Вхід | Реєстрація

«Про Ніну Уварову я чула з самого дитинства»

«Про Ніну Уварову я чула з самого дитинства»

Минулого тижня в Кобеляцькій центральній районній бібліотеці відбулась презентація пошукової роботи на тему «Життєвий і творчий шлях заслуженого працівника культури України Ніни Уварової-Латинської». Автором роботи є випускниця навчально-виховного комплексу № 1 Роксолана Різун.

Цього дня в читальній залі районної бібліотеки зібралось чимало гостей. Серед них — колишні танцюристи ансамблю «Барвінок», учнівська молодь, літератори та керівництво міста і району. Перед початком заходу нам випала нагода поговорити з Роксоланою Різун та з перших вуст дізнатися про її пошукову роботу, яку дівчина представить присутнім.

— Будучи ще ученицею навчально-виховного комплексу № 1, я зацікавилася історичним минулим свого рідного краю, — розповідає Роксолана, — брала участь у написанні науково‑дослідницьких та пошукових робіт. Вони представлялися не лише як конкурсні дослідження, а й захищалися на обласних та всеукраїнських науково‑практичних конференціях учнівської та студентської молоді.

За останні два роки навчання у школі Роксолана написала чотири роботи. Дві з них на обласному рівні зайняли перші, дві — другі місця. А пошукова робота на тему «Життєвий і творчий шлях заслуженого працівника культури України Ніни Уварової-Латинської» була написана дівчиною в одинадцятому класі. Її представили як конкурсне дослідження від нашого району на Всеукраїнській філософській історико-краєзнавчій конференції учнівської молоді, яка проходила минулого року в Харкові. І тоді з-поміж 40 робіт дослідження Роксолани Різун було в п’ятірці переможців і згодом увійшло до збірки кращих наукових статей конференції.

— Тема про відомого хореографа, Заслуженого працівника культури Ніну Уварову-Латинську та очолюваного нею народного ансамблю «Барвінок» мені близька, — розповідає дівчина. — Адже про Ніну Миколаївну та її колектив у своїй родині я чула з самісінького дитинства. Мій дідусь Павло Різун, бабуся Лариса Тітаренко та тьотя Ірина Крупнова у різні роки були учасниками колективу «Барвінок». А моя мама Альвіна Різун танцювала в народному ансамблі «Світанок» при Будинку культури Кременчуцького автозаводу. У репертуарі цього колективу також було багато танців у постановці Ніни Уварової.

Далі дівчина розповідає, що метою її пошуку було вивчити творчий шлях відомого хореографа та створеного нею самодіяльного народного ансамблю танцю «Барвінок». І їй вдалося розшукати учасників колективу 60-70‑х років, які завойовували та неодноразово підтверджували звання народного. Ще Роксолана зібрала відеозаписи танців у постановці Ніни Уварової.

— Та найголовніше, — запевняє авторка пошукової роботи, — мені дуже хотілося б, щоб на кобеляцькій сцені знову заплелася «Рогоза», закружляло «Кружало» та зацокали «Чорбівські підківки» у виконанні нового народного «Барвінку», який би носив ім’я Ніни Уварової.

Пошукову роботу присутнім особисто представляла Роксолана Різун. Її розповідь супроводжувалася фотознімками та відеоматеріалами з життя відомого хореографа і очолюваного нею танцювального колективу. Усі ці матеріали можна було переглянути на мультимедійному проекторі. По завершенню заходу глядачі поділилися своїми враженнями від роботи та спогадами про нашу відому землячку.
 

 

Довідка

Ніна Уварова-Латинська — хореограф, Заслужений працівник УРСР, почесний громадянин міста Кобеляки та району і кавалер ордена Миколи Чудотворця.

Її зірка яскраво засяяла саме з кобеляцької сцени. Звідси пішли у світ і досі живуть на найавторитетніших сценах нашої держави створені нею танці.

Ніна Уварова-Латинська згуртувала навколо себе молодь, створила власний колектив «Барвінок», із яким об’їздила 181 країну світу.

Першим дітищем у постановці місцевого танцю стала «Краснянська полька», записана в селі Красне. Загалом, географія танців Уварової-Латинської — майже увесь Кобеляцький район. Для прикладу, танець «Василечки» записано в селі Василівка, «Чорбівські підківки» — у Чорбівці.

У 1967 році Ніні Миколаївні присвоєно почесне звання Заслуженого працівника культури УРСР, а її колективу — звання «народний». У 1970 році ім’я Ніни Уварової-Латинської було занесено до обласної Книги Трудової Слави.

Славу танцювальному колективу «Барвінок» робили разом. Із танцювальним ансамблем у різні роки були найкращі музиканти: Олександр Бутко, Семен Чернишов, Олексій Вовк, Валентин Прядко, Юрій Бутко та Микола Ягольник.
У 1969 році вийшов перший випуск «Танці Полтавщини». У ньому вміщено опис танців Ніни Уварової-Латинської. За свій сценічний вік вона поставила 13 фольклорно-етнографічних танців на місцевому матеріалі. Три з них, «Рогоза», «Кружало» та «Чорбівські підківки», увійшли до золотого фонду хореографії України. Їх сьогодні виконують національні колективи України імені Григорія Верьовки та ансамбль імені Павла Вірського.

Також вона створила, очолила і піднесла на високий виконавський рівень ще один танцювальний колектив «Полтавські рушники» Полтавського міського Будинку культури, який також удостоєний звання народного.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Мама / 6 лютого 2015, 15:32
Ніна Уварова-Латинська згуртувала навколо себе молодь, створила власний колектив «Барвінок», із яким об’їздила 181 країну світу.

Сумніваюсь стосовно 181 країни. Перебільшено. Якби "Барвінок" скільки обїхав, то його треба внести до Книги Гіннеса.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації