Вхід | Реєстрація

Що робити, коли немає роботи

Який вихід, коли немає роботи або не вистачає грошей? Можна сидіти, бідкатися на несправедливу державу й чекати з моря погоди. А можна підшукувати варіанти, здобути додаткову освіту, працювати вдома. Як з’ясувала «КП», за належного планування людям вдається працювати і на трьох роботах, маючи при цьому час на особисте життя і відпочинок.

І психолог, і рекламіст, і дизайнер
Перша наша знайома – Вікторія, паралельно з основною займається роботою, яка, за її словами, приносить задоволення.
За освітою Віка – психолог, працює у спецкабінеті «Довіра для ВІЛ-позитивних людей». Її основна робота потребує від жінки чималих моральних сил. Проте для Віки це не привід повертатись додому у пригніченому настрої та плакатися у жилетку мамі.
Як досвідчений психолог Вікторія проводить приватні консультації у клініці «Дмитрій-мед». Крім того, Віка реалізує свої здібності у рекламному бізнесі. Симпатична, комунікабельна та активна – дівчина тривалий час працювала менеджером із реклами у ЗМІ, де встигла набути чимало корисних зв’язків. Тепер до неї часто звертаються з пропозицією розробити унікальні дизайнерські макети для поліграфічної продукції. Але ж і це не все! Пані психолог не лише консультує окремих людей, але й проводить групові тренінги з гештальт-терапії.

«Як вам все вдається?»
Почувши таке запитання, Віка навіть розгубилася:
— Як вам сказати, офіційний робочий день у мене завершується о 16.00. Після 16.00 я маю досить часу для іншої роботи, також є багато вільного часу на вихідних.
Такий напружений графік, який створила для себе наша героїня, зовсім не заважає їй приділяти достатньо уваги своїй 3-річній донечці.
Під час пошуку героїв запланованої публікації ми звернули увагу на цікаву тенденцію – трудитися, як бджілки, здебільшого воліють жінки. Серед знайомих знайшовся лише один чоловік, який працює аж на трьох роботах. Але він, швидше, виняток, ніж правило.

Декрет – не крапка на кар’єрі
Інша наша знайома Наталія перебуває у відпустці по догляду за дитиною. Її синочку, Олежику, всього півроку.
Для мами немає іншого виходу, ніж шукати додаткових можливостей підробити, адже кошти, що виділяє держава, ледве покривають витрати на підгузки. Наталку виручило хобі. Ще до вагітності дівчина захоплювалася фотографією. Самотужки вивчила програму обробки світлин, придбала професійну техніку та навчилася робити досить непогані знімки. Тепер, коли на деякий час Наталія випала з професійного життя, її не залишають у спокої клієнти, пропонуючи зняти якісь важливі моменти їхнього життя або зробити портфоліо.
— Звісно, за будь-яку зйомку я взятися не можу, тому погоджуюся лише на нетривалу і бажано у приміщенні, щоб взяти малюка з собою, – розповідає Наталія.
Вдома, поки Олежик спить, дівчина на замовлення рекламних агенцій займається дизайнерською розробкою поліграфічних матеріалів.
Варто зазначити, що Наталка завжди була цілеспрямованою дівчиною і звикла покладатися лише на себе. Ще у підлітковому віці вона багато навчалася. Паралельно зі здобуттям вищої освіти закінчила курси менеджменту, маркетингу, а також опанувала техніку масажу, щоб мати змогу самостійно оплачувати навчання. У колі друзів Наталію жартома кличуть трудоголіком. До речі, за освітою наша героїня – бухгалтер, але не побоялась кардинально змінити життєві пріоритети і слідувати власному плану.

Студентські заробітки
Ольга закінчила Глухівський педагогічний університет, наразі – студентка КУЕІТУ, працює у дитячому садочку, підробляє логопедом.
— У студентські роки, окрім стипендії, в якості підробітку займалася репетиторством. Вчила зі школярами домашні завдання, часу це забирало небагато, а кишенькових грошей стало значно більше, – розповідає Ольга. – У гуртожитку, в якому я жила, студенти підробляли й тим, що писали контрольні роботи та робили творчі завдання за інших «ледарів». Окрім інтелектуальної праці, деякі вдавалися навіть до комерції, наприклад, торгували косметикою з каталогів, робили манікюр та зачіски за гроші. Не гребували навіть за грошову винагороду прибратися в кімнаті чи приготувати вечерю для недбалих першо­курсників або знахабнілих четвертокурсників. А загалом, коли лежати на дивані та бідкатися, що немає роботи і грошей, вони ніколи і не з’являться. Життя – це не поле чудес, замовляння на кшталт «рекс-пекс-фекс» навряд чи виявиться дієвим.

Хочеш підробити – менше патякай
Підготовкою та підбором персоналу за напрямами: хатня робітниця, доглядальниця, няня, кухар, помічниця мами, ось вже кілька років займається Кременчуцький сімейно-психологічний центр.
Керівник Центру Наталія Тудінова каже, що охочих знайти такий підробіток на сьогодні чимало. Але є дві проблеми. Перша – кризова, адже тимчасово на таких працівників зменшився попит, друга – занадто низька кваліфікація бажаючих отримати роботу. Кожна з претенденток на посаду, наприклад, хатньої робітниці вважає, що ця робота їй під силу й полягає виключно у вмінні «махати ганчіркою».
Саме для того, щоб охочі отримати роботу усвідомили весь її обсяг, сімейно-психологічний центр проводить спеціальні тренінги. Тут вчать, як налагодити контакт з роботодавцем, як поводитись у чужій квартирі, як врешті навчитися прислухатися до бажань клієнта.
— Усі, хто шукає роботу, як правило, припускаються одних і тих же помилок. Перше питання, яке вони ставлять – скільки коштуватиме їхня праця, тож досить складно пояснити, що існує таке поняття, як кваліфікація.
Також великі проблеми виникають з дисципліною, роботодавцеві не сподобається, якщо хатня робітниця або няня прийдуть чи підуть невчасно. Й остання, найбільш розповсюджена, помилка – це балакучість, ми постійно повторюємо: «Ваша зарплата на кінчику вашого язика». Існує таке поняття, як таємниця сім’ї, котру ніколи не можна розголошувати, – пояснює Наталія Тудінова.
За її словами, найбільше в якості хатніх робітниць або нянь для немовлят замовники бажають бачити медпрацівників. Існує сталий попит як на досвідчених медсестер, так і на випускниць медучилища. Клієнти знають, що у будь-якому разі медик буде і самовідданим, і дисциплінованим, адже їхня робота вимагає розвитку саме цих якостей.

Як готуватися до співбесіди та не втратити роботу?
Поради від Наталії Тудінової:
1. Навіть якщо на співбесіду вас запросили разом з групою таких самих шукачів роботи, уважно дослухайтеся до роботодавця та обирайте цікаві варіанти.
2. Навчіться складати резюме і подавати себе з вигідного боку. Обов’язково заповнюйте графу «Хобі».
3. Уважно слухайте роботодавця.
4. Телефонуйте самі, цікавтеся власною долею.
5. Нагадуйте про себе. Навіть якщо впродовж 3-х місяців вам не телефонували, ваша анкета все одно знаходиться у базі даних. Й якщо раніше вакансій не було, цілком ймовірно, що вони з’явилися тепер.
6. Не запізнюйтесь.
7. Виглядайте охайно.

Навчатися, навчатися й ще раз навчатися
Інколи для того, щоб отримати пристойний підробіток, знання основної роботи не годяться. Але якщо так пече заробляти, чому б не закінчити курси? Варто лише пригадати, до чого у дитинстві лежала душа. Любили малювати – курси манікюру, візажу, перукарського мистецтва, шиття для жінок, для чоловіків – виготовлення меблів, робота по дереву, масаж. І це лише невеличкий перелік. Зазвичай такі курси не надто тривалі, та й вартість їх не «захмарна».

Підробіток за спеціальністю
Уже давно не дивина – вчителі шкіл, які у позаурочний час займаються репетиторством. За словами батьків, ціна послуг репетиторів залежить не лише від популярності предметів, а й від місця проживання педагога. Загалом же навчальна година репетитора коштує від 30 грн.
Все більш популярними стають персональні педіа­три. Батькам подобається індивідуальний підхід, увага до дитини, а також можливість у будь-який час отримати повну медичну консультацію. Перший візит кваліфікованого педіатра обійдеться родині у 70 грн, наступні – дешевше.

Автор: Олена УСКОВА та Ольга КЕЛЕМБЕТ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2010, 12:50 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації