Вхід | Реєстрація

Аспірин як останній доказ кандидатів

Аспірин як останній доказ кандидатів

Цьогорічні вибори до парламенту по округу № 149 характеризуються справжнім розгулом благодійності. Благодійні фонди, так чи інакше пов’язані з кандидатами в депутати, щедро засипають дороги щебенем, роздають медикаменти, окуляри і проводять безкоштовні концерти.

«Гармати — останній доказ королів». Цей знаменитий вираз з’явився у далекому XVII столітті. Його авторство приписують легендарному кардиналу Ришельє.

Із того часу минуло майже чотириста років. Часи змінилися. І чи то історичні персонажі стали «дрібнішими», чи історичний період більш гуманним, але гармати вже не є останнім доказом. Королям давно постинали голови або вони керують державами чисто номінально. Натомість у період демократії на арену вийшли депутати. Саме вони багато в чому вирішують долі держав і народів. Але перед тим, як стати депутатом, потрібно ще пройти шлях кандидата на цю дуже «жирну» посаду. І для цього претенденти використовуюють будь-які засоби.

В Україні триває і доходить до свого завершення кампанія з виборів до Верховної Ради України. Уже зараз можна говорити, що її характеризують як одну із найбрудніших і найменш професійних у сучасній історії. Кандидати масово не з’являються на телевізійній ефіри. А ті, що приходять, у своїй більшості ледве-ледве зв’язують до купи два-три речення. Натомість ті претенденти, хто багатший, у газетах «малюють» собі абсолютно «дикі» рейтинги популярності, уже висмоктані навіть не з пальця, а з якогось іншого місця. Благодійні фонди теж ніби знавісніли. Такого аукціону щедрості давно не бачила Україна. Щебінь, комп’ютери, вікна, окуляри, медикаменти, безкоштовні концерти — сипляться, немов із міфічного «рогу достатку».

Не є виключенням і виборчий округ № 149, до якого входять Кобеляцький, Новосанжарський, Козельщинський, Карлівський, Машівській і Чутівський райони.

…У понеділок 20 жовтня до редакції «ЕХО» зателефонувала жителька Кобеляк. Вона розповіла: «А ви знаєте, що пенсіонерам роздають запрошення на отримання безкоштовних медикаментів. І мені прислали. Я не піду принципово. Це ж підкуп виборців». Дійсно, тисячі кобеляцьких пенсіонерів отримали запрошення, у яких їм пропонували прийти в будівлю по вулиці Дніпропетровській, 9 а і отримати благодійну допомогу. Із собою потрібно було мати саме запрошення і паспорт громадянина України. Допомогу пенсіонерам надавав благодійний фонд Валерія Головка, діючого депутата Верховної Ради України. Який, до речі, особисто не є кандидатом у депутати ні за партійними списками, ні за «мажоритаркою». Натомість на мандат по округу № 149 претендує його однопартієць, новосанжарський селищний голова Андрій Река.

І дійсно, у вівторок і середу біля будівлі на Дніпропетровській почали збиратися люди поважного віку. Більшість із них прийшли пішки. Частина приїхала на велосипедах.

Співробітники «ЕХО» поспілкувались із пенсіонерами, які виходили із будівлі, тримаючи в руках пакетики з медикаментами. Частина людей відмовились говорити. Деякі заявили, що не знають, від кого отримали допомогу. Та все ж, більшість охоче розповідали про те, що відбувалось у приміщенні.

— Так. Ліки отримали. Давали від фонду Головка.

— Ні, нас не агітували. Лише розказали біографію Реки. Казали, що він багато корисного зробив для Нових Санжар.

— Казали, який Река хороший. Я вважаю, що це агітація.

— Ні, не кажи такого. Щоб голосували за Реку, не казали.

Досить швидко ми знайшли «старшого» в цьому процесі. Точніше, «старшу». Молода ввічлива дівчина представилась волонтеркою Настею і погодилась розповісти про сенс події. Вона сказала: «Благодійна акція організована фондом Валерія Головка. Підкупу виборців немає, адже Головко не є суб’єктом виборчого процесу. А голосувати за того чи іншого кандидата ми людей не закликаємо». Про те, що підкуп виборців є кримінальним злочином, Настя знає.

Ми ознайомились із вмістом «аптечки» від фонду Головка. До неї входять заспокійливі, знеболюючі, жарознижуючі препарати та медикаменти, які регулюють діяльність шлунку: ацетилсаліцилова кислота, анальгін, диклофенак, цитрамон В, парацетамол, стрептоцид, сенадексин, валідол, фталазол, меновазін, валідол, настоянки пустирника і валеріани, глюконат кальцію.

Фахівці з аптекарської справи, до яких ми звернулись за коментарями, відзначили вдалий, на їх думку, підбір препаратів. «Це те, що потрібно пенсіонерам, — сказала одна із провізорів. — Ліки дешеві. Усі від українських виробників». Підрахувавши вартість медичного набору, ми вийшли на суму 35 гривень. Це — за цінами кобеляцьких аптек. Тобто, навіть у разі, якби ліки роздавав Андрій Река і факт підкупу виборців був встановлений, відповідальність не наступила б. Адже, згідно із законодавством, вона настає в разі, якщо подарунок від кандидата в депутати коштує більше, аніж 3 відсотки від розміру мінімальної зарплати. А це — 36 гривень 54 копійки.

У комітеті виборців України нам підтвердили, що в цьому випадку довести факт підкупу виборців і притягти когось до кримінальної відповідальності неможливо. Як і за фактом безкоштовних концертів Наталії Май. Адже тут теж неможливо вирахувати, чи перевищує ймовірна вартість квитків оті злощасні 36 гривень 54 копійки.

Але… Є одне але. Залишається питання, звідки у фонду Головка дані про пенсіонерів. Адже це захищена законом конфіденційна інформація. Волонтерка Настя не змогла відповісти на це питання.

Надія Кравченко, керівник районного підрозділу Пенсійного фонду України, у категоричній формі заперечила ймовірність надання подібної інформації працівниками установи.

Зв’язатися із самим Валерієм Головком у середу нам не вдалося. Виявилося, що у людей, які в Кобеляках роздають медикаменти, немає номерів телефонів їх обласного керівництва. Натомість кандидат у депутати Андрій Река, не зважаючи на зайнятість, знайшов час поспілкуватись із «ЕХО». Роздачу ліків він прокоментував наступним чином: «Я до цього відношення не маю. Це — фонд Головка. Я їх лише попросив допомогти людям. Звідки дані про пенсіонерів? Думаю, це агітатори і волонтери інформацію зібрали».

Довелось направляти інформаційні запити у прокуратуру. Можливо, співробітники цієї установи дізнаються, як благодійний фонд отримав інформацію про прізвища та адреси міських пенсіонерів. Але це стане відомо лише після виборів.

Як стане відомо і те, чи виконає аспірин роль останнього доказу кандидата.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 жовтня 2014, 12:58 | Кобеляки | Редакційна


1. Лі Бо / 23 жовтня 2014, 13:31
Є підстави вважати,що списки пенсіонерів злили співробітники Пенсійного фонду з Кобеляк. Перевіркою Інфи займуся.Якщо це правда,то відпишуся...Якщо неправда теж відпишуся.
2. Чудо Юдо / 23 жовтня 2014, 15:02
Є ще деякі інстанції, які мають інфу про пенсіонерів, типу Служби соцзахисту. А якщо представити, що всі "серйозні" державні інстанції відмовили надати інфу, то її можна зібрати у тій же Укрпошті. Список виписувачів «Колоса» взяти, відкинувши з нього держпрацівників.
3. ГІСТЬа / 23 жовтня 2014, 16:19
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Ці вибори самі важливі, за всю історію держави. З Божою помічу, лукавий відступе, а ті хто нечисть підтримує отримає по заслузі. Хто дає і хто бере гроші за голос на виборах отримає те, що діти будуть за їх нечисті справи відповідати. Новосанжарський р-н, голос за кандидата коштує 400 гривень+ поїздка в Комсомольськ, а там випивка і пожрать... Горіть вам падли в аду!
4. Павло / 23 жовтня 2014, 17:50
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Горіти тим падлам, які довели україну і людей до такого стану, які увірвалися до влади і нічогісінько не змогли зробити, жодної проблеми вирішити, а тільки намножили тих проблем. І називати падлою матір, яка згодилась працювати агітатором, бо дитині нема за що взувачку зимову купити, може тільки ПАДЛА в кубі. Як не їдуть з держави від хорошого життя, так само і не продаються кандидатам від хорошого життя. Де ви, майданівські обіцяльники? Ви ж півроку були при владі, а шо покращилось? Шо зробили з обіцяного вами? Тільки ваші косички подовшали. Та ще прокурорів люструвати навчилися, більш нічого. Тому ще невідомо, хто першим горітиме в аду.
5. шофер / 23 жовтня 2014, 19:15
4.Павло
« майданівські обіцяльники ... Шо зробили з обіцяного вами?»
Як і оіцяли, проведуть "перезавантаження влади" - ось вже 26-го числа.
Правда "програму" завантажать знову ту ж саму...
6. vredniy / 24 жовтня 2014, 14:48
4.Павло
«Як не їдуть з держави від хорошого життя, так само і не продаються кандидатам від хорошого життя. Де ви, майданівські обіцяльники? Ви ж півроку були при владі, а шо покращилось? Шо зробили з обіцяного вами? »

100%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
7. тимоха / 24 жовтня 2014, 21:02
Де можна знайти список членів ДВК?
8. Мужик / 24 жовтня 2014, 23:02
Павло дуже точно, я би ще і другими словами виразився.Та і діти уже відповідають, а ще вони жахаються від таких керівників, які з ними скачуть.Блін рівень розвитку і інтелекту, що Паршевлюк, що Супрун.Згадайте що вони говорили, що прийшли і щоб навчитись керувати, до сих пір навчаються, а люди страждають від їх навчання. Ще один в Верховну раду іде навчатись закони писати,Робить дві помилки в члені.Взагалі про таких противно писати, не те що говорити
9. активїст / 25 жовтня 2014, 08:29
Е мужик не бреши,ти за все життя не прочитав скїлькии А.Река написав ї на рахунок помилок,не вводь людей в оману ,а вкажи наглядно де ти бачив помилки у А.О.Реки. Я переконаний що ти не пїдтвердиш свою болтївню. Меру ти просто заздриш за його справи,авторитет та пїдтримку.Не ганьбися.
10. Павло / 26 жовтня 2014, 09:30
Сьогодні вибори покажуть, хто ганьбиться і який авторитет у Реки. Якшо санжарці перелізуть через окопи в селищі і благополучно доберуться до виборчих дільниць...
11. vredniy / 26 жовтня 2014, 11:31
9. активїст
«,не вводь людей в оману ,а вкажи наглядно де ти бачив помилки у А.О.Реки»

У Реки не може бути помилок,бо він ніколи, нічого сам не писав. Навіть коли був інструктором обкому КПРС, звіти та довідки замість нього писав Романець Гена.
12. Наталья / 26 жовтня 2014, 11:49
100% vrednomy!!!!!!!
13. vredniy / 26 жовтня 2014, 17:17
8.Мужик
«Згадайте що вони говорили, що прийшли і щоб навчитись керувати, до сих пір навчаються, а люди страждають від їх навчання»

Дай Бог щоб за цей час вони б прочитали закони Про місцеву державну адміністпацію та Закон про місцеве самоврядування , а про законотворчу діяльність в їх особах говорити не доводиться. Пів конкретної справи . яку вони зробили-це повалили памятник Леніну далі навіть не намагались довести це до ума!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації