Вхід | Реєстрація

Голова РДА чи префект?

Доки коаліція у Верховній Раді «блискуче» не виконує підписану партіями влади угоду, на місцях від нудьги та повної невизначеності продовжують гадати на кавовій гущі з приводу кандидатур на посаду нового голови РДА.

Ця стаття мала робочу назву «Четверо сміливих». У ній повинно було говоритись про потенційних кандидатів на посаду голови Кобеляцької райдержадміністрації. Але вчергове, перечитавши «коаліційну угоду», підписану політичними силами в парламенті, автор цих рядків прийняв рішення змінити назву. Чому? Та тому, що у вищевказаному документі, у розділі 14 «Територіальна організація влади на місцевому рівні», записано: «… протягом 2015 року: 1.4.1 Внести зміни до Конституції України, які забезпечать правову основу для схвалення низки законодавчих актів, необхідних для організації реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади; 1.4.2 …Реорганізувати місцеві державні адміністрації в органи префектурного типу; 1.4.4 Забезпечити професійність та політичну нейтральність представників виконавчої влади на місцях через прозорі конкурсні процедури добору працівників та службовців цих органів».

Отже, що це означає «по-простому».Райдержадміністрації у своєму сучасному вигляді до кінця 2015-ого року мають зникнути. Замість малоефективної установи з кількома десятками службовців мають ввести інститут префектів. Префект виконуватиме функції, схожі на ті, котрі здійснював прокурор. Тобто, наглядати, щоб органи місцевого самоврядування, які керуватимуть на місцях, не порушували конституцію та українське законодавство.

Цей посадовець має бути позапартійним і навіть не змінюватись після перевиборів Президента чи Парламенту. У нього в штаті працюватимуть 3–4 службовці. Ніяких інших функцій (підпис під документами, що стосуються землі, втручання у використання коштів) префект не мав би. Тобто, усе чітко і ясно. Крім того, нібито передбачається, що префектів на всю Полтавську область працюватиме 5–7. У Кобеляцькому районі такої посади не буде. Адже не буде і такого району. У когось можуть виникнути сумніви в тому, що префект, який знаходитиметься, скажімо, у Кременчуці, зможе контролювати кілька сотень органів місцевого самоврядування. Зможе. По-перше, він не буде займатись господарськими справами (наприклад, будівництво тротуару в Кобеляках). По-друге, у тому ж Кобеляцькому районі залишаться лише 4–5 органів місцевого самоврядування.

Чи буде так? Запитання ще те. Тим більше, що нардепи-коаліціянти вже порушили підписану ними ж угоду. Адже вони обіцяли, що протягом ІV кварталу 2014 року забезпечать: «2.1 Прийняття нової редакції Закону «Про державну службу», де, зокрема, передбачена децентралізація та професіоналізація державної служби. Але все вищесказане — лише декларації. Які, до того ж, не виконуються. На місцях же люди, особливо ті, хто обробляє землю або є чиновниками, жваво обговорюють, хто ж може очолити Кобеляцьку РДА. Тим більше, нещодавно призначений голова Полтавської ОДА Валерій Головко в інтерв’ю одному з Інтернет-видань заявив про незадовільний стан кадрового забезпечення райдержадміністрацій. І пообіцяв, що вже до лютого ситуація буде виправлена.

Та перейдемо до персоналій. У колах людей, яким ця тема цікава, називають чотирьох претендентів. Павло Мудрак — діючий перший заступник голови РДА, який виконує його обов’язки; Ганна Кондратьєва — заступник голови Кобеляцької районної ради; Таміла Шевченко — керівник апарату Кобеляцької РДА; Олег Решетило — екс-голова РДА часів Віктора Ющенка.

Ми поцікавились у всіх чотирьох претендентів на предмет імовірності того, що хтось із них очолить райдержадміністрацію. Ось, що вони відповіли.

Павло Мудрак: «Така пропозиція мені не надходила. Якщо вона буде, то на співбесіду поїду обов’язково. А далі буде видно по ситуації».

Ганна Кондратьєва: «Пропозиції не було. Якщо надійде, то відмовлятись не буду. Не приховую, що хотіла б спробувати попрацювати в райдержадміністрації. Хоча й розумію, який тягар проблем там існує».

Таміла Шевченко: (По району курсують чутки, що Таміла В’ячеславівна навідріз відмовилась від подібної пропозиції, котру їй нібито вже робили). Пропозиції не було. Якщо надійде, відмовлятись не буду. Хоча прийняти її дуже важко. Адже не з чужих слів знаю, яка це нині важка і невдячна робота».

Олег Решетило: «Приємно чути, що люди обговорюють мою кандидатуру. Значить, не забули, прізвище залишається на слуху. Пропозиції очолити РДА не було. І, думаю, що не буде. Маю інформацію, що варіант із майбутнім очільником РДА стане несподіванкою для всіх. Я ж поки що займаюсь медіа-проектами та громадською діяльністю».

Написання подібної статті передбачає коментар із уст незалежного професійного експерта. Ось із цим інститутом незалежних експертів у провінції існують проблеми. Особливо в тих випадках, коли мова йде про політику. Чомусь майже всі місцеві політичні діячі, за невеликим виключенням, активізуються лише в період виборчої компанії. Та все ж цього разу редакції пощастило знайти людину, яка погодилась висловити власну думку з приводу майбутньої кандидатури голови РДА. Чоловік цей достатньо професійний і незалежний від сьогоднішньої української влади. Своїми думками з нами поділився колишній голова РДА Анатолій Таранушич. Анатолій Олексійович сказав: «Щодо персоналій. Думаю, Ви розумієте, що нікого персонально я обговорювати не буду. Це — некоректно. У загальному ж можу сказати, що не заздрю будь-кому, хто займе посаду голови РДА. Мені у свій час було легше. Поясню чому. По-перше, у нас була команда фахівців і однодумців. Подібної «розкоші» немає у жодної політсили, крім колишньої Партії регіонів України. По-друге, у нас завжди чіткі, конкретні завдання. Маю на увазі як ті, що ставилися «зверху», так і ті, що ми самі ставили перед собою. Зараз і цього немає. У всякому випадку в людей, які прийшли до влади після нас, не було. Можливо, щось зміниться, можливо, нинішній голова ОДА Валерій Головко зможе створити команду, поставити перед підлеглими чіткі тактичні і стратегічні завдання. Побачимо».

Отже, усі четверо потенційних кандидатів на посаду заявили про відсутність конкретних пропозицій. Можливо, головою РДА стане вчорашній студент, завданням якого буде підготувати ґрунт для майбутньої радикальної реформи органів державної влади та місцевого самоврядування? Але це припущення, швидше, із розряду фантастики.

P. S. У середу одразу із двох, незалежних один від одного, неофіційних, але близьких до Полтавської ОДА, джерел до редакції надійшла інформація, що головою Кобеляцької РДА стане людина, котра її вже очолювала. Мова йде про 58-річного Олександра Копельця.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 січня 2015, 12:53 | Кобеляки | Політика


1. гість777 / 16 січня 2015, 14:38
Я б запропонував на посаду голови Кобеляцької адміністрації євромйданівця Володимира Паршевлюка - він недноразово бував на Майдані, має чітку громадську позицію, та й стаж роботи на високих владних посадах у нього чималийта й прізвище його завжди на слуху, що дуже приємно. Владу потрібно наповнювати свіжою кров’ю, а не пхнути туди старих пірдунів уже пенсійного віку. Вибачте за відвертість.
2. Обама / 16 січня 2015, 14:42
1.гість777
«Я б запропонував на посаду голови Кобеляцької адміністрації євромйданівця Володимира Паршевлюка »

А може його мером обрати?
3. УКРоп1 / 16 січня 2015, 16:34
Таранушич - сепар!!! Ганьба йому!!! Згадувати ПР, ще й говорити, що вона найкраща!
4. resist / 16 січня 2015, 16:51
"...Подібної розкоші.." -ця розкіш мала назву - страх і репресії. Вся вертикаль влади була в таких "досвіченних та незалежних"із ПР. Демократія- це слово не для регіоналів. Цікаво буде як закоментує він,якщо Порошенко розпоряждення на Копильця підпише.
5. Читач / 16 січня 2015, 18:00
3.УКРоп1
«Таранушич - сепар!!! »

Сепари це ті що розкололи країну. А розкололи її "свідомі" на догоду своїм хазяям, а не ПР.
6. Читач / 16 січня 2015, 18:03
4.resist
«Демократія- це слово не для регіоналів»

А ти запитай в донбасчан наскільки більше демократії стало.
7. Банщик / 16 січня 2015, 23:26
1.гість777
«Я б запропонував на посаду голови Кобеляцької адміністрації євромйданівця Володимира Паршевлюка»

Заберіть з Санжар, спасибі Вам ,цього не митого!
8. ГістьЯ / 16 січня 2015, 23:33
Адмін, "читача" пора в "топку". Схоже, заробляє гроші.
9. Гість07777 / 17 січня 2015, 00:34
Шкарбана на трон
10. Читач / 17 січня 2015, 08:39
8.ГістьЯ
«Адмін, "читача" пора в "топку". Схоже, заробляє гроші.»

Демократія аж пре.
11. Александр Андрейко / 22 січня 2015, 23:41

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
12. Мама / 10 лютого 2015, 16:03
11.Александр Андрейко
«Таміла Шевченко: (По району курсують чутки, що Таміла В’ячеславівна навідріз відмовилась від подібної пропозиції, котру їй нібито вже робили). Пропозиції не було. Якщо надійде, відмовлятись не буду. Хоча прийняти її дуже важко. Адже не з чужих слів знаю, яка це нині важка і невдячна робота».»



Керівником рда буде Таміла В"ячеславівна Шевченко.Заступником у неї буде пані Чиніна.
13. гість33 / 10 лютого 2015, 20:46
Красива і розумна,ще й на Майдані була.
14. ГістьСайту2 / 10 лютого 2015, 20:49
13.гість33
«на Майдані була»

Тобто - майданута!
15. Кобелячанка / 10 лютого 2015, 22:51
На офіційному сайті Президента з’явилися розпорядження, про призначення голів районів Полтавської області Великобагачанської (О.Звіздай), Машівської (Ю.Середа), Пирятинської (О.Куча), Оржицької (В.Симоненка), Миргородської (Ю.Коваленка), Новосанжарської ( С.Бульбаха), Диканської (О.Ус), Гадяцької(О.Матюшенка),Кобеляцького очільника там ще не має, а чому?
16. Мама / 11 лютого 2015, 08:09
15.Кобелячанка
«Кобеляцького очільника там ще не має, а чому?»


Незабаром буде. Буде указ і про сина нардепа-фронтовика, Романа Реку призначать керувати Хорольським районом. Інший син вже очолює міліцію Миргорода. У Т.В.Шевченко плануються в заступники Шуліка, Шевцова, Броховецька, Татарко....
17. Таміла / 11 лютого 2015, 16:49
Мамо, щось інформація не точна: Реку-молодшого планують на Чутове, а заступників у голови РДА тільки два.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації