Вхід | Реєстрація

У Нових Санжарах заспівали гімн разом із мільйонним Майданом

У Нових Санжарах заспівали гімн разом із мільйонним Майданом

1‑го грудня у містечку згадували події Революції Гідності. Її учасники та активісти вперше на загал продемонстрували фото та відео, зняті ними під час зимового протистояння.

Про зимовий Майдан зняті десятки фільмів, сотні або й тисячі відео роликів, а лік фотографіям, напевно, іде на десятки та сотні тисяч. У подіях Революції Гідності так чи інакше брали участь понад мільйон наших співвітчизників. Але це все — у масштабах країни. А яким був Майдан для новосанжарців? Яким вони побачили його 1‑го грудня, 11‑го грудня, 18‑го лютого? Якою була для них революція зсередини?

Власними спогадами, а також фото- та відеоматеріалами новосанжарські учасники революції гідності вирішили поділитися у річницю початку великого Майдану, 1‑го грудня. Захід називався «Майдан. Рік потому» і проходив у стінах читального залу районної бібліотеки. Самих майданівців зібралося небагато, менше десятка. Проте вдячними глядачами виступили учні 11-х класів Новосанжарського НВК.

Вони з цікавістю дивилися знімки з мільйонного віче на Майдані 1‑го грудня 2013‑го. Нудьгували і шепотілися, коли показували речі для них не надто цікаві: намети мітингувальників чи чергу за чаєм. Але притихали і зосереджувалися, коли бачили на знімках шеренги «Беркута» і революційні барикади.

Кожна підбірка фото та відео стосувалася якоїсь знакової події Майдану. 1 грудня, день початку великого спротиву. Мільйонне віче, перші барикади, ялинка Януковича, яку невдовзі прикрасять прапорами. Потім — 11 грудня, перша спроба розгону Майдану. Наступ «Беркута», зруйновані барикади, жовті будівельні каски протестувальників.

— Парадокс українців полягає у тому, що в будь-якій країні світу при наступі спецназу люди тікають, а у нас — навпаки, гуртуються. 11‑го грудня на початок штурму на майдані було 3-4 тисячі людей. Але за кілька годин їх чисельність зросла у кілька разів. Люди продовжували підходити. Протестувальники стали стіною і втримали «Беркут». Майдан вистояв, — коментує один із організаторів заходу фотографії, які демонструють за допомогою проектора.

Інший знаковий етап революції — події на Грушевського. Вогнехреще 19 січня і бої впродовж наступного тижня. Фото і відео з цих подій учні дивились особливо уважно. Це вже були не танці під Руслану і не радісні пісні на Майдані. Це була справжня війна, яка народжувала героїв і змінювала людей.

— Один із найбільший уроків Майдану — урок самоорганізації. Люди чи не вперше продемонстрували, що готові робити усе самостійно, без допомоги держави чи якихось керівних органів, — відзначила ведуча заходу бібліотекар Тамара Паттієва. — Ця самоорганізація на Майдані допомагала у найважчі моменти. Потрібно було оборонятися на Майдані — люди робили барикади по периметру. Потрібно було захищатися від наступу «Беркута» на Грушевського — люди возили автомобільні скати, носили бруківку чи записувалися у медичну службу і допомагали пораненим.

Волонтерство вперше народилося на Майдані. А потім розійшлося усією країною і стало життєво необхідним після початку війни на Сході. Тому зовсім не дивно, що у Нових Санжарах волонтерами стали саме активісти Майдану Юлія Солодка та Ігор Нещадим.

Ще один, чи не найважчий, період Майдану — події 18-19‑го лютого. Сутички із «Беркутом» та «тітушками» у Маріїнському парку, наступ на Майдан, спалення Будинку профспілок, палаючі барикади. У ці важкі дні у Києві також були новосанжарці. Відступали разом із сотнями Самооборони та рятували побратимів Юлія Солодка та Георгій Сьомін, обороняв Майдан вночі разом із афганською сотнею Віктор Гулько. Їх всіх ведуча заходу згадала окремо, як і присутніх учасників Революції Гідності: Геннадія Супруна, Руслана Корнієнка, Ігоря Нещадима, Володимира Кривоноса, Анатолія Крав’яна.

Лише заключний період Революції Гідності, 20 лютого із розстрілом Небесної сотні, школярам вирішили не демонструвати.

— Із цього приводу ми проведемо окремі заходи у січні та лютому і згадаємо усіх загиблих на Майдані, — пояснили організатори.

Закінчити зустріч вирішили своєрідним часовим містком. На екрані за допомогою проектора показали відео, зняте 1‑го грудня 2013 року. На ньому сотні тисяч українців на Майдані разом заспівали Гімн України. Зачувши перші ноти українського славня, учні та інші глядачі підвелися і приєдналися до виконання. Так вони і заспівали разом: мільйон українців на Майдані Незалежності 1 грудня 2013‑го та п’ятдесят українців у центрі Нових Санжар 1‑го грудня 2014‑го.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 грудня 2014, 08:56 | Нові Cанжари | Суспільство


1. шофер / 5 грудня 2014, 11:02
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
згадували події Революції Гідності
революції долбоібізма ! пробачте за відвертість.
2. базарянин / 5 грудня 2014, 11:16
Та й що ви-пустозвони добилися тим майданом? Де обіцяна Європа? Де європейські цінності? Подивись навколо - злидні, голод і холод. Ото тільки і є зараз що робити - так це дивитися на фотографії та на фільми, де шоумени, журналісти та популярні співаки розказують нам як витягнути країну з економічної прірви.
3. Читатєль / 5 грудня 2014, 12:52
Вже дорозказувались:

Кабинетом министров, сформированным для распродажи Украины назвало “новое-старое” правительство Яценюка издание “Немецкие экономические новости” (Deutsche Wirtschafts Nachrichten, DWN). По мнению журналистов, для того, чтобы иностранцы “приватизировали” Украину как можно быстрее, в состав Кабмина ввели экс-сотрудника Госдепа — американского инвестиционного банкира Наталью Яресько. Изучив биографию нового министра финансов Украины — бывшей (бывшей ли?) сотрудницы Госдепартамента США Натальи Яресько, подозрительно быстро получившей украинское гражданство — журналисты DWN пришли к выводу, что именно она будет “ответственной за распродажу” Украины. Формально, конечно, процессом рулит Яценюк, о котором Виктория Нуланд сказала “это наш человек”, однако именно Яресько, чей инвестиционный фонд — один из спонсоров Фонда Яценюка “Открой Украину”, станет фактическим куратором тотальной приватизации всего и вся. До того, как побывать инвестиционным банкиром частной инвестиционной компании Horizon Capital и генеральным директором финансируемого США фонда Private Equity Fund WNISEF, отвечавшего за инвестиции в Украине и Молдове, Яресько работала в Госдепартаменте США. В частности — занимала должность начальника экономического отдела американского посольства на Украине.Участвовала она и в деятельности “оранжевой власти” — была членом Консультативного совета по иностранным инвестициям при Ющенко во времена премьерства Тимошенко. Инвестиционный фонд Яресько, спонсирующий фонд Яценюка, в свою очередь, получает финансирование за счет банковского лобби Chatham House, НАТО, Фонда Маршалла и Госдепартамента США. В общем, лучшего куратора для распродажи Украины не найти.

Долговой кризис де-факто несостоятельного государства можно решить только путем многочисленных продаж иностранным инвесторам. Это классическая модель экспроприации, которая используется, если коррумпированные и некомпетентные правительства направляют свою страну к пропасти”, — подводит итог DWN.
4. Бувалий / 5 грудня 2014, 14:26
Та ви лучче скажіть спасіба Вові шо він мерзнув на майдауні, та кричав бан-дугеть. Бо як би не він, то щас виключали б вам свєт не на два три дня, а на всю зіму! І доляр був би не по 16, а всі 35 гривень. І газ подорожчав би не у двічі, а у пять разів. Це ви, герої диванні сиділи тут камінти писали, а він майданівськими юшками на мороі перебивався.

Хочете побачити європейські ценності? Так почипіть у хаті гразусник, і подгляньте - якщо там 5 градусів тепла, то не забувайте шо якби не отморожений майдан, то було би -10. От і скажіт - чим вам не така європа - га?
5. Ясен / 5 грудня 2014, 14:56
Обалванений зарубіжними політтехнологами мільйонний Майдан свою справу зробив, а ви тепер всі інші 40-43 мільйони сосульки сосіть. І не пікайте. Чуєте.
6. Читач / 5 грудня 2014, 18:12
5.Ясен
«5. Ясен / сьогодні, 14:56 Вставити цитатуОбалванений зарубіжними політтехнологами мільйонний Майдан свою справу зробив, а ви тепер всі інші 40-43 мільйони сосульки сосіть. І не пікайте. Чуєте»


Їм не дійде хоч і видохнуть. Одиниці нормальних. Дебільна нація. Он ходять голодомор згадують свічки палять. А висновки зробили? Кажуть то Росіяни їм геноцид творили. Де б і л и. Творили ті самі кого тепер самі ж знову до влади привели з допомогою Майдану.
7. шофер / 5 грудня 2014, 18:24
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Питання на засипку:

Чому рік назад майдан зібрався, а зараз ні? Хто зможе доказати, що разар мотивів для майдану менше а ні рік тому? Чи навпаки - невже рік тому, мотивів для майдану було більше? Крим, Донбас із більше ніж десятком тисяч смертей, гривня, енергетика, рівень зарплат - всих цих проблем рік тому не було, а майдан піднявся. Зараз все це ми терпимо, а людям пофігу і ніякого майдану - як воно так, у кого є відповідь? Відповідь є умене - майдан був штучним. Бо "натур майдан" із нашим суспільством не можливий. У кращому випадку, певний відсоток людей приєднається, коли побачить по ящику вже піднятий бунт на майдані - так воно і було минулий рік. Але спочатку треба щоб той бунт хтось підняв. Потрібна стартова людомаса, і маніпулятор.
8. Богдан / 5 грудня 2014, 18:46
7. шофер
«Питання на засипку:

Чому рік назад майдан зібрався, а зараз ні? »


Ну так ти ж сам і пояснив. Тепер, якби щось і надумали то їх положать там тисячами і не снайпери самих організаторів, як тоді було,і яких чомусь забули шукати, а наприклад нацгвардія і скажуть "в імя демократії"
Але патрімайдаунам це пояснювати, що воду в ступі товкти
9. Богдан / 5 грудня 2014, 19:09
3.
Скопіював з анонсу новин на Яндексі: СБУ инициирует создание национального трибунала

От вам ще в піря не вбралися а вже й 17-й гряде. Швидкі ньюкомісари. І "дякувати" за це повинні майдаунам. Хоч вони ж перші в розпил і підуть. Не думаю що нові троцькі дуже сценарій мінятимуть.
10. Читач / 5 грудня 2014, 20:07
Генерал Коваль: АТО триватиме, поки сепаратисти не ЗАЛИШАТЬ територію України
Це, якщо по Фрейду, треба розуміти ТАК: доки останні донечани і луганчанин не звільнить землю для Байдена і К.
Так як вони з індіанцями робили. Лояльніших можуть залишити у резерваціях.
11. Максим / 6 грудня 2014, 09:32
"Люди чи не вперше продемонстрували, що готові робити усе самостійно, без допомоги держави чи якихось керівних органів, — відзначила ведуча заходу бібліотекар Тамара Паттієва". Боже, яка дурниця! Навіщо тоді нам та влада? Хай кожен робить "усе самостійно", і буде в державі "ідеальний бардак".
12. Нью Йорк / 6 грудня 2014, 10:38
Прикольно. Як тільки в людей мнєнія за півроку змінилися.
Дурман помаленьку відступає, еге? Хто ж від такого не протверезіє!
Це добре. Але пізно.
13. шофер / 6 грудня 2014, 12:00
12.Нью Йорк
«Але пізно.»
а ми шо завтра помирати збираємось?
А сьогодні... я заради такого протверезіння, навіть потерпіти готовий. Мерзни мерзни вовчий хвіст.
14. шофер / 6 грудня 2014, 12:05
Від усвідомлення шо у нашого насілєнія мозгів прибаветься, мені навіть не холодно.
15. гість999 / 6 грудня 2014, 17:17
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
12.Нью Йорк
«Це добре. Але пізно.»

Ніхера не пізно.Сьогодні у Вінниці натовп наваляв мєнтам пі.здюлін,зірвали і потоптали портрет президента-земляка.
16. фермер / 6 грудня 2014, 18:19
Накінець у всіх одна думка.Ще дура Патієва дітям промиває мозги, але ще трохи і будуть ій в слід плювати як жебрачці, бо скоро залишиться тільким з вірою в Майдан в кармані.Бо вона її її Вісичі, ще намагаютьсчя для себе використати майдан,але наступний рік буде виживаючим після викинання вимог МВФ.Якби нам не прийшлося шукати десь порятунку
17. Метр / 6 грудня 2014, 18:22
Читаєш і уже не дивуєшся, прозріння.Саме цікаве, що скоро ми почнем згадувати попередгні роки, як говорили і дякували згадували Кучму, що його часи керування були кращими ніж Ющенка, При Януковичу згадували Ющенка, як кращого демократора, скоро і за Яника згадаємо при свічці.
18. traktorist / 6 грудня 2014, 19:18
17.Метр
« скоро і за Яника згадаємо при свічці.»

Не знаю про Яника,а Потрошенка при свічці згадую до сьомого коліна.
19. Читач / 6 грудня 2014, 20:04
13. шофер
«а ми шо завтра помирати збираємось?
А сьогодні... я заради такого протверезіння, навіть потерпіти готовий. Мерзни мерзни вовчий хвіст.»


Воно то й так, але через дурнів невинні ж повимруть, особливо старі. А дурні залишаться, а жаль. Якби навпаки.
20. Богдан / 6 грудня 2014, 20:16
20.Читач
«Воно то й так, але через дурнів невинні ж повимруть, особливо старі. А дурні залишаться, а жаль. Якби навпаки.»


Воно й старі добрі. Колись співали "Сталин наша юность боевая..." а один з поперід одного бігли голосувати хто за кролика хто за вайсмана. Хоча може я й не правий, може то иолодші
21. Богдан / 6 грудня 2014, 20:34
Тут іще мисля. Треба усі ЕХО зберігати, бо щось зміниться і ті самі майдауни будуть інших пісень співати і дивись у корита опиняться. Це так як раніше -були в КССС чи ВКП(б), потім в СС, потім в демократах.
От хто найбільше переймається будівництвом церков - той хто був атеїстом і їх ламав. Хоча вони й на.. не потрібні. Церкви. Тут ідеологія ні причому. Треба виробити систему при якій те що зверху плаває не попадало у владу. А це залежить від людей. від їх розуміння.
22. Бусел / 6 грудня 2014, 20:58
Зареєстровано проект закону, підвищуючого податок на землю с/госп.призначення (полум*яний привіт фермерам і пайовикам!), який, бессумнівно, буде прийнятий у першому читанні.
Землеробство стане збитковим. (в цьому році, напр., був дуже дешевий цукор, біличани в курсі). Тим часом готується закон про зняття мораторію на продаж землі с/г призначення, в т.ч. для іноземців (обов*язкова вимога договору про євроасоціацію)

Догадайтесь, на чиїх землях будуть рабувати ваші діти. Це при тому, що і в даний час неофіціально більша частина с/г корпорацій належить іноземцям. З прийняттям такого закону українську землю за євроценти викуплять у зубожілого населення. Короче, о. манхеттен купили за люстерко, а україну - за печенюхи.

Думаю, скоро майданят будуть відловлювати і глибоко масажуватимуть печінку
23. Богдан / 6 грудня 2014, 21:18
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
23.Бусел
«Зареєстровано проект закону, підвищуючого податок на землю с/госп.призначення (полум*яний привіт фермерам і пайовикам!), який, бессумнівно, буде прийнятий у першому читанні.»
....

Оце якраз те про що я написав. От пошукайте весняні номери ЕХО і там є як дебільні фермери дружньо підтримували Майдан, причому так пафосно розписано. а пізніше ті самі дебільні фермери виділили з пів мільона на війну... за те щоб їх без штанів залишили. Так що все правильно, треба дебілів вчити. Невинних жалко а дебіли хай розоряються. От якби хто знайшов оцю інфо про дебілів і виклав цитатно з посиланям на № Ехо бо будуть казати що я брешу
24. Богдан / 6 грудня 2014, 21:22

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
25. Богдан / 6 грудня 2014, 21:50
Хтось тиждень тому писав, що закулісно країну вже поділено але озвучити не можуть тому будуть поступово до цього підводити.

Так от вам косвене тому підтвердження на патріосайті: Посилання на zik.ua
«Здати загниваючу територію Донбасу, де тебе ненавидять, є найкращим варіантом, – «кіборг» …Ми там картоплю вирощувати не збираємося, а з вугілля, що там добувається, нам з вами і копійки не перепаде», – розповідає Іван.
«Зате наші податки будуть йти на пенсії туди. А воювати ми повинні за людей, які там знаходяться. Якщо є там людина патріотично налаштована, ми повинні зробити все, щоб зберегти її разом з родиною. Але це не означає, що я маю прийти і почати вбивати всіх, хто знаходиться навколо неї», – продовжує солдат. «Я маю прийти і донести до нього: «Ти знаходишся в оточенні людей, які тебе ненавидять. Давай ми тебе вивеземо на територію, де тебе будуть любити і поважати. І залишити цю загниваючу територію тим людям, які не хочуть жити в Україні, єдиній Україні»
І такої інфо буде більшати.
А тепер нехай де більні патріо-гої напишуть кого вони підбурюють іти вмирати, кого підтримують «теплом» і т.п. На чиїй совісті жертви?
У якомусь із номерів Ехо був анекдот: «Рабиновича питають: - Ты родину любишь? -Да. -А жизнь за нее отдашь? -Нет. -Почему? -А кто же тогда будет родину любить?»
Навчайтесь. ГОЇ. Бо розводитимуть поки всі не виздихаєте
26. шофер / 6 грудня 2014, 23:08
А хочете я вам підкажу реальну жесть?!

На виборах депутатів, котрі були 26-го числа, насілєніє таки внатурі проголосувало у більшості за рошенка та сєнічку. Да.... Поспілкуйтеся із людьми котрі були членами виборчих комісій, котрі сами підраховували на місці голоси одразу по завершенню виборчого процесу, поза всякими фальсифікаціями і т.д..

Так чого ж іще залишається очікувати із таким обществом?! Криму здець, Донбасу здець, гривні здець, енергозабезпеченню здець, більше десятка загиблих на сході, і воно голосує за ПРШ та сєнічку.... ето точка.
27. Біличанин / 7 грудня 2014, 00:51
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
26.Богдан
«Хтось тиждень тому писав, що закулісно країну вже поділено але озвучити не можуть тому будуть поступово до цього підводити. »

А чому - "закулісно"? Фактично. Крим з чемоданами відчалив. Донбас - пенсії не платять, укробанки там не працюють- під конторолем ДНР-ЛНР. Коломойщина окремо. Вальцманщина- окремо. Галичина - під "Самопоміччю"
**Помер Максим - и х@й с ним** (не чокаясь
28. Богдан / 7 грудня 2014, 05:37
28.Біличанин
«А чому - "закулісно"?»


Ну він там мав на увазі те що офіційно про це не можуть сказати аби бойню різко не припиняти бо тоді і де Біли і навіть патріопаршевлюки зрозуміть як їх кинули і можуть запитати: «за что боролісь?» ( і воювали) А так все по троцькому - «ні війни ні миру». Потихеньку дві задачі вирішують: пасіонарних майдаунів і просто дурнів вибивають ну і бабло потроху стрижуть навіть з пересічних які на базарях збирають. Навіть якщо і не вкрадуть гроші а щось куплять і волонтери довезуть за призначенням для горе вояків, то все одно це заробіток для когось, для виробника, торговця і т.п.
29. Богдан / 7 грудня 2014, 06:05
27. шофер
«А хочете я вам підкажу реальну жесть?! На виборах депутатів, котрі були 26-го числа, насілєніє таки внатурі проголосувало у більшості за рошенка та сєнічку»


Я у цьому і не сумнівався. То брешуть що була фальсифікація аби не признати міру де білізма. Половина відкрито говорила: "більше ні за кого", "порошенко хоч українець", "він війну припинить", "яценюк грамотний он як правильно все розказує".
Ото ж і жесть що ді біли, Отам була стаття в Ехо з заголовком "ворогів щукайте в дзеркалі" так і де білів там же. Жесть в тому що у нас немає справжньої еліти а народ дурний. І як розрулить ситуацію. Виходить що ніяк. На увесь район як знайдеш чоловік десять які щось розуміють то і добре. Ніким навіть депутський корпус рай і місьрад укоиплектувати якби й хотів. "кадры решают все". То з відчаю Сталіним
було сказано. Так тоді ж і читати не усі вміли і інтернетів не було.
30. Богдан / 7 грудня 2014, 06:24
28.Біличанин
«пенсії не платять, »


Зате як турбуються. "Днями, на Полтавщині, в рамках проекту «Надання підтримки , допомоги та сприяння розвитку активності людей похилого віку, особливо тих, хто постраждав від націонал-соціалізму та сприяння їх соціалізації, повноцінному відновленню відчуття потрібності в суспільстві» був влаштований святковий обід, під девізом «Пам’ять про минуле в ім’я майбутнього».
....проект реалізується за підтримки Німецького федерального фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє»

Оце вам так пиль пускають, щоб не бачили нью-окупації, "німці" типу Меркель і нашого столичного бургомістра, також "німця" чи громадянина ФРГ, та й самої верховної святої трійці – найвищих.

А оце реалії добуті у цьому ж номері Ехо: «Відсьогодні Київ призупиняє виплачувати пенсії в зоні АТО на Донбасі» !!!!

Да уж «Горе тому народу, чьи каналы массового доступа к сознанию – телевидение, пресса, радио – захвачены врагами, которые говорят на языке этого народа».
31. Бусел / 7 грудня 2014, 23:27
34.Читач
«Українофоб це ті хто веде дурний народ у прірву, тобто тобі подібні. Сила є уме не треба..»

Это да. Но опять же вопрос, кто нибудь из здравомыслящих людей тогда мог допустить хотя бы, что эти твари будут тут вытворять? Я думаю, что нормальному человеку и в голову это прийти не могло.
32. Боб Роб / 11 грудня 2014, 00:57
Театр одного актора!Пора зупиняти монолог.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації