Вхід | Реєстрація

Про водопостачання, або Ті самі гості в ту саму хату

Поштовхом для написання цього матеріалу була стаття О. Діденка «Якщо відмовляються сплачувати за надра, то будуть працювати самостійно» («ЕХО» № 5 від 30.01.2015). Читачі тижневика, які систематично слідкують за публікаціями, повинні пам’ятати ряд матеріалів про водопостачання в Бутенках.

Ця епопея бере початок з грудня 2012 року, коли з ініціативи сільського голови Миколи Скрильника пройшли сходки громадян у мікрорайонах Голики, Стрюки, Яйцебаза та в селі Бережнівка. На цих зібраннях сільський голова та директор комунального підприємства «Бутенківське» переконували людей у тому, що ті водогони, які існують в цих мікрорайонах (до речі, побудовані мешканцями за власні кошти, власними силами, без копійки якоїсь допомоги від держави чи інших структур), беруться в користування комунгоспом, бо так треба згідно законодавства. Риторичне питання: кому треба? Про створення комунального підприємства громади дізнались тільки на сходках, хоча воно, виявляється, уже існувало вісім місяців. Людей обурило те, що в них забирають їхнє майно і ще й виставляють непомірні тарифи за ефемерні послуги. Бо ми, бачте, такі недолугі, займались водопостачанням одні п’ятнадцять років, інші — шість, але це нібито незаконно. Почали ми узаконювати наші права. Пустили нас по великому колу бюрократичної машини. Але все поверталось до нашої «рідної» сільської ради. Як говорить наш голова, ми ж робимо для людей добро. Та писали ми по кілька заяв до сільської ради, виконкому з проханням надати нам в оренду земельну ділянку, де знаходиться наше майно: водонапірна башта та будівля з лічильниками обліку. Щоразу відмовляли. Просили дати в оренду артсвердловини. Знову відмова. А як же можна працювати самостійно, коли не дають можливості? А крім того, намагаються тиснути через прокуратуру й міліцію. Дійсно, на двох голів кооперативів було написано заяви від Мостового І. П. про їх незаконну діяльність. Ці заяви розбирались. Усі документи, які є в кооперативах, перевірялись. Та ніяких порушень не виявили. Бо ми працюємо згідно статуту кооперативу й інших документів, які розроблені з допомогою юристів згідно чинного законодавства. А потім, до чого тут комунгосп, коли наші обслуговуючі кооперативи зареєстровані і ми сплачуємо податки. Звітуємось перед статуправлінням. Ніяких претензій до нас ні від кого немає. Ось тільки комунгосп незадоволений.

І ось тепер виникає ще одне питання. Що краще: кооператив, який обслуговує сам себе, до того ж не сплачує нікому зарплати і не вимагає ні від кого дотацій, чи комунгосп, у якого увесь час не вистачає грошей? Кооператив «Бутенківський роднічок» обслуговує 104 двори (230 чоловік), щомісячні членські внески становлять 7 гривень. Кооператив «Більшовик» налічує 128 дворів (270 чоловік), щомісячні членські внески до 1.01.2015 року становили 5 гривень. У зв’язку із зростанням цін на енергоносії внесок з 1.01.2015 становить 8 гривень. Кооператив «Бережнівське джерело» налічує 98 дворів (180 чоловік) з 1.01.2015 року членські внески складають 10 гривень. Але на обслуговуванні цього кооперативу знаходиться ФАП, дитячий садок, школа, які в касу кооперативу не вносять жодної копійки.

Комунальне господарство виставило тариф 10 гривень із людини (для тих, у кого немає лічильника) і збирається збільшувати. Як можна створювати підприємство, яке весь час потребує дотацій та ще й у такий тяжкий час як зараз, щоб отак бездарно розбазарювати гроші? Чи може не бездарно? Невже оті 72 тисячі гривень були б зайвими, наприклад, для хлопців, які зараз сидять у окопах, ризикуючи життям?

А наостанок хотілося б запитати у О. Діденка, яким чином йому вдалося дізнатися, коли буде сесія Бутенківської сільської ради? Бо це у нас таємниця під грифом «особливо таємно». Ні на дошці оголошень, ні де інде такої інформації ніколи немає, хоча по закону мала б бути. І громадяни мають право відвідувати такі засідання. Ми б із задоволенням відвідали його. Можливо, тоді не довелося б писати цей матеріал…


Автор: Ольга Карнаух, Людмила Каплата, Олександр Тищенко, Пінчук Антоніна


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2015, 10:57 | Кобеляки | Суспільство
1. Боб Роб / 10 лютого 2015, 16:25
Кооператив «Бутенківський роднічок» обслуговує 104 двори (230 чоловік), щомісячні членські внески становлять 7 гривень. Кооператив «Більшовик» налічує 128 дворів (270 чоловік), щомісячні членські внески до 1.01.2015 року становили 5 гривень. У зв’язку із зростанням цін на енергоносії внесок з 1.01.2015 становить 8 гривень. Кооператив «Бережнівське джерело» налічує 98 дворів (180 чоловік) з 1.01.2015 року членські внески складають 10 гривень.Так це поки ті кооперативи не обслуговують артсвердловини,не платять земельного податку,не беруть дозволу на спецводокористування,та ліцензію,поки не згорів насос на свердловоні або вона незапісочила,а ще поки небуло перевірок,фінансово-господарської діяльності,екологічної,антимонопольного комітета,та ще поки в тих кооперативів по три аварії на день на водогонах не виникає.З урахуванням цього всього кооперативна сплата буде можливо вищою від комунхозівської.І ще,якщо йти шляхом авторів,то чому ж не взяти в оренду нафтовидобувну свердловину,може й бензин дешевше буде чим на АЗС,чи газ?:)Повертаємось до артелів?
2. нежданний гість / 10 лютого 2015, 18:46
1.Боб Роб
«Повертаємось до артелів?»


Повертаємось до конкуренції, що є дуже добре в боротьбі з монопольним лохотроном під назвою комунгосп. До речі, дозволу на спецводокористування Кобеляцьке КП "Водоканал" не має і це нікого не хвилює.
3. Боб Роб / 10 лютого 2015, 19:00
2.нежданний гість
«. До речі, дозволу на спецводокористування Кобеляцьке КП "Водоканал" не має і це нікого не хвилює.»
Звиздьош!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації