Вхід | Реєстрація

На Новосанжарщині поховали першого загиблого у зоні АТО

На Новосанжарщині поховали першого загиблого у зоні АТО

5‑го грудня у Шедієвому попрощалися із 26‑річним Віктором Ходаком. Він загинув під Іловайськом іще 29‑го серпня, але відшукати тіло свого сина батьки змогли тільки через три місяці.

 

Загиблий, але не знайдений

Про те, що у «Іловайському котлі» загинув перший новосанжарський військовий, у районі почали говорити у останні серпневі дні. Тоді до районного військового комісаріату звернулася мати мобілізованого Віктора Ходака Ганна Володимирівна і повідомила, що її син із 28‑го серпня не виходить на зв’язок. А незабаром жінці перетелефонували бійці із зони АТО, нібито однополчани Віктора, і повідомили, що бачили, як її син загинув біля маленького села неподалік Іловайська. Та у військкоматі ні спростувати, ні підтвердити інформацію не могли. Тіла загиблого так і не знайшли, тому залишалася примарна надія на те, що Віктор усе ж таки живий і, можливо, перебуває в полоні.

Втім, надія швидко зникла. Друзі Віктора, бійці з його частини, зв’язалися із мамою і досить детально переповіли їй про те, як загинув боєць.

…Частина виходила з оточення з-під Іловайська. Спочатку бійцям сказали, що доведеться залишити важку техніку та вибиратися із «котла» пішки. А потім хтось із офіцерів дав команду сідати на БТРи та виїжджати з оточення. Мовляв, із росіянами про все домовились і стріляти вони не будуть. Проте не встигла колона проїхати і кількох кілометрів, як її накрив щільний вогонь артилерії. Віктор, який сидів на броні, закрив собою від осколків двох побратимів, але сам отримав важке поранення. Хлопці намагалися зупинити кров, проте врятувати друга не змогли. Частина продовжувала відступати під щільним вогнем противника, тому бійці змушені були покласти тіло Віктора Ходака біля однієї з хат невеличкого села під Іловайськом. Сподівалися, що незабаром повернуться і заберуть побратима. Та невдовзі у хату влучив снаряд, вона запалала, а повернутися по тіло українським військовим завадили росіяни. Офіцер ворожої армії заявив, що вони самі поховають усіх загиблих…

Так тіло Віктора Ходака зникло у горнилі війни. Важко уявити, якими були для Ганни Володимирівни наступні три місяці. Вона об’їздила всі морги у Дніпропетровську, Запоріжжі, Черкаському, передивилася на десятки понівечених тіл, серед яких шукала (і боялася знайти) рідного сина. Жінка зустрічала хороших людей, які намагалися допомогти у її пошуках. Але траплялися їй і відверті покидьки. Як, до прикладу, офіцер із військової частини Віктора, який сказав згорьованій матері: «Шо ви його шукаєте? Може він десь в кукурудзі сидить?!»

Упізнати сина серед загиблих хлопців не вдалося. Лишалася остання надія: на результати аналізу ДНК. І ось, через три місяці від початку пошуків, жінці повідомили, що результати аналізу ДНК Ганни Володимирівни співпадають із даними загиблого, похованого у безіменній могилі під Дніпропетровськом. Незабаром родина отримала дозвіл на перепоховання. І до Новосанжарського району прибув перший «Вантаж 200».

 

Похорон героя

Ховати Віктора Ходака виходить усе село. За армійською вантажівкою, яка везе до кладовища зачинену труну, ідуть сотні людей. Щоб проститися із загиблим героєм, приїжджають бійці з військової частини Віктора, воїни-інтернаціоналісти із Новосанжарського району, громадські активісти та представники влади. На кладовищі біля труни із тілом солдата говорять про героїзм та Україну.

— Він був справжнім героєм. Він захистив від війни усіх нас, щоб ми мали над головою мирне небо! — говорить сільський голова Юрій Мовчан.

— Можна прожити довге життя, але померти негідником. А можна померти молодим, але піти героєм. Саме таким був Віктор Ходак. Він назавжди залишиться у наших серцях! Герої не вмирають! — лунко звучать у морозяному повітрі слова голови районної ради Геннадія Супруна.

— Ми повинні зробити все, щоб його смерть не стала марною. Щоб його справа була доведена до кінця й Україна відстояла свою цілісність та незалежність! — переконано говорить виконуючий обов’язки голови Новосанжарської РДА Роман Павліченко.
Люди стоять великим колом навколо труни героя. Чоловіки стискають губи і опускають очі донизу. Жінки плачуть. Ганна Володимирівна припадає до гробу із тілом свого сина. Її підтримують рідні.

— Тридцять років тому ми ховали Юрія Лобача, загиблого на афганській війні, — пригадує голова районної організації воїнів‑інтернаціоналістів Михайло Коркішко. — Тоді здавалося, що війна більше не постукає у наші двері. Але сьогодні нам знову доводиться ховати свого земляка, який загинув у бою. Так не повинно бути, такі молоді не повинні йти…

— Віктор… був нам… як брат, — схвильовано говорить Сергій Задорожний, бойовий побратим Віктора Ходака. — Він не просто помер за Україну, він загинув як герой, прикривши собою хлопців…

У морозяному повітрі лунко тріщать черги автоматів і героя проводжають військовим салютом. Духовий оркестр грає «Ще не вмерла Україна» і труну повільно опускають до могили. «Герої не вмирають! Спи спокійно, герою. Ми не забудемо про твій подвиг! Герої не вмирають! Ми обов’язково відстоїмо Україну, за яку ти віддав життя! Герої не вмирають! Ми пам’ятатимемо…»


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 грудня 2014, 17:08 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Танюша / 12 грудня 2014, 21:12
Герої не вмирають! Батькам-сили пережити цю трагедію!
2. Бусел / 12 грудня 2014, 21:20
1.Танюша
«Герої не вмирають!»

ага, розкажи, гнидото, про це матері пацана
3. Читач / 13 грудня 2014, 07:02
2.Бусел
«ага, розкажи, гнидото, про це матері пацана»


ПАцана як і будь яку людину шкода, але говорив речник УПЦ по ТV коли ще бойні не було але до неї йшло: у громадянській війні героїв не буває.
І що його мати б сказала тим кого він поїхав убивати?
Там теж є матері, діти ...
4. Чудо Юдо / 13 грудня 2014, 11:35
3.Читач
«І що його мати б сказала тим кого він поїхав убивати?»

Оцим, чи що?
Посилання на www.youtube.com
Оці самі захотіли, щоб їх поубивали. Самі для цього зброю в руки взяли.

Змінено 13.12.2014, 11:35
5. Танюша / 13 грудня 2014, 11:45
2.Бусел
«ага, розкажи, гнидото, про це матері пацана»

По-перше ,я тебе не ображала,а по друге цей хлопець був товаришем мого племінника.А мій племінник ,якому 20 років ,воює в Донецьку, в середу третій раз повернувся відтіля поранений,а він єдиний син моєї сестри.А ти був там,чи тільки дзяволіти та ображати можеш,сидячи в кущах.
6. ввс і свс / 13 грудня 2014, 12:33
Тюнюш!Не бери до серця!Зверни увагу,на цьому сайті сидить купка придурків на кшталт "бусела","чуда-юда","шофера",і ще декілька "совєтскіх" шакалів,які при нагоді були б "чудовими" поліцаями!Демократія!Нічого не поробиш!Але на хитру ж...пу,ЗАВЖДИ!!!!!знайдеться здоровий XY......!!!!!
7. Бусел / 13 грудня 2014, 13:35

Коментар видалено за порушення пункту 2.5 Правил користування сайтом
8. Танюша / 13 грудня 2014, 13:59

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
9. Танюша / 13 грудня 2014, 14:09
6.ввс і свс
«Тюнюш!Не бери до серця!Зверни увагу,на цьому сайті сидить купка придурків на кшталт "бусела","чуда-юда","шофера",і ще декілька "совєтскіх" шакалів,які при нагоді були б "чудовими" поліцаями!Демократія!Нічого не поробиш!Але на хитру ж...пу,ЗАВЖДИ!!!!!знайдеться здоровий XY......!!!!!»

Велике вам спасибі за підтримку,дуже рідко пишу тут,але завжди читаю коментарі.Я згодна з вашими словами,та все одно,дуже обидно,що людина,яка мене не знає,поливає брудом мене і людей,яких я люблю.
10. Бусел / 13 грудня 2014, 14:33
5.Танюша
«,а він єдиний син моєї сестри.А ти був там,чи тільки дзяволіти та ображати можеш,сидячи в кущах.»

тобто коли твоя сестра хоронитиме сина, ти і їй скажеш "герої не вмирають". Я як ти думаєш, чи не хочеться жителям розрушеного донбасу устроїти таке ж там, звідки приїхали твій племінник і його сослуживці? І як ти думаєш, вистачить в літаках вальцманів-яценюків місця для тих, хто за їх інтереси та за їх наказами знищує донбасців?

Ідіотське питання "чи був я там". Якби й був, то не на одній стороні з твоїми племінниками
11. Читач / 13 грудня 2014, 18:35
4.Чудо Юдо
«Оцим, чи що?
Посилання на www.youtube.com
Оці самі захотіли, щоб їх поубивали. Самі для цього зброю в руки взяли.»


Що ти за приклад привів? Вонии ж у майдаунів навчилися. Майдауни перші почали з вуйками. Я тобі так поясню: будь-яка людина що взяла зброю повинна чіто усвідомлювати що її можуть убити. Якщо ти захищаєш свою землю, рідню, то це по божому, усі інші випадки від лукавого або за гроші або з дурної голови. Але мова не про них. ТУт у нас від донечан ніхто не загинув. А там від наших?
І мова не про "человека с ружьем" а про жінок і дітей. Ти що і цього не розумієш, якщо такий ролік знайшов. Слабий з тебе агітатор. Подивись Посилання на www.youtube.com
Посилання на www.youtube.com а потім аргументовано спростуй а не "Слава..."
12. гістьа / 14 грудня 2014, 20:10
Герої не вмирають! Герої не вмирають! Герої не вмирають- вмирають вороги! Вічна пам"ять Віктору, низький уклін батькам!
13. Читач / 14 грудня 2014, 21:02
Нате й мої пять. А хто такі вороги ти хоч знаєш? Може це ті хто народи, чи навіть один народ, стравили?
14. Читач / 14 грудня 2014, 23:10
Хтось класну ссилку кинув там український єврей дійсно патріот України розповідає за чиї інтереси вооють українці разом з Ізраільським ЦАХАЛ. Патріоти і заблудші вівці думають що кладуть життя за Україну. Виявляється за будівництво Хазарії на українських землях. Тому то гордий не продажний і патріотичний Донбас не здається. Слава Донбасу.
Посилання на www.youtube.com
15. Іра / 15 грудня 2014, 13:42
Герої не вмирають! Вічна память захисникам Батьківщини!Висловлюю співчуття рідним та близьким
16. Читач / 15 грудня 2014, 14:39
Співчуття то правильно, а щодо героїв баальшой вапрос.
Ваще то герой цн той хто здйснив геройський вчинок. Сталін за вихід з оточення героя не давав. А у ВВВ були дійсно герої і їх память зараз псевдопатріоти паплюжать. І почали це робити ще за часів СССР придумавши анекдот що герой це той хто потрапив у ситуацію у потрібнім місці і в поирібний час. А пацанів шкода вони просто обмануті і в історичній перспективі такими і залишаться.
17. Чудо Юдо / 15 грудня 2014, 14:44
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
11.Читач
«а потім аргументовано спростуй а не "Слава..."»

Коли це Ви від мене чули «Слава...»?

11.Читач
«Що ти за приклад привів? Вонии ж у майдаунів навчилися»

Ага, це значить майданівці 31 листопада приїхали у Київ на БТРі і почали київських ментів розстрілювати з автоматів та гранатометів? Ви знущаєтеся? На Майдані був акт непокори владі, яка далека від ідеальної була, а потім ще й допустила таку наглу вихідку ВВ-шників. Потім це переросло у силове протистояння, але все дійшло максимум до засирання Майдану та кількох навколишніх вулиць, пару сотень загиблих. А на Донбасі мафіозі почали за допомогою армійської зброї влаштовувати свій паханат, який призвів до розвалу всього краю, тисяч смертей та навали забугровських найманців і бандитів. І Ви це порівнюєте? Не смішно ні грама.
Навіть якщо Майдан був «розводом» то «розводом» професійним, на відміну від варварських способів РФ впливати на іншій країни. У них що не рік - нова війна із сусідом. Якщо завтра такі гниди з автоматами з’являться у моєму місті та почнуть грабувати, мені також накажете їх поважати, бо вони ж мають право на свої референдуми та республіки? нехай також тут влаштовують свої закони, виловлюють неугодних і розстрілюють кого захочуть? Це - організована злочинність і вона повинна знищуватися.
Євреї кажеш винні? Ок, нехай євреї, давайте боротися з винними євреями. Але бандитизм Донбасу, на жаль, не євреями спонсоровани і не ними на українців нацькований. Хіба що російськими євреями. А коли отакий гопник з автоматом у мене дулом тикатиме, мені якось пофігу буде на якихось там євреїв. Я бачитиму, що загроза моя - отой гопник з "пушкою", а не якийсь десь там єврей. І гопнику тому також на євреїв плювати, він прийшов людей убивати та грабувати.
18. АлександрЪ / 15 грудня 2014, 15:06

Коментар видалено за порушення пункту 2.5 Правил користування сайтом
19. біличанка / 15 грудня 2014, 15:27
Для александра

Да Нюрнберг впереди - но для вас рашистской мрази и вашего путлера !
И не ровняй Илловайск с битвой под Москвой - там воевала победоносная Красная Армия которая воевала за свободу своей Родины. А здесь просто ударили в спину - ваша рашитская оккупационная армия ( надеюсь ты не будеш спорить что армия которая нахрдиться на территории сопредельного государства без " приглашения" - оккупационная?), а она обычно так и делает - бьет в спину - а в чесном бою, как в Донецтом аэропорту , потом просит перемирия что бы трупы спецназа своего элитного собрать!
Ну вот - а теперь собаки - тролли типа "бусел" "александр" и прочая мразь - начинайте гавкать.
20. Читач / 15 грудня 2014, 15:49
17.Чудо Юдо
«Навіть якщо Майдан був «розводом» то «розводом» професійним,»


Єдине в чому ти правий. Ура. І то був не Путінський розвод. А тепер іди далі: кому і ради чого той розвод потрібний. Порахуй скільки воїн вели і зараз ведуть америкоси і не у себе під носом а по всьому світу і приведи хоча б один приклад кому від них стало краще. І якщо ти в простих речах не хочеш розібратися то не чіпай євреїв бо розведуть так що і не снилось. Запитай у німців скільки вони виплатили і виплачують по сьогодні Ізраілю.
Що до Донбаських мафіозі то ніхто ж не заперечує є там і мафіозі і бандити і багато чого ще, як і у нас але ти поїдь на Донбас і тебе там вночі пересічні селяни закопають. От у чому різниця. Ви своїм майданом хотіли цілому регіону навязати своє бачення світу причому хибне. І я ж не кажу що Янек хороший, але якщо ти демократ то для зміни влади є вибори. От спокійно б у цьому році обрали б іншого без розвалу країни і економіки. Уже сам факт підігріву революції повинен був заставити думати. Це по твоєму Путін заколотив увесь Близький Сід і весь світ. Путіну діватись нікуди.
21. гість456 / 15 грудня 2014, 17:53
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Жалко пацана,однозначно.Жалко що не гибнуть Путіни-хуйли та Порошенки-жиди,які цю бойню затіяли.
22. Читач / 15 грудня 2014, 19:13
19.біличанка
«Ну вот - а теперь собаки - тролли типа "бусел" "александр" и прочая мразь - начинайте гавкать.»


Бач яка ти вихована. Я б тобі і не писав, але цікаво що у тебе круче написано чим у АлександрЪ-а тільки його комент видалили а твій - ні. Оце тобі така свобода слова і демократія.
Щось тобі пояснювати марна справа. Усі твої судження вже сформовані телевізором і щоб вилікуватися багато часу потрібно. Ти хоча б історію почитала, про ту ж таки війну ВВВ і про революцію 17-го, про неї вже скільки понаписувано що тільки унікальний невіглас може другий раз на ті самі граблі наступити. Візьми почитай а потім пошукай аналогію у сьогоденні, якщо не сліпа то побачиш. Хоча по тону написаного видно що ти вже зомбі.
23. Читач / 15 грудня 2014, 19:13

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
24. Читач / 15 грудня 2014, 19:22
17.Чудо Юдо
«Я бачитиму, що загроза моя - отой гопник з "пушкою", а не якийсь десь там єврей. І гопнику тому також на євреїв плювати, він прийшов людей убивати та грабувати.»


Бачиш як ти добре сам все і пояснюеш. Ти бачиш тільки гопніка з пушкою, хоч його тут і немеє, а той гопнік тебе вважає гопніком з пукшкою Саме це і потрібно організаторам. І доки обидва гопніки будуть битись як петухи на петушиних боях і не включать мізки і не побачать хто їх на бійню штовхнув то так і буде "до скончания века"ев. То невже в тебе немає почуття гідності і ти так више кругозору гопніка і не піднімешся.
25. біличанка / 15 грудня 2014, 21:06
Цікаво а чому ж написав? А тому що це твоя робота!!! І найбільше що ти читав і полюбляєш читати в своєму житії - то це кількість нулів на грошовій одиниці так не любої вам америки ! І краще бути " зомбі" як ти назвав мене чим таким " читачем" як ти!!!
26. біличанка / 15 грудня 2014, 21:13
У людей страшне горе - а ви тут полеміку розвели " нюрберги і т.д... а ти читач і "компанія " друзяк - тролляк зміг би стати перед очі матері того хлопця і сказати її у вічі те що ти пишеш в коментарях сховавшись за ніком? та ніколи в житті- то був би твій останній день !!! Як казала моя бабуся - і не стріпнувся б... бо саме через вас найманців , яким все одно чий чобіт лизати , аби платили , ці хлопці й гинуть!!!
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації