Вхід | Реєстрація

Міські депутати не зарізали «курку-несучку»

Приймаючи бюджет на 2015‑й рік та ставки податків, кобеляцькі обранці вирішили максимально врахувати інтереси підприємців.

23-го січня відбулася перша в 2015‑му році сесія депутатів Кобеляцької міської ради. На неї з’явились 20 із 29 міських обранців. Вони досить оперативно і без гарячих дискусій прийняли головний фінансовий документ на поточний рік і затвердили розміри нових податків. Хоча напередодні сесії серед міських підприємців велися розмови про нібито дуже високі податки, які їм встановлять. Люди говорили про наміри пікетувати будівлю міської ради. Щоправда, пояснити, звідки взялася інформація про високі податки, ніхто не міг. Можливо, своєрідним подразником стали чисельні непрофесійні репортажі в електронних ЗМІ. Коли журналісти без будь-яких підстав та аргументів озвучували лише одну суму податку на нерухомість. Мовляв, 24 гривні за квадратний метр буде. І — без варіантів.

Так що, на сесії очікували бурю. Але її не сталося. За кілька днів до неї кобеляцькі депутати провели засідання постійних комісій і визначились із розмірами податків. У тому числі і з податком на нерухомість. При цьому були враховані побажання представників малого бізнесу. Секретар міськради Сергій Галушко так аргументував рішення депутатів:

— Розмір податків ми встановлювали, керуючись кількома критеріями. По-перше, ми вивчили досвід громад, де подібні рішення вже були прийняті. Консультувались із посадовцями з Полтави, Миргорода, Сум. По-друге, виходили із критеріїв платоспроможності населення і бізнесу. Підхід був такий: платити мають всі, але небагато. І далі ми будемо затверджувати ставки оподаткування, керуючись саме таким принципом. Зараз, думаю, ніхто із підприємців не скаже, що ми встановили високу плату не нерухомість. Депутати, а серед них чимало підприємців, розуміють, що, встановивши дуже високі податки, можна отримати значні надходження до бюджету. Але лише один раз. Потім бізнес або збанкротує, або піде «в тінь». І ми вирішили не різати «курку-несучку», яка наповнює міський бюджет.

А ось чи зможуть низькі ставки оподаткування в достатній мірі наповнити міську казну і чи взагалі зберуть нові податки — нині ніхто сказати не може. Сергій Галушко підтвердив, що якісь висновки можна зробити за підсумками першого кварталу.

Отже, які ж нові податки платитимуть бізнесмени та власники нерухомості до міського бюджету?

Починаючи із 2015‑го року, жителі Кобеляк сплачуватимуть податок у розмірі 0,3% мінімальної заробітної плати (зараз це 3,65 гривні) за кожен квадратний метр загальної площі квартири понад 60 «квадратів» чи будинку площею понад 120. Приклад: квартира площею 75 квадратних метрів. Власник платить лише за 15 «квадратів». Сума платежу становитиме 54 гривні 75 копійок на рік.

Ставка для власників нежитлової нерухомості встановлена на рівні 0,1 % мінімальної заробітної плати (нині 1,22 гривні). Власник магазину у 100 квадратних метрів заплатить 122 гривні. Виробничі приміщення цим податком не обкладаються.

Затвердивши ставки нових і старих податків, міські депутати прийняли й бюджет. Він суттєво «схуд» у порівнянні із минулим роком. У 2015‑му році міська влада отримає лише 3 мільйони 359 тисяч гривень. У 2014‑му році мала майже 9 мільйонів.

Та міський голова Олександр Ісип заявив, що налаштований оптимістично. Він розраховує, що надходження від нових податків поступатимуть вчасно і в повному обсязі. Крім того, Ісип нагадав депутатам про «резерв» у розмірі 2 мільйони 300 тисяч. Ці кошти міськради через дії Держказначейства «висять» на рахунках з 2013-14‑го років.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2015, 15:06 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації