Вхід | Реєстрація

Волевиявились

Волевиявились
Вибори, на які Україна так довго чекала, відбулися. Кременчук обрав Віктора Януковича, а Полтавщина – Юлію Тимошенко. Проте найцікавішим для жителів міста був не результат, а сам процес.

У судах – аншлаг
Проблема зі списками, як завжди, вийшла на перше місце у виборах Президента. До Крюківського та Автозаводського судів звернулося майже 800 осіб із позовами про внесення до списків або виправлення помилок. Представники суду, управління юстиції та юристи виконкомів гідно витримали навалу розгніваних та розчарованих громадян: у судах було багатолюдно, але спокійно.
— Практично всі судді Крюківського райсуду працювали у день голосування, навантаження було дуже велике. Багато часу забирали технічні питання: по кожній справі треба було зателефонувати у відділ державного реєстру, віддрукувати документи на кожну людину. Це вимагає, як мінімум, 20-ти хвилин. Складання позовної заяви – обов’язок позивача, але ми допомагали: заздалегідь підготували бланки заяв виборців, – коментує керівник апарату Крюківського райсуду Світлана Фадєєва.
Представники ЗМІ не лише збирали інформацію про судові засідання щодо внесення у списки, а й відстоювали власне право на голосування. Кореспондент «Відкритого радіо» Ірина Кожарська не знайшла ні себе, ні свого чоловіка у списку виборців. З цією проблемою зустрілися і деякі її сусіди.

Спискові диверсії
Член Кременчуцької окружної комісії Михайло Майборода зізнається, що був здивований численними помилками у списках:
— По телебаченню заявили, що цього разу списки такі гарні, як ніколи, а насправді до нас масово йшли люди. Із дільниць №№ 23, 6, 96 заявляли, що сотні людей відсутні у списках. Причому виборці говорили, що перевіряли свої дані на дільницях, але у день виборів у списках себе не знайшли.
Із такою скаргою звернулася до редакції «Панорами» і кременчужанка Ольга Сенченко, яка повідомила, що напередодні 17 січня отримала запрошення на голосування, але проголосувати не змогла. До суду Ольга не пішла: «Впевнена, що таких, як я – більшість, люди просто розверталися і йшли додому».

Бездоріжжя сприяло голосуванню вдома
Кількість бажаючих проголосувати вдома не була значно більшою, ніж на минулих виборах.
— На дільниці № 82 на минулих виборах удома голосували 30 виборців, а наразі – 38. Я вважаю, що це небагато, хоча більшість жителів нашого мікрорайону – люди похилого віку, в наших списках лише приватний сектор, тут проживають переважно пенсіо­нери. Їм пропонували писати заяви, коли перевіряли списки. Найстарша жінка – 1912 року народження! Подивіться, яке зараз бездоріжжя, а старі люди – дуже дисципліновані виборці, йдуть голосувати за будь-якої погоди, – прокоментувала голова дільниці № 82 Віра Нестерова.

Результати голосування по територіальному виборчому округу № 148 м.Кременчук
Янукович В. Ф. - 35083 (31,17%)
Тимошенко Ю. В. - 28184 (25,04%)
Тігіпко С. Л. - 17442 (15,5%)
Яценюк А. П. - 13127 (11,66%)
Симоненко П. М. - 4393 (3,9%)
Ющенко В. А. - 2452 (2,18%)
Литвин В. М. - 2367 (2,1%)
Гриценко А. С. - 1312 (1,17%)
Тягнибок О. Я. - 1155 (1,03%)
Богословська І. Г. - 417 (0,37%)
Пабат О. В. - 338 (0,3%)
Мороз О. О. - 226 (0,2%)
Костенко Ю. І. - 205 (0,18%)
Противсіх В. В. - 131 (0,12%)
Супрун Л. П. - 68 (0,06%)
Ратушняк С. М. - 61 (0,05%)
Бродський М. Ю. - 40 (0,04%)
Рябоконь О. В. - 35 (0,03%)

Оцінка виборів зі штабів
Представники штабів лідерів виборчих перегонів по-різному коментують результати виборів. Микола Черниш із Партії Регіонів зазначає, що відрив їх кандидата від суперниці Юлії Тимошенко становить 6% і цілком влаштовує «Регіони». Партійці відзначають, що вибори у Кременчуці пройшли спокійно, не було ексцесів ні в окружкомі, ні на дільницях.
Довірена особа Юлії Тимошенко в Кременчуці Андрій Погрібний назвав підготовку до виборів украй поганою: «Хтось спеціаль­но, умисно викреслив людей із вже уточнених списків. Ненароком таке не могло трапитися, будемо шукати винних».
Представник штабу Сергія Тігіпка Анатолій Стоян зазначив, що на виборах не було таких порушень, які б істотно вплинули на підсумки голосування, і додав, що результати непогані, але кременчужани недооцінили їх кандидата.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2010, 12:58 | Кременчук | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації