Вхід | Реєстрація

«Круглий стіл»: про переселенців, церкву і Лелюка

 «Круглий стіл»: про переселенців, церкву і Лелюка

21 серпня в читальному залі районної бібліотеки відбулося засідання «круглого столу» з нагоди відзначення 23-ї річниці Незалежності України на тему: «Нова Україна: проблеми та перспективи розвитку».
До обговорення долучилися голова райдержадміністрації Володимир Паршевлюк, голова районної ради Геннадій Супрун та його заступник Сергій Бодак, представники громадських, релігійних організацій району та громадські активісти.
Теми, які обговорювали присутні, в основному стосувалися останніх подій у нашій державі і не тільки: Майдан 2013-2014 років: причини, рушійні сили, вимоги, які він ставив і наслідки; як змінилася свідомість українців? Чи можливі в Україні реформи за умови збереження кланово-олігархічної структури влади? Випробування України як держави на життєздатність: події в Криму та на Сході. Це був примірний план роботи “круглого столу”. Та в своєму обговоренні його учасники піднімали багато інших злободенних і наболілих тем.
Голова райдержадміністрації Володимир Паршевлюк сказав вступне слово про минуле і сьогодення нашої країни та попрохав присутніх висловити свої думки щодо актуальності Закону про очищення влади (люстрацію) та нового Закону про вибори.
Свої думки одразу ж висловив голова районної ради Геннадій Супрун. Він провів паралелі з Грузією, де одразу після революційних подій розпочалося повне реформування всіх органів влади. Виступаючий наголосив, що, на відміну від Молдови та тієї ж Грузії, у нас і досі не ратифіковано Угоду про асоціацію з ЄС, зазначив, що вибори повинні проходити лише за відкритими списками.
А от благочинний району отець Іван критично охарактеризував діяльність православної церкви московського патріархату на сході України. На його думку, зараз державі, як ніколи, потрібна єдина православна церква, патріотично настроєна і орієнтована на утвердження всього українського.
— Ми повинні звернутися до районної ради, а та, в свою чергу, — до Верховної Ради з проханням, побажанням та вимогою зареєструвати у Верховній Раді закон, який би мав внести зміни до Статуту української православної церкви Московського патріархату. До речі, остання в Статуті не називає себе підпорядкованою Московському патріархату. Тому треба заборонити їм називати себе українською православною церквою. Ці зміни потрібні, аби не обдурювати людей і щоб дехто не маскувався ні під що українське. А народ уже хай вибирає, — завершив виступ отець Іван.
Про плакат, який декілька тижнів тому висів на ринку, а потім був зірваний, заговорив поет Віталій Чепіжний, звертаючись при цьому до голови райдержадміністрації Володимира Паршевлюка:
— Головна думка того плаката була та, що ми підтримуємо переселенців, які вимушені були покинути свої домівки через бойові дії на Сході. Але одночасно з тим нас дивує, що серед них чоловіки до п’ятидесяти років. Знаєте, я був дуже солідарний із цим плакатом. Та мене дуже здивувало те, і навіть прикрість викликало, що наступного дня цього плаката вже не було. Я не знаю, хто його сказав зняти. Може, злякалися, просто вирішили, як зараз кажуть, проявити політкоректність.
— А вам не здається, що це не важливо. Не потрібно загострювати ситуацію тут, на місцях, — втрутилася у монолог Роза Паршевлюк.
— Але це позиція. І на рахунок церков. Чому б не знайти якихось шибайголів, які б уночі самі повилазили на ті московські церкви і не почепили б туди правильні назви, а не чекати тих законів, — завершив Віталій Чепіжний.
Присутні почали одразу осуджувати останні слова виступаючого, говорячи, що не треба діяти методами вандалізму, адже ми хочемо збудувати законну державу.
— Це не вандалізм. Це — партизанство, — резюмував Віталій Чепіжний.
Далі в своєму обговоренні члени «круглого столу» дійшли навіть до питання музики і деякий час обговорювали «шансон, який зараз заполонив Україну».
— Зайдіть в «Маркетопт», такий шикарний в масштабах Нових Санжар магазин, і що ж там на вас із колонок ллється? Російська попса, причому не найкраща. Можна щось зробити на рівні нашої районної влади стосовно цієї проблеми, чи ні? У нас багато своїх чудових пісень, попсових, але українських, — знову взяв слово Віталій Чепіжний.
Також доволі гаряче обговорювали питання діяльності народного депутата Олексія Лелюка, портрети з яким заполонили мало не всі білборди нашого селища. Присутні активісти з приводу цього почали задавати питання присутнім районним керівникам.
— Дозвіл на встановлення цих білбордів дала селищна рада. Тому до селищного голови і звертайтесь, — відповів голова районної ради Геннадій Супрун.
Про регламент «круглого столу» нагадав отець Миколай:
— Людина он вже разів п’ятдесят руку тягнула, бажаючи виступити, а ви їй змоги не даєте, — сказав сященник, маючи на увазі громадську активістку Розу Паршевлюк. Остання розповіла свої думки про Україну, яка, на її переконання, повинна стати Майданом, який усіх єднає. Адже на ньому була особлива атмосфера і «якась ідеальна модель суспільства», де кожен знав, що він потрібен і його думка важлива.
— Потрібно докладати зусилля особисто від себе і розуміти при цьому, що кожен з нас — це частинка великого організму, і кожен на цей організм може вплинути, не покладаючись ні на кого…
—Це гарні слова, але вони популістичні, — втрутився у монолог активістки голова райдержадміністрації Володимир Паршевлюк.
У цілому, обговорення наболілих питань за «круглим столом» того дня тривало більше трьох годин. Крім вище згаданих виступаючих своїми думками ділилися Андрій Любко, Галина Бунецька, Максим Михайлик, Георгій Сьомін, Віталій Токовий, Геннадій Романець та інші. Думок було багато, проблем — ще більше, а чи буде з такого обговорення якийсь толок — покаже час.


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Валентина / 3 вересня 2014, 21:27
Заважав Ленін - повалили, взялися за церкву. Залиште в спокої, хоч Бога. Мало того, що рвете Україну на клапті, та ще й церква вам не дає спокою. Що це? Перерозподіл сфер впливу під шумок.
А Чепіжному потрібно перечитити Булгакова - поет Бездомний це він. Чи Булгаков це не патріотично. Так давайте заборонимо.
2. Микола / 3 вересня 2014, 23:11
Це про розкрадання держави вождями Майдану.
3. Мужик / 4 вересня 2014, 10:08
Коли подивитися на фото,можна побачити, кого запросили за круглий стіл-Генадій Романець,колишній начальник відділу освіти, який разом зі своєю дружиною грівся на бюджетних коштах,колишній працівник Кру Вісич, який необходився ні одніє перевіркою, щоб его не угощали,випить не дурак получить взятку,колишній заступник голови РДА Любко і всі інші пенсіонери,які тим чи іншим обіжені життям і владою.Яким чином вони можуть думати і вирішувати про майбутнє, країни які самі цю країну гробили, отримували з неї коли були на посадах і цилувалися з владою.Не може бути за 23 роки,одні хороші інші так собі.Якщо в кожного стажу більше ніж на 23 роки, то тойже Романець трудився і при комуністах і комсомольцях і тепер став білим і пушистим. Просто ганьба і страшно за майбутє, якщо такі його формують
4. Чудо Юдо / 4 вересня 2014, 11:33
8. шофер
«Якщо синячок має рацію, тоді як воно так виходить, що за нашу гривню дають три російських рубля? Ми що зараз втричі краще себе почуваємо а ніж росіяни?»

Шофере, ти трохи неправильно трактуєш сутність ціни валюти. Звісно, якість життя вона трошки може і показує, але точніше не її ціна, а її стабільність чи нестабільність. Наприклад, за одну японську єну дають срані 11 копійок, але якість нашого життя і поруч не стояла з якістю життя в Японії. А признаком цього є те, що буквально кілька років назад єну можна було купити за 4 копійки. А коли подруга мого товариша приїжджала із Данії (корів там доїла), це було, здається, 4 роки назад, то говорила що дацька крона трішки дорожча гривні - 1.10 чи щось таке. Сьогодні вона коштує уже 2.20.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації