Вхід | Реєстрація

У марківському храмі новий настоятель

У марківському храмі новий настоятель

Молодий священик переїхав із Луганщини.

Нещодавно ми дізналися, що у марківському храмі Різдва Іоанна-Предтечі з’явився новий настоятель. Ми вирішили навідатися до Марківки та познайомитися з ним. До речі, храм у цьому селі існує ще з 1814 року. Він збудований із каменю. А ззовні оббитий деревом. Та протягом останніх п’ятнадцяти років служба в храмі не проводилась. І тільки з кінця червня двері церкви знову відкриті для прихожан.

Коли ми приїхали, то на порозі храму нас зустрів усміхнений 27‑річний священик. Він представився Дмитром Луценком. Розташувавшись зручніше на одній із дерев’яних лавок, ми почали нашу розмову. Молодий чоловік розповів, що сам він родом із Луганщини і все своє життя прожив на сході України. Спочатку й не думав поєднувати своє життя з церквою. Вивчився на автослюсаря. Деякий час працював шиномонтажником та на будівництві. А згодом родина хлопця переїхала в інше селище Луганської області. А сам молодик залишався проживати в Луганську. Лише час від часу приїжджав навідати своїх близьких. Під час однієї з таких поїздок зустрів свою майбутню дружину Анну. І через два місяці пара побралась.

Згодом чоловік вирішив продовжити навчання. І вступив на заочне відділення у Київську семінарію при Києво‑Печерській Лаврі. Закінчив її лише минулого року. Після чого служив у одному з храмів московського патріархату на Луганщині. Через місяць Дмитра посвятили у священики. Але після революційних подій, які відбулись у Києві, та після початку військових дій на сході України він вирішив не лише переїхати зі своєї малої батьківщини, а й перейти служити до іншого, київського патріархату.

— Зізнаюсь чесно, раніше усвідомлення того, українець я чи росіянин, не мало для мене ніякого значення, — каже чоловік. — У принципі, як і для більшості луганчан. Та революційні події дали мені чітко зрозуміти, хто я є. І головне, я знаю, що я українець і хочу ним бути!

До речі, отець Дмитро говорить виключно українською мовою. Хоча все своє життя до цього був російськомовним.
— Почав говорити українською лише нещодавно, — продовжує він. — Я так вирішив. Тому навіть із дружиною та маленькою донечкою Оксаною спілкуюся державною мовою.

Після прийняття рішення перейти до київського патріархату чоловік із родиною поїхав до Києва. Там йому випала нагода зустрітися з патріархом Філаретом, який благословив молодого священика на службу та перехід до київського патріархату.

— Він запитав у мене, куди я хочу піти? — продовжує Дмитро. — Я сказав, що куди благословите. І він благословив мене до Полтавщини й направив до полтавського владики Федора. І я неабияк зрадів його рішенню. Адже мої бабуся з дідусем родом із Полтавської області. Тому мені хотілося переїхати на малу батьківщину моїх рідних. А вже владика Федір направив мене настоятелем храму до Марківки.

Як розповідає священик, прихожан у храмі поки що небагато. Імовірно, зважаючи на те, що служба тут протягом багатьох років не проводилась. Та отець Дмитро сподівається, що невдовзі життя храму відновиться з новою силою і кількість прихожан із часом буде значно більшою.

А зараз у нового настоятеля багато планів та задумів. Нещодавно він замінив електрику в храмі. На майбутнє йому хотілося б якось утеплити церкву, бо там немає опалення і взимку ніяк проводити богослужіння. Допомагають йому і місцеві жителі. Та, у першу чергу, намагаються зробити придатним для проживання будинок молодого священика, у якому той оселився з родиною.

— Та багато планувати не буду, — каже він. — Щоб усі мої задуми втілювались у життя.

Та головне, що храм у Марківці тепер відновив свою роботу і місцеві жителі можуть постійно його відвідувати.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 вересня 2014, 17:18 | Кобеляки | Культура та освіта


1. митько / 12 вересня 2014, 23:33
Яка подальша історія попереднього настоятеля?
2. Іванко / 12 вересня 2014, 23:59
1.митько
«Яка подальша історія попереднього настоятеля?»

Лікарська таємниця...))))
3. Справедливість / 13 вересня 2014, 10:51
Оце "шедевр" видала Даша: тут і половини немає правди-...15 років служба не проводилась...з кінця червня...Новий священик приіхав у серпні. Біографічні дані переплутані. Чим далі, тим гірше пише журналіст.
4. алина / 14 вересня 2014, 20:00
вранье,у нас многие люди возмущенны прочитав статью.Что бы там наш батюшка не делал или для кого то он плохой,мы здесь живем и мы все видим,он многим помог,и когда праздник церковный,всегда правил службу.Просто наша голова сельской рады против него,чем то не угодил,и она все делает возможное чтобы его убрать отсюда,люди это тоже прикрасно понимают.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації