Вхід | Реєстрація

Олег Шахрай: у Полтавському регіоні «чорна» агітація велася лише в один бік

Про це на прес-конференції в ІА «Новини Полтавщини» сказав представник Міжнародної громадської організації «За справедливі вибори» Олег Шахрай (Росія), розповідаючи про зафіксовані порушення під час виборчої кампанії на Полтавщині. Участь у розмові з журналістами області взяв ще один представник цієї організації Олег Ерліх (Ізраїль). Загалом, говорили про процес чергових виборів Президента України в Полтавській області, фальсифікації та порушенням під час виборчої кампанії 2010 року. Нижче розміщуємо діалог розмов.

- Які зафіксовані вами порушення під час виборчої кампанії та у день виборів на Полтавщині?
Олег Шахрай: У період підготовки до виборів Президента України ми працювали у Полтавському регіоні. Порушень, на жаль, дуже багато. Проходить передвиборча кампанія досить важко. Це пов'язано і з економічною ситуацією, і з епідемією грипу, яка пройшла практично по всій Європі. На жаль, у підготовці виборів було багато недоліків, які переважно стосувалися проведення виборчої агітації.
Зокрема, у кандидатів на пост Президента, які нині займають високі посади, передвиборча агітація розпочалася з того, що вони, перебуваючи у робочих поїздках, проводили агітацію за себе як кандидата, а не представника чинної влади. Ніхто не приховує і ми відзначаємо, що такі агітації провела і Тимошенко Юлія Володимирівна, перебуваючи з робочим візитом у місті Чернігів, і Ющенко Віктор Андрійович.

- Стосовно «чорного» піару, то тут, звичайно, є великі проблеми. Чомусь у Полтавському регіоні це виявилося агітацією в один бік. Ми практично за весь період роботи, протягом 30 днів до проведення виборів, мали можливість ознайомитися з чорним піаром, який спрямований на Януковича. Саме на його адресу ми зафіксували величезну кількість виданого неправомірного матеріалу.
Олег Ерліх: У деяких містах (Лубни, Кременчук, Комсомольськ) працівники правоохоронних органів проводили обхід представників дільничних виборчих комісій. У них вимагали підтвердити те, що вони, дійсно, погоджуються бути членами дільничної виборчої комісії від певного кандидата на пост Президента. Члени комісії починали хвилюватися, губитися… До того ж ці міліціонери приходили не до всіх представників кандидатів на посаду Президента, а до тих, хто підтримує Віктора Януковича. За чинним законодавством міліція не має ніякого права приходити і вимагати у голів комісії будь-які зобов'язання. За цим фактом направлено заяву до Прокуратури.

- Скільки всього ваших спостерігачів на Полтавщині? Скільки вашими представниками охоплено виборчих дільниць?
Олег Шахрай: Спробуємо висвітлити роботу, місію, нашої організації «За справедливі вибори» щодо контролю за проведенням виборів. Коротко розповім про нас. Ми є представниками Міжнародної громадської організації «За справедливі вибори», яка існує з 2004 року і нараховує близько 3 тис. членів. На даний час на виборах в Україні задіяні 402 представника організації. У Полтавській області працює двоє: я і мій колега. Я - представник Російської Федерації. Наша організація займається моніторингом проведення виборів практично в усьому світі. У ній є представники 11 країн. Найбільш представницькими країнами даної організації є США, Німеччина, Угорщина, Ізраїль, Білорусь, Росія. На даний час співробітники нашої організації мають досвід проведення моніторингу виборів у багатьох країнах, метою якого є приведення виборчої системи до єдиного цілого. У цілому, робота наша помітна. Порушення, які ми виявляємо, потім виносимо на обговорення у вищі інстанції і виходимо з пропозицією зміни законодавства.
Олег Ерліх: Я хотів би додати стосовно нашої організації. У Міжнародній громадській організації «За справедливі вибори» широко представлене крило правозахисників, яке складається з адвокатів різних країн. Це зроблено для того, щоб підтримувати людей, права яких порушуються.

- Прокоментуйте рівень підготовки членів виборчих комісій?
Олег Шахрай: Виборчі комісії підготовлені слабо. Деякі з них мали велику плинність кадрів, особливо останнім часом. Як наслідок - дуже багато упущень, що можуть впливати на хід проведення виборів.
Олег Ерліх: У членів виборчих комісій досить низький рівень підготовки. Багато членів і голів виборчих комісій досконало не знають основні норми виборчого законодавства: 35 статтю кожен тлумачить по-своєму, бо законодавство коригується в останні хвилини; немає якихось однозначних інструкцій з ЦВК. Часом виборчі комісії та виборчі дільниці керуються не письмовими інструкціями ЦВК, а діють на підставі того, що хтось зателефонував і сказав йти до суду. Сказати, що це просто не серйозно - це нічого не сказати.

- Нормальні люди міняють закони за декілька днів до виборів? Чи спочатку роблять закони, а потім організують дійство?
Олег Ерліх: У законодавстві існують недопрацювання, існують колізії. Ми з ними зіткнулися. Це і не конкретність статей законодавства, що стосуються, наприклад, можливості внесення та корекції списків виборців на дільницях. Тобто, на всіх виборчих дільницях, де ми спілкувалися, існує ця проблема: приходять люди з пропискою у даній виборчій дільниці, але у списках вони відсутні. Існує певна процедура виправлення і внесення їх у списки у день виборів. Стаття 35 Закону «Про вибори» вказує, що внесення до списків людей згідно прописки має відбуватися відповідно до рішення виборчої комісії і рішення окружної комісії. На практиці ж виборчі комісії відправляють людей до судів, таким чином ускладнюючи і не даючи можливості, в якійсь мірі, громадянину, що прийшов, реалізувати своє основне право. Не всі йдуть до судів. Це, звичайно, не перешкода, яку неможливо подолати, але зрозуміло, що люди не завжди хочуть ще йти до суду.
На дільницях це пояснюють тим, що так записано у Законі. Для того, щоб внести людину у список, необхідно, аби комісія ухвалила відповідне рішення. На мій погляд, немає жодної причини, щоб коли прийшла людина, негайно не попросити комісію прийняти рішення та не отримати їхню згоду на внесення чи не внесення у виборчий список. Це не таємне голосування, яке повинне проводиться за закритими дверима. Один чи два виборця, які у цей момент знаходяться на дільниці, ніяким чином не можуть завадити прийняттю рішення комісією. До того ж великого напливу людей з довгими чергами, як правило, немає. На окремих дільницях були порушення, коли вирішували спростити цю систему і просто складали протокол та вносили дані людей, які не проводилися через рішення комісії. Таким чином, начебто, добрий намір вилився у порушення виборчого законодавства.
Основна мета демократичної держави - це надання громадянам можливості реалізувати свої виборчі права. Будь-які перешкоди на цьому шляху суперечать принципам демократії.

- Дільничні виборчі комісії в області масово вносять виборців до списків у день голосування. Чи є зловживання? Чи є це найпоширенішою формою фальсифікацій на цих виборах?
Олег Шахрай: Існують проблеми зі списками. Вони, звичайно, стосуються не того, що приходять уточнювати і вносити свої прізвище до списку. Все тягнеться з того часу, коли складались ці списки та реєстри. Вони далеко недосконалі. На жаль, існують випадки, коли уточнені, вторинні списки менш точні, ніж список первинний. Це взагалі є парадоксом! Його міняли, його коректували і з нього раптом випадають люди, причому випадає вся сім'я. Були випадки, коли люди були відсутні у списку, або чоловік був жіночої статі. І це в уточнених, коригованих списках. У списках існують люди, які вже давно померли, так, наприклад, є жінка 1900 року , яка померла 12 років тому, будинки, які знесені а їхні мешканці досі в списках, причому будинки знесені не вчора а 4 роки тому.

- Чи були помічені на Полтавщині, так звані, «грузинські спостерігачі»?
Олег Ерліх: На території Полтавської області представників із Грузії немає.

- Чи стикалися ви з випадками каруселей? Мені ось запропонували виніс бюлетеня за 300 гривень! І я погоджуюся, ніхто не помітить (підміню в кабінці на заготовлений і все).
Олег Шахрай: Фактів підкупу нам не траплялося.

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2010, 14:31 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації