Вхід | Реєстрація

Вода камінь точить

У минулому номері «ЕХО» була надрукована стаття під назвою «У Кобеляках і Нових Санжарах бурхливо розвивається корупція». У ній ішла мова про діяльність на території двох районів (та що там районів — усієї України) такого собі державного підприємства «Документ».

Це підприємство створене наказом Міністерства внутрішніх справ України нібито з благою метою: допомагати громадянам отримувати адміністративні послуги.

Насправді ж те, чим займається «Документ», можна назвати здирництвом. Схема така. Приходить людина зніматися з реєстрації або реєструватись у Державну міграційну службу. У народі — паспортний стіл. І її одразу, без попередження і пояснення призначення платежу, відправляють у банк, аби вона заплатила 25 гривень. Це в Кобеляках — 25. Новосанжарський «Документ» виявився жадібнішим, він надає послуги (читай — «збиває» гроші) аж на 50 гривень. Це при тому, що, згідно з українським законодавством, зняття з реєстрації є безкоштовною послугою, а реєстрація коштує 85 копійок держмита. За що ж беруть (деруть) кошти «хвахівці» із «Документу»? Вони нібито консультують і бланки за громадян заповнюють. Це при тому, що всі стіни міграційної служби обвішані зразками заповнення бланків. А ще поліпшують послуги (цитата) «шляхом автоматизації цього процесу із застосування сучасних інформаційних систем». Про це повідомляють (читай — брешуть) на офіційному сайті Державної міграційної служби. Чому стверджую, що брешуть? Та тому, що на робочому столі «хвахівців» із «Документу» навіть комп’ютера немає. І вся їх робота заключається в тому, аби «збити» гроші, ну й, можливо, щось продиктувати людині. При цьому ніхто не звертає уваги на Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Згідно з ним, працівники Державної міграційної служби мали б і бланки людям надати, і ксерокопії зробити, і проконсультувати. І ніякий «Документ» не потрібен.

Якщо громадянин відмовляється платити, то «хвахівці» із «Документу» при прямому сприянні таких же фахівців із Державної міграційної служби одразу ж створюють йому штучні проблеми. Усе за класикою жанру: заяв немає, бланків немає, ідіть робіть ксерокопії. Копіювального апарата, звичайно ж, в установі немає. Що робить у таких випадках більшість громадян? Мовчки розвертаються і йдуть платити. 25 гривень — хіба це гроші, за які потрібно себе напружувати? На це й розрахована схема «Документу». 25 — за зняття з реєстрації, 100 — за закордонний паспорт. А так і сотні мільйонів набігають.

Випадково дізнавшись про такий факт, редакція почала діяти. Ми направили інформаційні запити в РДА та прокуратуру. Голова РДА Іван Терновий спочатку «відфутболив» запит у Полтавське УМВС. А потім глибше розібрався в суті справи. І повідомив: «Так, я думаю, що це класична «прокладка». Але ж зрозумійте, я не можу прийти і заборонити діяльність «Документа». Ми спробуємо допомогти людині через своїх фахівців. Нехай звертаються до Наталії Лісної. А вона вже оформить документи без «Документу».

Хід — логічний. Хоча редакції відомо, що «Документу» за фіктивні послуги платять і держслужбовці. Виявляється, люди з вищою освітою і при посадах не можуть самостійно написати заяву і заповнити талон. Але це так, ремарка.
Найбільше ж дивує і обурює позиція Вадима Кохна, прокурора Кобеляцького району. Вадим Олександрович, як виявилось, турбується боротьбою з корупцією та захистом прав громадян виключно під час «круглих столів» та виступаючи перед депутатами райради. А коли справи доходять до конкретних дій, то Вадим Кохно одразу ж стає «футболістом». Редакційний запит він миттєво «відфутболив» до Державної міграційної служби. При цьому Вадим Олександрович не те, що не спробував діяти по суті, він навіть не дізнався, що ДП «Документ» не є підрозділом міграційної служби. Це — різні структури.

Самі ж «документисти» теж надали відповідь редакції. За їх словами, у них усе законно (читай — схоплено). І послуги вони надають, і договори їм не потрібні, і перевірки вони пройшли, і конкурси виграли. Отже, коло замкнулося. Що робити? Невже «Документ» нездоланний?

Ні, й ще раз ні. Безумовно, важко боротися з розумними, але безсовісними людьми, які створили легальну структуру для «розведення лохів» (вибачте за вираз). Але діяти можна і потрібно.

По-перше, ті жителі району, які читають «ЕХО», уже знають, що платити «Документу» зовсім не обов’язково.

По-друге, журналісти й читачі знають, що шукати захисту у Вадима Кохна та його підлеглих є марною справою. Отже, ми звернемося до Генеральної прокуратури.

По-третє, голова РДА Іван Терновий налаштований таки допомогти людям безкоштовно отримати безкоштовну послугу.

По-четверте, редакція починає журналістське розслідування щодо діяльності «Документу». Це — довго, важко і марудно. Але дуже цікаво.

По-п’яте, редакція прохає всіх жителів району, із яких «збивають» гроші в «Документі», одразу ж дзвонити за номерами: (050)190-67-67, (066)323-51-14, (097)903-92-67.

У будь-який день, крім четверга, ми приїдемо, привеземо бланки заяв і талонів, допоможемо їх оформити. Підкреслюємо, безкоштовно.

А перед цим учергове «винесемо мозок» «документистам» і прокуратурі. Буде важко, довго й марудно. Але ж — вода камінь точить.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 вересня 2014, 09:14 | Кобеляки | Суспільство
1. Чудо Юдо / 6 вересня 2014, 19:18
2.Мужик
«Як повинні працівники на зарплату в 1300-1500грн.купувати для громадян конверти,папір ,бензин.»

От поки будуть купувати за свої гроші - поки і хрєн вони бачитимуть кошти з казни. Дійсно, думка високопоставленого чиновника: "а нафіга ті гроші виділяти, якщо працівники самі за свій кошт можуть?"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації