останні) гроші, а для початку хоча б поцікавитися за що ж Ви маєте заплатити.
А то наш народ настільки довго і старано привчали до "плати! плати!! плати!!!", що він уже про інші способи отримати бажане навіть не знає.
17. шофер / 31 серпня 2014, 13:15
39.Чудо Юдо
«Я так гадаю, що конкретно даний випадок просто учить....»
А я так гадаю, що все бикотство яке тут зараз хором мукає проти статті та автора (походу робить це обрАзами та переходами на особистості, що свідчить про моральний рівень та рівень мозгів) - походить із числа тих, проти чиїх інтересів ця стаття "попала у сотню". Можливо це лише хтось один - ну може два.
18. фермер / 31 серпня 2014, 23:02
Чудо Юдо, напевно легше заплатити ГАишникам,в карман,щоб тільки кіпішу не піднімати і 500грн
19. фермер / 31 серпня 2014, 23:04
Йорк, а що це в тебе за діагноз, зациклило,що не можеться.кажу ж якийсь убогий,більше слів не має,якесь просто му-му
20. шофер / 1 вересня 2014, 00:38
42.фермер
«напевно легше заплатити ГАишникам,в карман,щоб тільки кіпішу не піднімати »
О-да, як би ГАІ-шники не визнавали корупції, страшно навіть подумати - скільки грошей я витрачав би загалом за рік...
Такі думки краще гнати по далі ))

Тут я категорично проти боротьби з корупцією ))
21. Йорк / 1 вересня 2014, 16:35
45.неХохол
«Нет, прокурор и журналист - профессии совершенно разные. В данном случае автор сам столкнулся с коррупцией и добросовестно о ней написал. Потому как он пошел в нужные органы и сказал: "с меня хотели содрать деньги. насколько это правильно?" Ну органы, естественно, отморозились, но не в этому суть.»

Ну слава Богу. Хоч хтось це розуміє.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації