Вхід | Реєстрація

Використання гідрантів залежить від тиску води

Використання гідрантів залежить від тиску води

На одному з останніх засідань міськвиконкому посадовці озвучили інформацію про те, що на міському балансі перебуває 21 пожежний гідрант, які призначені для подачі води при гасінні пожеж.

Це повідомлення зацікавило кореспондентів тижневика і ми вирішили більше дізнатися про ці пристрої та про їх використання в місті.

Детальну інформацію про пожежні гідранти нам надав секретар міської ради Сергій Галушко. Сергій Станіславович розповів, що сьогодні чотирнадцять пристроїв для подачі води готові до роботи:

— Їх цільове призначення — наповнення водою цистерн, які встановлені на пожежних автомобілях, для боротьби з вогнем. Пожежні гідранти знаходяться в підземних колодязях, які накриті каналізаційними люками. Наразі ще 7 пристроїв для подачі води потребують ремонту. У 2013-ому році було встановлено два нових пожежних гідранти і один капітально відремонтовано. У 2015‑ому заплановано придбати один новий і два-три відреставрувати.

Усі пожежні гідранти перебувають на балансі Кобеляцького комунального підприємства «Водоканал». Тож наступний наш візит був саме до «водоканалівців». Директор підприємства Іван Дяченко розповів, що пристрої для подачі води обслуговує саме «Водоканал»:

— Комісія, у яку входять «еменесники» та наші співробітники, двічі на рік перевіряє справність пожежних гідрантів. Під’їзди до них ми постійно розчищаємо. Щоправда, не біля кожного є вказівник. Та, що найцікавіше, хоча ці пристрої знаходяться у нас на балансі, держава не виділяє коштів для їх ремонту й обслуговування. Тому всі роботи проводяться за рахунок міського бюджету.

Як би там не було, а ці пристрої для подачі води найбільше потрібні у екстрених ситуаціях пожежникам. І без їхнього об’єктивного погляду на придатність пожежних гідрантів ми не могли обійтися.

Працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій розповіли, що подібними пристроями для подачі води на практиці вони фактично не користуються. По-перше, на приєднання пожежного рукава до гідранта витрачається багато часу. По-друге, сподіватися на пожежний гідрант влітку немає сенсу, тому що тиск у водопровідній мережі недостатній для наповнення цистерни.

А от всезнаюча Вікіпедія при пошуку значення терміну пожежний гідрант вказує на пристрій, який знаходиться у вертикальному положенні і до нього є вільний доступ. А поряд для прикладу вміщене фото із зображенням такого пристрою. Крім того, вказано, що технічний стан пожежних гідрантів із пуском води перевіряють два рази на рік: у квітні і вересні-жовтні. У першому випадку його ретельно підготовляють для швидкого наповнення водою пожежних машин. Перевіряють можливість під’їзду, наявність вказівника. У другому, крім попередніх, пожежний гідрант утеплюють на зиму та, якщо необхідно, відкачують підземні води. Таким чином, пожежники можуть використовувати пристрій протягом усього року.

Отож, можливо, і місцевій владі потрібно не ремонтувати старі радянські гідранти, а установити сучасні. Тоді й пожежні ними користуватимуться залюбки, і процес боротьби з вогнем пришвидшиться. Хоча, успішне їх використання все ж залежатиме від тиску води в системі.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2015, 10:00 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації