Вхід | Реєстрація

Подорожчало все, крім посадкової картоплі

Подорожчало все, крім посадкової картоплі

Земляки, зважаючи на загальну несприятливу ситуацію в економіці, готуються вирощувати овочі самостійно.

Із настанням весни більшість українців, котрі проживають у сільській місцевості, розпочинають підготовку до польових робіт. І мова далеко не завжди йде про фермерів, для яких праця на землі є основним бізнесом. Величезна кількість людей у силу тих чи інших обставин із року в рік так званим «любительським способом» намагаються забезпечити себе капустою, картоплею, помідорами, буряками та огірками, вирощуючи всю цю городину на присадибних ділянках. Праця ця тяжка і, у більшості випадків, малопродуктивна та невдячна. Адже нерідко зібраний урожай не виправдовує вкладених у його вирощування коштів, а собівартість власної картоплі перевищує ціну привезеної із Сум чи Чернігова.

Але, садили й садитимуть. І справа тут не лише у такій рисі національного характеру як мазохізм. Зараз українці елементарно остерігаються якщо не голоду, то напівголодного існування, котре може стати реальністю вже восени 2015‑го року. Адже в майбутній урожай закладене 3‑разове зростання цін на всі його складові. І практично ніхто не може спрогнозувати, чи будуть доступні для більшості населення такі продукти як хліб, м’ясо чи молоко. Знайомий кобелячанин поділився своїми страхами: «У мене є магазинчик. Я вже давно не бідую. І у 2014‑му сказав жінці: «Усе, город не саджаємо». Але почалась революція, війна, криза та інша трясця. І от я вже кажу: «Ні, садимо картоплю. Якщо магазин спалять та нас розкуркулять, то хоча б їсти що буде». Настав 2015‑ий. Самі розумієте, що картоплю садити знову потрібно».

 

Ранні овочі можуть стати дефіцитом

Між тим, деякі городники, котрі вирощуванням овочів заробляють собі на життя, говорять про можливий дефіцит ранньої продукції. І такі твердження не є голослівними. Щоб у цьому впевнитись, достатньо навіть побіжно вивчити ситуацію в кобеляцьких селах, жителі яких традиційно займаються овочівництвом.

Село Красне. Місцевий перець має добру славу далеко за межами Кобеляцького району. Десятки краснян із року в рік засаджують по кілька десятків соток цією та іншими овочевими культурами. А потім продають урожай на імпровізованих базарчиках поряд із автодорогою Дніпропетроськ-Решетилівка чи на районному ринку. Та в цьому році люди зі страхом думають про майбутнє свого маленького бізнесу.

Розповідає красненський сільський голова Анна Зайченко: «Від багатьох чую, що сумніваються в успіху своєї справи. Та воно вже й помітно. Раніше багато краснян ставили теплиці в лютому, а то й у січні. Вирощували перець і капусту для раннього врожаю. А зараз такого вже немає. Затрати ж які: плівка, дрова, електрика. Люди бояться, що не окуплять усе це. Та й де ж його продавати? У Комсомольськ та Кременчук нині не наїздишся. Знаю, що «молочники» кооперуються і втрьох-вчотирьох везуть свою продукцію однією машиною. А овочівники не знають, що робити. Люди кажуть, що садитимуть, але менше, ніж раніше».

Про Олександра Гречаного, який у Красному вирощує помідори, ми вже кілька разів писали. Зараз Сашко говорить: «Я теплицю лише запускаю в роботу. Посію на розсаду перець і ранню капусту». Гречаний підтверджує, що ціни на насіння, добрива, плівку для теплиці, отрутохімікати зросли у 2-4 рази. Каже: «Плівку я купив ще по 26 гривень. Насіння капусти залишилось із минулого року. Частину насіння ізраїльських гібридів мені дадуть безкоштовно для випробування. Насіння голландської сливки «Солеросо» куплю в знайомого, у нього зайве є. Ще купив українського перцю та баклажанів. На голландське грошей немає. Ви знаєте, що найцікавіше? Найбільше, у 2-4 рази, подорожчало молдавське та українське насіння. Голландці так ціни не «гилять».

Наталя Мунько, котра продає насіння на кобеляцькому ринку, не погоджується із твердженням Гречаного. Вона каже: «Так, «молдавія» подорожчала у 4 рази. Я від їх насіння змушена відмовитись. «Голландці» та інші «іноземці» подорожчали рівно настільки, наскільки впала гривня. У них класне насіння, але люди його не беруть, бо не знають, скільки ті овочі восени коштуватимуть. Знаю, що деякі фірми, котрі завозять імпортне насіння, просто «в шоці». Дехто взагалі не може через стрибки курсу торгувати. «Україна» теж подорожчала, але не в рази. Я б говорила про 40 процентів».

Подорожчало не лише насіння. Удвічі зросли ціни на мінеральні добрива. Мішок селітри нині коштує 600 гривень. А є ж іще гербіциди, інсектициди та інша «хімія». Здорожчання всього цього теж буде закладене в собівартість майбутнього врожаю.

 

Посадкова картопля коштує 3,5–7 гривень

Єдине, що не подорожчало у 2015‑му році в порівнянні з минулими, так це посадкова картопля. У 2014‑му на початку березня за кілограм бульби продавці просили мінімум 6 гривень. А наприкінці весни ціни на картоплю зростали до «десятки». Зараз же на кобеляцькому ринку мінімальна ціна за кілограм «другого хліба» становить 3,5 гривні. Біля продавців, які торгують посадковою картоплею, почали з’являтись покупці. Самі бізнесмени говорять, що «сезон» тільки розпочинається. Роман Остапенко, який продає картоплю, говорить своїм клієнтам: «Я рекомендую «Ла Беллу», це сорт, виведений в Нідерландах. Сам її вдома саджаю. Є ще у продажу пізній сорт «Моцарт». Це — із нових. Ну, а так люди беруть і «Санте», і «Романо», і «Беларозу». Покупці слухають, дехто бере по 2-3 сітки картоплі. Інші йдуть у друге місце, прицінюються, задають питання. Є й такі, які приходить вже із папірцями, де записані назви сортів, котрі люди хочуть купити. Кидається в очі те, що найдорожчою є посадкова картопля сорту «Рив’єра». За неї просять 7 гривень.

Так що, війна війною, а на городи українці вийдуть у будь-якому разі. От лише якою буде собівартість овочів, не може сказати ніхто.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 березня 2015, 11:49 | Кобеляки | Суспільство


1. шофер / 13 березня 2015, 16:24
2.Мохамед
«Точно так через ломбарди і торгсини обібрали населення СРСР в 20-х роках.»
З рештою, ломбард це пропозиція - рішеня приймає людина.
Все інше - звичайний відбір.
Для когось ломбард може виявитися порятунком ситуації. Для когось попадаловом та лажою.
2. Мохамед / 13 березня 2015, 17:28
3. шофер
«З рештою, ломбард це пропозиція - рішеня приймає людина.»

Це йудейське випрвдання. Рішення ж людина приймає на підставі тих обставин в які її загнали. (Цудеї б сказали "тих що склалися". Насправді тих в які загнали)
Так от буває, що людина приймає рішення - повіситись. Так, добровільно. З цієї опери і пропаганда автаназії (аби людтна не мучилась. Головне в підсвідомість записати саму можливість і користь такого. Далі піде як по маслу). Людині всіляко вбивають в голову, що вона має право піти із життя за власним бажанням. Демократія!!! Ніхто не має права позбавити її такого права. Це євроцінність. От тільки людина виявляється немає права знати, які такі паразити її кусають і немає права позбавитися тих паразитів, чи посипати їх дустом. Як же, це буде порушенням прав паразитів вас кусати. Демократія!!!
3. шофер / 13 березня 2015, 17:37
2.Мохамед
« Так що для обраних та ідея стара, як світ. »
До речі - якщо ти маєв на увазі обраних у грошовому відношенні, то ти помиляєшся. Для того аби започаткувати бізнес на послугах ломбарду, по грошах можна розпочати навіть із тисчі доларів. А що таке тисяча доларів? Сьогодні, при цьому курсу, це ліміт нормальної кредитної картки. У Коломойського як варіант. Ясно що із таким стартом підйом буде не таким вертикальним як міг би бути, та справа все одно піде - а це і є головне. Ну перші позички будеш видавати на короткий термін, і все таке інше, аби розтягнути оклад на максимальну кількість позичальників, доки коло не замкнеться.

Ізбранність знадобиться у зовсім інших якостях.

В першу чергу спробуй перебігати усі двері усих кабінетів. Навіть якщо прикинути що кругом буде все "безкоштовно". Не дарма ж ми живемо у страні Україні - забув чтолє? Подолання такої аркади, справді під силу лише ізбранним.

По друге, ізбранність знадобиться у фінансовій самодисципліні. Дуже важливо якийсь час, взагалі не витягувати із цього бізнесу а ні копійки - все залишати на подальший оборот. Тут знадобиться адська витримка. Але справа того варта. Бізнес на позичаннях - о-го-го який вигідний бізнес. І якраз особливо саме в Україні - знахідка номер один, саме що треба. Та ще зараз на порозі кризи... прибутки будуть буквально зашкалювати.
4. шофер / 13 березня 2015, 17:46
4.Мохамед
«Рішення ж людина приймає на підставі тих обставин в які її загнали. »
Так загнали ж не ті хто пропонує послуги ломбарду? Більш того, ті хто пропонує гроші, власники ломбардів, самі ж якось не загналися...
5. Мохамед / 13 березня 2015, 17:52
5. шофер
«До речі - якщо ти маєв на увазі обраних у грошовому відношенні, то ти помиляєшся»

Та ні я мав на увазі богом обраних, а у якому там відношенні, то вже питання десяте. Ти крутив крутив і сам собі відповів.
Я хотів спочатку написати "ану спробуй започаткуй" кроли дивлюся ти сам собі і відповів.
Ти коли небудь читав Генрі Форда "Международноє єврейство" ? Почитай хоч перші 20-30 сторінок. Ну це ж просто цікаво, для загального розвитку.
5. шофер

«Подолання такої аркади, справді під силу лише ізбранним.»

Ти не припускаєш що та аркада ними і вибудувани аби лише вони могли її здолати?
6. Мохамед / 13 березня 2015, 19:11
6. шофер
«Так загнали ж не ті хто пропонує послуги ломбарду? Більш того, ті хто пропонує гроші, власники ломбардів, самі ж якось не загналися...»

Ну тут ще треба розібратися. Думаю не все так просто. Тут же не треба все сприймати буквально. Ті, хто загнав можуть і не мати ніякого відношення до власників ломбардів, але в кінцевому результаті золотішко опиниться в їхніх руках. Ну і все таки спробуй започаткуй якийсь бізнес повязаний з золотом і побачиш. По крупному, Янек і К он які тузи були і де їхні статки? Ну що встигли врятували а решта де? До кого воно в кінцевому результаті перекочує? Це ж елементарна алгоритміка, яку вони завжди використовують. Можна ж подивитись на прикладі революцій. Тільки потрібно відкинути марксову теорію класової боротьби, а дивитися по іншому. Що таке класова боротьба і для чого вона потрібна? Ніхто не задумується, бо на перший погляд вірно написано. Але по суті та боротьба вирішує питання для обраних. Вони в такий спосіб руками пролетаріату валять національну буржуазію і прибирають до рук багатства і саму країну. Що і у нас частково відбулося. У команді Янека були все таки українці і росіяни і чим все скінчилося для них. Їх прибрали і пограбували руками народу. Не треба тільки оце написане вважати як захист Януковича. Я ж про суть. Важливий результат. А результат хто не сліпий той бачить. Влада і власність опинилися у кого? залишилося головне - земля. Не довго ждати. І нехай тоді свідомі кричать до всерач..
Слава...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації