Вхід | Реєстрація

«РДА — під ніж»

«РДА — під ніж»

Про це заявив під час «кущової» наради із представниками місцевого самоврядування голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко.
У четвер в будівлі Кобеляцької районної ради відбувся захід під назвою «Міжрайонний семінар». На нього прибули міські, селищні та сільські голови із трьох районів: Кобеляцького, Новосанжарського і Козельщинського. Перед ними виступили народний депутат України по виборчому округу №149 Андрій Река та голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко. Мова йшла про майбутню адміністративно-територіальну реформу, зокрема, про Закон України «Про добровільне об’єднання громад». Відкриваючи семінар, Валерій Головко зазначив, що спеціально «викликав» із Києва Андрія Реку, аби той презентував громадськості новий законодавчий акт.
Андрій Олександрович, вийшовши до трибуни, одразу закликав усіх присутніх налаштуватися на конструктивну роботу. Розпочав нардеп із згадки про свій візит до Чутового. Там він почув, що старост, які мають замінити сільських голів, збираються призначати, а не вибирати. За словами Реки, після цього вони із Валерієм Головком разом поїхали до Києва і добилися того, аби згадані посади були виборчими.
Під час свого виступу Андрій Река не забував у звичному для нього стилі жартувати, зазначивши: «Тільки-но я поїхав до Верховної Ради, як там почали битися». На що керівник ОДА зауважив: «Андрію Олександровичу, не розслабляйте аудиторію».
Після цього Река зачитав текст нового закону, паралельно його коментуючи. Він повідомив, що нові громади можуть бути міськими, селищними або сільськими. Їх головний населений пункт має географічно знаходитись якнайближче до центру нової громади. До складу нового об’єднання можуть входити сільради лише із однієї області. Ініціатор створення громади повинен направити свої пропозиції сусідам. Ті будуть їх 30 днів обговорювати. Після цього протягом тридцяти днів проходять збори, триває обговорення, створені робочі групи готують відповідні документи і подають їх в облдержадміністрації. Звідти пропозиції направляються в Кабінет Міністрів. Усе це повинно відбутися до 15 липня. Фінансування реформи має взяти на себе Європейський Банк Реконструкції та Розвитку. Він виділяє Україні 3,3 мільярда євро. Це — не кредит, а безповоротна допомога. Таку ж суму, тобто, близько 100 мільярдів гривень, має надати і Кабінет Міністрів. Реформа повинна завершитись до чергових місцевих виборів, на яких оберуть очільників нових громад та старост.
Далі присутні почали задавати питання. Їх було кілька десятків. Запитували представники всіх районів. Відповідали Река і Головко. Вони, зокрема, повідомили, що таких адміністративно-територіальних одиниць як Кобеляцький, Новосанжарський та Решетилівський райони після реформи не залишиться. Узагалі, у Полтавській області функціонувати лише 4 райони. Орієнтовно їх центрами стануть Полтава, Кременчук, Миргород та Лубни. Запланована кількість громад — 56. У Кобеляцькому районі мають функціонувати чотири. У Новосанжарському — дві, із центрами у Нових Санжарах і у Перещепиному або Нехворощі. У деяких невеличких районах, узагалі, буде по одній громаді.
Ось тут запитань у присутніх з’явилось дуже багато. А дехто із сільських голів публічно висловили свою незгоду із запланованим новим адміністративно-територіальним поділом. Один говорив: «А як я примушу свою громаду об’єднуватись із бідняками? У нас все є, все працює, ми все зберегли: і школу, і клуб, і лікарню, і пожежну частину, і бізнес. А хтось — усе розбазарив. І тепер ми будемо змушені «тягти» чужі проблеми і борги?». Інший зауважив: «А яке ж це добровільне об’єднання, коли в Кабміні вже кількість громад і їх центри визначили? Це — явний примус». Бутенківський сільський голова Микола Скрильник теж не погодився із новим поділом територій. Він сказав: «А чому наша бутенківська громада не може запропонувати об’єднання сусідам із Дрижиної Греблі і Марківки? У нас буде самодостатня і досить потужна адміністративно-територіальна одиниця. А нас фактично примушують об’єднуватись із Кобеляками чи Біликами. А може ми не хочемо». Ще один посадовець додав: «А ось уявімо, що до 15 липня 70 відсотків громад подали свої пропозиції, а тридцять — ні. Люди або не встигли, або не згодні з таким об’єднанням. По яких законах житиме така громада?» Надія Синяговська з Озір, у свою чергу, сказала: «А ви знаєте, що з нашого села практично неможливо дістатись ні до Кременчука, ні до Кобеляк. Доріг майже немає, автобусне сполучення відсутнє. Паспорт поміняти людина не доїде. Як ми все оце пояснюватимемо жителям, як у очі їм будемо дивитись?» Міський голова Кобеляк Олександр Ісип був дещо стриманіший. Він зауважив: «У принципі, ми готові діяти. Але законодавці і представники виконавчої влади повинні показати громадам їх вигоду. Поки що цього немає».
Валерій Головко і Андрій Река погодились із тим, що не можуть дати вичерпні відповіді на всі запитання. Головко пообіцяв у найближчі дні розіслати «на місця» відповідну методичну літературу.
Після семінару сільські голови ділились враженнями. Одні говорили, що готові до реформи. Інші висловлювали категоричну незгоду. Усі були солідарні в одному: достатньої кількості інформації вони не отримали.
Дійсно, і Андрій Река, і Валерій Головко не «побалували» присутніх вичерпними й конкретними відповідями. Щоправда, це не стосується питання про долю райдержадміністрацій. Щодо них — Головко сказав: «РДА — під ніж». Звичайно ж, не передбачає реформа і наявність такого органу як Кобеляцька районна рада.
…Наступного дня до редакції зателефонував депутат Полтавської обласної ради Анатолій Шкарбан. І запропонував розпочати публічну дискусію щодо цієї реформи.
P.S. Станом на середу 11 березня пояснюючі документи «на місця» не надійшли.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 березня 2015, 14:10 | Кобеляки | Політика


1. Мохамед / 13 березня 2015, 16:38
Та ні це не бред. Це добре вибудуваний план знищення України. "Розподіляй і володарюй". Просто так ніхто б грошей на давав. І не забувайте що благими намірами вимощена дорога до пекла. Ця афера призначена для повного знищення будь яких важелів управління в державі. Отому ЄБЕРР по боку що тут буде далі, головне щоб ви кредити проковтнули і платили відсотки. Що ви тут будете потім будувати їм по барабану. Структуру зруйнують і будуйте. Головне щоб ви не змогли обєднатися. Та тепер ні на кого буде і вину звалювати. Самі старосту обрали самі і розбирайтеся. Як усі виступаючі суті не бачать. Відразу кожен за своє. Як кури за червяком побігли і не підозрюють що завтра і їм голови повідрубують. Я вже не говорю про зайнятість населення, коли усі районні організації будуть ліквідовані. Хоча багато хто скаже що вони не потрібні і сприйме це на ура. Але ура буде потім. Записуйте аби не позабували.
От радіють що РДА не буде. Не буде не тільки РДА. Ну припустимо це паразитичні структури. А де ж виробничі? А, молокозавод, цукровий завод, що там іще у нас є? Пардон, було. А що буде? Будемо тепер ми підприємцями і бізнесменами. Пишіть мерщій бізнесплани. Аби не спізнились.
2. глядач / 13 березня 2015, 16:50
У 1999-2000 рр провели реформування аграрного сектору-знищили села. На черзі-місцеве самоврядування-на шкоду громадам і людям. Зупиніться, Река попереду паровоза біжить, а страдати будемо всі...
3. Боб Роб / 13 березня 2015, 16:54
"«А ось уявімо, що до 15 липня 70 відсотків громад подали свої пропозиції, а тридцять — ні. Люди або не встигли, або не згодні з таким об’єднанням. По яких законах житиме така громада?"Логічне запитання.Получається буде паралельно існувати два різних бюджетних,податкових кодекса,два принципово різних закона "про місцеве самоврядування" і т.д.Ой не приведе ні до чого хорошого ця "клуєвлобна" рехворма.
4. шофер / 13 березня 2015, 17:18
Ось гарна стаття - пропоную прочитати: Посилання на hvylya.net

А ось так виглядає запит у гугла на цю тему: Посилання на www.google.com.ua

І зверніть увагу - більшість ресурсів НЕ російські.
5. Миру Мир / 13 березня 2015, 17:22
а там в програмі нема такого щоб ці громади колючим дротом обкинути і вишки поставити а прокурор як буде називатись прокурватор а ще ж забули шоб крематорії побудувати може це резервації а буде посада підстарости а старця буде посада Ця реформа приведе до знищення населення уявіть шо вам треба якусь довідку отримати скільки треба їхати пооббиваєш ноги Геть людожерські реформи
6. Мохамед / 13 березня 2015, 19:28
8.Миру Мир
«а там в програмі нема такого щоб ці громади колючим дротом обкинути і вишки поставити »

В програмі може й нема, але в умолчаніях підрозумівається. Блок пости для початку вже є навіть у нас.
7. смотрящий / 13 березня 2015, 19:37
Река, Головко гонят... Дорвались и гонят, труба, земля, рабы!
8.Миру Мир
«Геть людожерські реформи»

И я о том, мы за колхоз но не в нашем селе. Реформаторы хреновы, ни с того начали, людей как обычно спросить забыли, а умными в Киеве представились. Слава Нации!
8. Мохамед / 13 березня 2015, 19:48
ЄБРР. Пропоную заопчаткувати конкурс на кращу розшифровку абревіатури. Ну, наприклад, ЄБЕ - зрозуміло. А що таке РР? Одну букву також можу розшиврувати, а іншу ще не придумав.
9. Мохамед / 13 березня 2015, 19:55
10.смотрящий
«людей как обычно спросить забыли, а умными в Киеве представились. Слава Нации!»

Людей, то как раз и спросили на Майдане и на віборах. После парламенских выборов потрошенко сразу же выступил и сказал примерно следующее: по итогам выборов народ Украины подтвердил свой европейский выбор поддержав паритии его декларирующие. Ну и что далее? Кто виноват?
10. шофер / 13 березня 2015, 19:57
Бігом ! Мигом усі увімкайте канал 112 там щас Кернес ісповєдаєтца - такого тормоза треба послухати !

Шо він гоніт... атвічаю - ето полний абзац ))
11. Мохамед / 13 березня 2015, 19:58
Пропоную бажаючим збільшити картинки під статею і подивитися на харю нардепа і отих задрочених голів сільрад, чи кого вони там зібрали, повчально.
12. шофер / 13 березня 2015, 20:01
11.Мохамед
« У адміна є дані про відвідування не просто номера а окремо кожної статті? Я просто не в курсі, тому і запитую. »
Адмін, якщо це справіді сісадмін IT-шник а не лошара - важай це Бог, він знає все.
У тому числі і тих хто пише під різними нікнймами.
13. Лі Бо / 13 березня 2015, 20:07
Висловлю свою думку. Я обома руками за саме цю реформу. Але не у втіленні рек та інших напівграмотних крикунів.Жоден із тутешніх критиків не навів жодного чіткого і конкретного аргументу чому він проти. Букв то було багато, а ось сенсу...Звичайно такі як река будь-яку навіть найкращу реформу провалять. У чому я особисто бачу плюс цієї реформи. Будуть ліквідовані такі рудименти "совка" як РДА та райради. Вони лише за своєю функцією мають перерозподіляти ресурси і щось контролювати. Що вони зараз перерозподіляють? Депутати райради голосують за державні субвенції? Оце робота! Чуваки, а ви чули про таку штуку як комп’ютер? Він оті всі цифірки розподіляє в автоматичному режимі. Потім гроші приходять у Кобеляки і 40 чи 50 дядьків схожих на свідків єгови піднімають за це руки. Ну убийте мене не розумію на фіга така установа. коли є сільрада чи міськрада. Ну скажіть мені, що корисного за останні два роки зробила кобеляцька чи санжарська райрада? Що вони збудували? А забув - оголосили війну Росії.Ну, а РДА? Лікарні і школи без них не обійдуться? В мене теща живе в забитому селі. Вона крім сільради жодної іншої влади не знає. І нічого пенсію платять, діти допомагають. А оті сто з гаком звільнених чиновників нехай створюють національний продукт. Бо вже дорозподілялись...

14. кук / 13 березня 2015, 20:11
11.Мохамед
« У адміна є дані про відвідування не просто номера а окремо кожної статті? Я просто не в курсі, тому і запитую. »

я знаю що всі хто мають інтернет у кобеляцькому районі і санжарському сюди регулярно заходять почитати але не всі пишить. Кстаті і не тельки з цих районів з областей та держав.
15. Мохамед / 13 березня 2015, 20:23
18.кук
«я знаю що всі хто мають інтернет у кобеляцькому районі і санжарському сюди регулярно заходять »

Скільки, хоч приблизно? Бо я знаю таких, що мають інтернет, але використовують його лише для того щоб у якісь там кібервійни пограти.
При горі вони ще можуть щось подивитися, але читати....
16. Мохамед / 13 березня 2015, 20:33
17.Лі Бо
«Висловлю свою думку. Я обома руками за саме цю реформу. Але не у втіленні рек та інших напівграмотних крикунів.Жоден із тутешніх критиків не навів жодного чіткого і конкретного аргументу чому він проти. »

Наводжу. Тому, що це проект придуманий з певною ціллю. У нинішньої влади аж ніяк не може бути "благородних" цілей. Чи може Лі Бо вважає, що у цієї влади таки благородні цілі покращення життя вже сьогодні? В такому разі раджу завести щоденника.
Тож ця рехворма, як мінімум не до часу. Гадання і вишукування позитиву, то від лукавого. Хоча, ясна річ, у всьому є позитив і негатив. Питання тільки в тім, хто і щ зуміє використати і в чиїх цідях.
17. Лі Бо / 13 березня 2015, 21:10
Мохамеде, не заради дискусії, а заради самого запитання: От Ви і чимало інших критиків даної реформи, як і всіх інших, до речі, вживаєте вираз "Не на часі". І цим самим ототожнюєте себе із цією самою владою. Чому так кажу? А що на часі у влади - війна, війна і ще раз війна. На це є час і гроші. І масова підтримка усіх отих райрад та ридиа. До речі, а Ви в курсі, що однією із головних умов МВФ при наданні кредиту є закінчення війни на Донбасі?
18. Маска / 13 березня 2015, 21:25
21.Лі Бо
«До речі, а Ви в курсі, що однією із головних умов МВФ при наданні кредиту є закінчення війни на Донбасі?»
Я, наприклад, вперше про це чую. У мене теж питання. Якщо це дійсно так, то у закінченні війни передусім не зацікавлені сепаратисти і Кремль.
19. Мохамед / 13 березня 2015, 21:26
21.Лі Бо
«До речі, а Ви в курсі, що однією із головних умов МВФ при наданні кредиту є закінчення війни на Донбасі?»

Не в курсі. А щодо рехворм, то скоро побачимо результат. Отам вище "шофер" дав ссилку щодо долі Мексики. Повчально прочитати, там не так багато. Таке і нас очікує. Як на мене, то ми вже "попали" і не скоро виплутаємось. Щодо війни, то цікаво. Щось важко в це повірити. В мене є знайомі на Донбасі не заангажовані і вони не вбачать виходу із ситуації шляхом якогось примирення. Якщо воно і відбудеться, то тількт формально і то вже буде такий собі заморожений вулкан, який завжди можна активувати.
А взагалі то зараз відбувається остаточний процес глобалізації і він може йти ще роками. Нам "повезло" опинитися в його епіцентрі. Що буде далі ніхто не вгадає. Якщо навіть буде якесь покращення, якийсь там, як вважають свідомі "План Маршала", то все одно від проблеми глобалізації нам ніде не подітися і пішли ми не тим шляхом і не з тими. Ну це ж здається очевидно. Треба тільки дивитися не через призму Європи, а глобально. Саме "писаніє" про це свідчить. Хто знає на підставі яких документів складалася Біблія? Може людство вже все це переживало і ті алегоричні легенди там і записані. Історія повторюється. Зараз ми можемо лише пливти за течією. І тут виникає питання Будизму.
20. Сергшій / 13 березня 2015, 21:33
Я до Лі Бо , Ви також нв одного аргумента за цю дурну реформу , окрім того , що Ваша теща знає тільки сільську раду.Чи знаєте Ви , які кошти будуть витрачені на цю реформу?І зовсім не така погана була система управління при РАДАХ,Але реформатори довели всю систему управління до абсурду , який ми зараз спостерігаємо.А ефективні власники довели нас , що світимо інтимними органами.
21. Мохамед / 13 березня 2015, 21:48
От я з Сергієм згоден. Про всі наші рехформи я не в книзі читав а вони в мене відбувалися на очах. На очах вішали лапшу про те, що у нас найкраща в світі Конституція, потім виявилося - не найкраща. Так хто правий? Ну і купа подібного щодо різних там законів. В чому причина? Причину пояснює КОБ. В розумінні КОБ закон забезпечує просування тієї чи іншої концепції в життя. А хто знає, яка у нас концепція? Хто чув, які цілі ми перед собою поставили? У народу одні цілі, а у кожної чергової влади свої. Тому і путаниця в законах, бо не визначимось офіційно, програмно, що ми будуємо і куди йдемо з урахуванням глобальних процесів. От є аналітики, які стверджують, що поки ми будемо чухатись ЄС розпадеться. І що тоді ми заспіваємо? Будемо стояти з голим задом, без землі, з розрушеною і знищеною промисловістю, з сусідом-ворогом, і нікому не потрібні, та ще й з боргами. Америкосам від цього ні холодно ні жарко буде.
22. Лі Бо / 13 березня 2015, 21:58
До Сергія; можливо Ви жили при ефективних радах, а я молодший не застав? Мені - 40.Я пам’ятаю. лише часи, коли ради вже нічого не вирішували. Це при незалежній Україні.А при Союзі ради ще вирішували, тому що залишався ресурс. Було, що розподіляти. Із ліквідацією ридиа і райрад відійде у вічність зайва ланка перерозподілення ресурсів. У Європі такої ланки немає, у Китаї теж. У Росії - є. Ну так у Росії є, що перерозподіляти.А тут у розореній країні сотні тисяч гавриків нічого абсолютно не продукуючи папірці з місця на місце перекладають. Був у моєму житті досвід "співпраці" і з сучасними сільрадами теж. Два дні ходив туди як на роботу - зранку, в обід і післяобід. Нікого на роботі немає!!! Аж доки номер мобілки голови не дістав і викликав того на роботу. Не можу сказати, що так у всіх сільрадах, але в двох сусідніх із Кобеляками -точно. Сам перевіряв.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації