Вхід | Реєстрація

Школярам розповіли про СНІД

Школярам розповіли про СНІД

Минулого тижня в районному Центрі культури та дозвілля відбувся захід, присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

У четвер в залі Центру культури та дозвілля зібрались здебільшого школярі середніх та старших класів. Учасники концерту, присвяченого Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, виступали під гаслом «Твоє життя — в твоїх руках!». Цього дня ведучі заходу та запрошені гості намагалися донести учням інформацію про актуальну на сьогоднішній день проблему поширення ВІЛ/СНІДу. Адже, за їхніми словами, жертвою цього захворювання може стати будь-хто, навіть середньостатистичний громадянин, який не вживає наркотиків. На жаль, із кожним роком показник числа інфікованих продовжує стрімко збільшуватись.

На зустріч із молоддю організатори запросили лікаря-інфекціоніста кабінету «Довіра» Кобеляцької центральної районної лікарні Віру Супруненко. Вона провела лекцію на тему поширення ВІЛ/СНІДу. Зокрема сказала, що на Кобеляччині спостерігається епідемія цього захворювання. Для прикладу, перша ВІЛ-інфікована людина у нашому районі була виявлена ще в 1997 році. На сьогоднішній день кількість зареєстрованих хворих становить 84 особи. 40 із них інфіковані останньою стадією ВІЛ-інфекції — СНІДом. Від цього захворювання вже померли 23 жителя району. До речі, ця хвороба вражає не лише дорослих людей. У районі в трьох дітей дошкільного і молодшого шкільного віку виявлена ВІЛ-інфекція.

Далі медик розповіла школярам, як саме передається цей вірус. За її словами, існує три шляхи зараження: ін’єкційний, статевий та від матері до дитини. Протягом минулого року шістдесят відсотків інфікованих захворіли статевим шляхом. Цьогоріч цей відсоток збільшився до сімдесяти.

Підсумувала свою доповідь лікар інформацією, що, згідно чинного законодавства, діти, починаючи з 14 років, можуть звернутися за консультацією до лікарів та пройти анонімне тестування на ВІЛ-інфекцію.

— До речі, сьогодні обстеження хворих, консультування та тестування може проводити не лише лікар-інфекціоніст, а й будь-який сімейний лікар, — сказала Віра Супруненко.

Під час заходу організатори представили школярам відео, яке ті змогли переглянути на мультимедійному проекторі. Із нього молодь змогла більше дізнатися про СНІД та небезпеку цього захворювання. Насамкінець ведучі провели вікторину. У ній взяли участь майже всі присутні. А підсумком заходу стали виступи молодих артистів‑аматорів.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 грудня 2014, 10:13 | Кобеляки | Культура та освіта
1. Мохаммед / 28 березня 2015, 11:22
Переглядав старі газети та й питання виникло чи інфекціоністам отаке відомо
Посилання на www.google.com.ua
хоча б покритикували для прилічія. Табу?!
2. Мохаммед / 28 березня 2015, 11:25

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації