Вхід | Реєстрація

Цукор у Біликах не варитимуть

Цукор у Біликах не варитимуть

Про те, що Білицький цукровий завод у поточному році не працюватиме, говорили вже давно. Днями ж про це офіційно повідомив Олександр Коваленко, керівник ТОВ АФ «Добробут».

Не надто радісна новина для біличан і взагалі для всіх жителів Кобеляцького району прозвучала під час засідання комісії з питань промислової політики, підприємництва, транспорту, зв’язку, житлово‑комунального господарства при райраді. На неї був запрошений і виступав Олександр Коваленко. Щоправда, Олександр Андрійович наголосив, мовляв, рішення щодо майбутнього заводу на 2015‑ий рік прийнято на 99 відсотків. Тобто, ймовірність того, що цукор у Біликах варитимуть, ще залишається.

За словами Коваленка, є дві головні причини, які призвели до згортання виробництва цукру в Біликах. І вони характерні не лише для нашого району, а й для всієї України. Перша — перевиробництво цукру в державі. Нині його просто нікуди продавати. Лише з минулого сезону в Україні залишилось нереалізованим 600 тисяч тонн цукру. У цьому році тільки в Біликах його виробили 63755 тонн. І зараз цим продуктом забиті складські приміщення. Друга причина — висока собівартість вирощування цукрових буряків. Для того, щоб його виростити, потрібно понести витрати у розмірі 30 тисяч гривень на гектар. Власних коштів для вирощування буряку немає навіть у такої потужної структури як «Астарта». А залучити банківські кредити в умовах фінансової кризи в державі неможливо.
Олександр Коваленко наголосив: «Різати завод на металобрухт ніхто не збирається. Це — безпідставні чутки». Також він повідомив, що одним із результатів прийнятого рішення буде зміна структур посівних площ. Замість буряку «Добробут» сіятиме сою, кукурудзу та соняшник. Безумовно, зупинка заводу негативно позначиться на формуванні районного та селищного бюджетів, а також може призвести до росту безробіття. Коваленко розповів, що керівництво агрофірми вживає необхідних заходів для забезпечення біличан роботою та можливістю отримувати соціальні виплати. Так, протягом 2015‑го року 103 працівника матимуть постійну зайнятість. Ще 150 вийдуть на роботу у травні. Можливо, працюватимуть неповний робочий день. Чим зайняти ще 150 чоловік, поки що не вирішили. Цілком можливо, що біличани будуть залучені на роботах у Оржиці та Яреськах, де працюватимуть вахтовим методом.

Районний бюджет через закриття заводу недоотримає близько 1,5 мільйона гривень податкових надходжень. Дещо менше, але теж постраждає бюджет Біликів.
Заслухавши доповідь Коваленка, депутати висловили стурбованість ситуацією, що склалася. І вирішили терміново поінформувати про неї голову Полтавської ОДА Валерія Головка. А потім зустрітися з керівництвом «Астарти». Про це говорили Василь Мирошнеченко, Микола Жук, Олександр Бажан та інші.
Ігор ФІЛОНЕНКО


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 лютого 2015, 11:14 | Кобеляки | Суспільство


1. гість999 / 2 лютого 2015, 11:45
Слава майдану!Ми уже в Європі,чи ще гірше буде?
2. коментар / 2 лютого 2015, 12:32
а куди цукор збували в минулі роки ?
3. гість999 / 2 лютого 2015, 12:56
2.коментар
«а куди цукор збували в минулі роки ?»

Не в "братську Європу-це точно.
4. шофер / 2 лютого 2015, 13:58
Краще нехай підприємство стоїть, чим агресору цукор продавати.
Так набагато патріотичніше.
5. Читач / 2 лютого 2015, 15:57
Слава царю Соломону і "свідомим"- холуям його!!!
6. Читач / 2 лютого 2015, 15:58

Коментар видалено за порушення пункту 2.5 Правил користування сайтом
7. Чиитач / 2 лютого 2015, 16:20

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
8. Бунд / 5 лютого 2015, 16:23
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Цікаво з чого ж він падла цукерки робить?
9. Хохол / 5 лютого 2015, 20:45
Надо еще закрыть свинюшник
10. Хохол / 5 лютого 2015, 22:06
Назло москалям,и поедим в Россию батрачить,или в Италию дерьмо убирать.Надо все закрыть назло москалям
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації