Вхід | Реєстрація

У Миргороді витає дух Дому Європи

У Миргороді витає дух Дому Європи
Скажемо відразу, що йдеться не про той дім із популярної загадки, у якому «… ні вікон, ні дверей, а повна хата людей». Таку значиму назву має заснована у Києві з ініціативи діячів культури та мистецтва України громадська організація, яка діє на засадах народної дипломатії. Від часу створення у 1999 році і понині Дім Європи організаторськими стараннями своїх активістів прилучає здичавілих за роки «незалежності» українців до європейських екологічних, духовних та культурних цінностей.
Відділення Дому Європи діють у багатьох країнах Європи. Засобами мистецтва, літератури, музики вони пропагують і утверджують духовні цінності, збагачують вітчизняну і світову культуру, організовують концерти, вечори дружби, відзначення пам’ятних дат, зустрічі з діячами науки, культури, мистецтва.
Курортний Миргород став першим на благословенній Полтавщині містом, де цими днями закладено підмурки відділення Дому Європи. Цьому передувала подвижницька літературна та мистецька діяльність лікаря ЗАТ «Миргородкурорт», члена правління Українського фонду культури Миколи Губи.
Його вірші про охорону довкілля, як головної передумови здорового способу життя, знають і цінують далеко за межами України. Він на власні кошти заснував і утримує у Миргороді громадський літературно-мистецький музей. За великий особистий внесок у створення умов для спілкування митців та обміну культурними цінностями між людьми президія Київського Дому Європи нагородила Миколу Губу Почесною Грамотою. З цієї нагоди у Миргородській музичній школі ім.А.П.Коломійця відбулися збори міської громадськості. Нагороду і премію Миколі Михайловичу вручила президент Дому Європи у Києві Людмила Височинська. Вона і повідомила, що віднині у Миргороді діятиме очолюване Миколою Губою відділення Дому Європи.
Про роль заснованої громадської організації в культурному житті міста-курорту говорили член комітету Дому Європи з Міжнародних премій академік Олексій Гаца, заступник Миргородського міського голови Сергій Соломаха, заступник генерального директора ЗАТ «Миргородкурорт» Наталія Бутенко, начальник відділу освіти Миргородської міської ради Степан Мовчан, завідуюча відділенням санаторію «Хорол» Валентина Мандрика, викладач Миргородського державного керамічного технікуму Катерина Івлєва… Добрі слова та полум’яні троянди ветерану однієї з кращих миргородських оздоровниць Миколі Губі подарували його пацієнти з санаторію «Хорол», друзі, представники громадськості.
Артисти Київського музично-драматичного театру Нона Козлова, Тетяна Чайка, співак Петро Чеверда разом із талановитими вихованцями музичної школи влаштували цікавий концерт. Миргородці гордяться, що віднині у культурному житті міста-курорту витає дух Європи.

Автор: Леонард НІКОЛАЄНКО, газета «Миргород наш дім», www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації