Вхід | Реєстрація

Ціни на насіння зросли на 30 відсотків

Ціни на насіння зросли на 30 відсотків

З весною і теплом приходять городні клопоти. Скільки ж коштує насіння? Чи набагато воно подорожчало у порівнянні з минулим роком? Про це ми дізнавалися на ринку та у спеціалізованому насіннєвому магазині.

Для початку ми відвідали ринок, де новосанжарці прицінювалися та активно скупляли насіння. Підходимо до одного з новосанжарських прилавків, де упаковки насіння пістрявіють найрізноманітнішими кольорами. Продавець, який не захотів називатися, зазначив:

— Зараз ще не пік, але люди вже купують насіння.

Найбільшою популярністю користуються насіння помідорів Санька, Ляна, Новачок, для салатів купляють насіння Волового серця. Незмінно в улюблених лишається морква Каротель, Шантане, диня Колгоспниця та Дубровка. Також новосанжарці полюблють смакувати ранньою редискою, тому купляють насіння 18 днів, Французький сніданок. Для борщу закупляють насіння буряків Циліндра, а також капусти Кам’яна голова, Агресор. Актуальною зеленню для новосанжарців, зазвичай, є насіння кропу, петрушки, щавлю та ін. Якщо говорити про ціни, то минуло року ціна була за 3‑грамовий пакетик 1 гривня 50 копійок. На сьогодні ціна виросла на 1 гривню. 20‑грамовий пакет коштував 5 гривень, а зараз доведеться викласти 8 гривень. Посадкова цибуля коштує 10—12 гривень за півлітрову баночку, а сорт «Дельфін» коштує 15 гривень, бо плоди будуть більші у порівнянні зі звичайними сортами цибулі, як стверджує продавець. Варто зауважити, що посадкової картоплі на новосанжарському базарі ми не знайшли. Один із продавців зауважив, що для неї ще зарано, тому поки що не продають і ціни не можуть сказати.

Після цього йдемо по додаткову інформацію до спеціалізованого магазину. Світлана Зубашич, продавець у насіннєвому магазині «Агрофазенда», розповідає:

— Асортимент насіння з року в рік не змінюється. Маємо свого покупця. Дуже дорогого насіння не завозимо, орієнтуючись на платоспроможність пересічного новосанжарця. Найбільше насіння імпортних виробників із Нідерландів, Іспанії, Німеччини, Польщі. Наявне насіння і вітчизняного виробництва, — зауважує продавець, — але його не так багато, адже насіннєва галузь в Україні переживає свій занепад, вітчизняні насіннєві фірми практично не працюють. Яскравим цьому свідченням є те, що славнозвісний сорт огірка Ніжинський, якому навіть поставили пам’ятник в нашій країні, не можна ніде знайти. Та і наявні вітчизняні сорти не такі конкурентоспроможні у порівнянні з іноземними аналогами, бо наші насіннєвики не працюють над стійкістю до захворювань, морозостійкістю, що є важливим показником для кожного власника городу. Також потрібно зауважити, що ціни на насіння в порівнянні з минулим роком злетіли вгору на 30 відсотків.


Автор: Роза ТУМАНОВА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 березня 2015, 15:29 | Нові Cанжари | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації