Вхід | Реєстрація

Дитсадки фінансуватимуть із районного бюджету

Через зміни в податковому та бюджетному кодексах утримання міських, селищних, сільських дитсадків та закладів культури перекладається на плечі районного бюджету.

Ті, хто пам’ятає полум’яні виступи та обіцянки вже народного депутата Андрія Реки, його опонентів по виборчих перегонах та ще й у свій час прочитав коаліційну угоду, підписану партіями-переможницями, мали б неодмінно звернути увагу на магічне слово «децентралізація». Простіше кажучи, — збільшення повноважень органів влади на місцях. Мовляв, досить усім і всіма керувати з Києва, дамо владу й гроші «низам» і нехай вони самостійно вирішують свої проблеми.

Але вибори відбулися і розпочалось реальне життя. І в ньому поки що немає місця децентралізації. У всякому випадку процеси, що розпочалися на місцях, свідчать про зовсім протилежні тенденції. Так, уже в січні всі ради базового рівня (міські, селищні та сільські) втратили частину своїх повноважень і коштів.

6 січня Кобеляцьке районне фінансове управління отримало документ, що передбачає фінансування дошкільних закладів та закладів культури із районного бюджету. Дитсадки повністю підпорядковуватимуться відділу освіти.

У Кобеляках, як відомо, функціонують два дошкільні заклади. У них працюють близько сотні співробітників і виховуються майже п’ятсот дітей. Міська влада витрачала на утримування цих закладів близько 5 мільйонів гривень на рік.

8 січня секретар Кобеляцької міськради Сергій Галушко повідомив редакцію, що влада Кобеляк поінформована про майбутні зміни. Він сказав: «В Україні відбуваються бюджетна і податкова реформи. Відповідно до них проходять і зміни в міжбюджетних відносинах. Раніше міський бюджет Кобеляк у основному формувався за рахунок надходжень від податку із доходів фізичних осіб. Він складав близько 80 відсотків усієї доходної частини бюджету. Зараз надходження від цього податку в основному наповнюватимуть районний бюджет. А вже з нього фінансуватимуть утримання дитсадків та закладів культури. У місцевих рад, після змін у законодавстві, залишається утримання інфраструктури. Тобто, ми прибиратимемо, вивозитимемо сміття, освітлюватимемо вулиці, подаватимемо воду. А гуманітарною сферою опікуватиметься влада району. Добре це чи погано — рано коментувати. Зараз працівники бухгалтерії міськради спішно переробляють кошторис міста. У Кобеляках вже не буде тих доходів, що були, але зменшаться й витрати».

Із Наталією Коваль, яка в районі завідує освітою, ми зустрілися в понеділок. Наталія Мефодіївна була не надто багатослівною. Вона пояснила: «Ви вже вибачте, багато уваги приділити не зможу. У зв’язку з передачею нам всіх дитсадків, а їх в районі 22, у нас додалося роботи. Зараз проводимо всі необхідні розрахунки, збираємо дані, радимося з колегами із інших регіонів. Проблем виникає дуже багато. На мою думку, було б краще, аби законодавці дали нам час для підготовки: хоча б квартал, хоча б місяць. Але цього не сталося. Та нічого, будемо якось виходити із ситуації, яка складається».

Наступного дня свій коментар надала заступник голови Кобеляцької райради Ганна Кондратьєва: «Так, Наталії Мефодіївні не позаздриш. Потрібно робити все швидко і головне — вперше. Досвіду подібної реорганізації немає. У середу із приводу цього питання буде нарада в облдержадміністрації. Туди поїде виконуючий обов’язки голови РДА Павло Мудрак. У п’ятницю ми організуємо нараду із сільськими головами. На наступну середу або четвер плануємо проведення сесії райради. Думаю, що всім усе за кілька днів стане зрозуміло».

Завідуючі міськими дитсадками Лілія Хряпа та Любов Старостіна, у свою чергу, розповіли, що запас продуктів харчування дозволяє годувати діток протягом місяця. Але є проблеми із закупівлею хліба та «молочки», котрі мають бути свіжими.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2015, 10:13 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації