Вхід | Реєстрація

Гаряча дискусія в стінах райради

Гаряча дискусія в стінах райради

Керівники району, міста та депутати досить жваво дискутували щодо майбутньої адміністративно- територіальної реформи.

Як відомо, в Україні задеклароване проведення серйозної реформи в сфері місцевого самоврядування та зміни в адміністративно-територіальному устрої держави. Одним із кроків у цьому напрямку стало прийняття Закону України «Про добровільне об’єднання громад».

Потрібно одразу відзначити, що проведення вищеназваних заходів викликало досить неоднозначну реакцію в суспільстві. Далеко не всі сприйняли плани влади з ентузіазмом. У тому числі і представники місцевого самоврядування. Адже проведення реформи передбачає ліквідацію так званого районного рівня влади, а також вивільнення великої кількості чиновників. Крім того, чимало людей досить небезпідставно сумніваються у можливостях держави в сьогоднішніх умовах фінансової та економічної кризи виконати свої зобов’язання перед майбутніми громадами. Так, у межах сьогоднішнього Кобеляцького району мають бути створені чотири нових громади. Їх центрами будуть Кобеляки, Білики, Дашківка та Озера. Відповідно в цих населених пунктах мають бути відділення банків, Держказначейства, швидкої допомоги, пожежної служби, податкової та інших державних інституцій. Задум добрий, але є сумніви, що у всіх із названих населених пунктів є достатній фінансовий і навіть кадровий ресурс для забезпечення проведення таких грандіозних змін. Водночас чимало як керівників органів місцевого самоврядування, так і звичайних громадян висловлюють сумнів у доцільності існування сільських рад, на території яких проживають по 400–500 чоловік і немає ні дитсадків, ні шкіл. Існує багато питань і до таких установ як райдержадміністрації та райради. Їх вважають зайвою ланкою у вертикалі влади.

Саме про це говорили і під час координаційної наради, яку провели в районній раді. У ній взяли участь кілька керівників органів місцевого самоврядування, депутат обласної ради Анатолій Шкарбан та його колеги з районної ради.

Спочатку на трибуну піднявся працівник райради Анатолій Кучеренко. Він одразу заявив:

— Питання, яке ми сьогодні будемо розглядати, дуже складне. І відповіді на нього не знає ніхто.

Із залу пролунала репліка: «Так навіщо ми тоді зібрались?» Анатолій Іванович продовжив:

— Ми пам’ятаємо, що раніше був прийнятий закон про співробітництво громад. Він не запрацював. Про нього благополучно забули. Зараз прийняли закон про добровільне об’єднання громад. До нього питань, як і сумнівів у його ефективності, не менше.

На думку Анатолія Кучеренка, новий закон звужує права місцевого самоврядування. Адже впроваджувати його в життя будуть органи виконавчої влади. Незрозуміло, як складеться доля громад, які не побажають об’єднуватися. Багато питань щодо реальності строків, відведених на об’єднання, і до можливостей держави профінансувати цю реформу. Кучеренко нагадав, що у свій час Польща впроваджувала її 8 років. І полякам для цього виділили величезні суми грошей. До того ж, аби реформа запрацювала, потрібно прийняти ще кілька десятків законів. У кінці своєї промови Анатолій Іванович запропонував узяти за зразок не польський, а словацький досвід адміністративно-територіальної реформи.

Голова Кобеляцької районної ради Василь Мирошнеченко додав:

— Ми вже проводили реформування медицини. І що, комусь стало краще лікуватись? Якщо подивитись на повноваження нових громад і на ті послуги, які вони мають надавати, то виникає сумнів навіть у кадровому забезпеченні цього процесу.

Ганна Кондратьєва, заступник голови райради, у свою чергу, повідомила:

— Учора я розмовляла із трьома депутатами парламенту. Питала, чи є можливість зберегти район. Вони всі сказали: «А куди ви поспішаєте?» Ми повинні відстояти Кобеляцький район. І якщо будемо всі разом, то відстоїмо.
Щоправда прізвищ нардепів, із якими розмовляла, Кондратьєва не назвала.

Депутат райради Анатолій Таранушич сказав:

— Тут усі патріоти Кобеляцького району. Ми повинні об’єднатися для того, аби за нього боротися. Більше того, ми маємо об’єднатися й з іншими районами. Боюся, що після запровадження реформи людям буде ще складніше отримати необхідні послуги від влади. Я особисто був би більш спокійний, аби в законі чи іншому офіційному документі було записано, що влада дає на його виконання один, два, три мільярди гривень. Але ж цього немає.
Різким дисонансом у порівнянні з попередніми виступами стала промова міського голови Олександра Ісипа. Він одразу наголосив:

— Хочу відмежуватися від думок, які щойно прозвучали. Так, у мене в самого є сумніви щодо можливостей верховної влади бездоганно провести процес реформування. Але щодо теоретичного задуму, то глибоко переконаний: створення спроможних і самодостатніх громад є єдино правильним шляхом. Не може бути спроможною громада, у якій живуть чотириста чоловік. Щодо району. Так званий «район» на протязі багатьох років продемонстрував свою нездатність ефективно господарювати. Ми бачили, до чого вони довели ФАПи. Щось схоже буде і з дитсадками. Районна влада не заключила жодного договору на ремонт доріг. І справа тут не в особистостях, а в неефективності самої структури. Система вийшла з ладу на 90 відсотків. І відремонтувати її неможливо. А з почутого тут можна зробити висновок, що люди просто хочуть зберегти свої посади. Говорять тут про можливі проблеми. Так, вони будуть, і на миттєві позитивні зміни сподіватися не треба. Але я приведу вам приклад того, як реформу проводили в Кобеляках. Ми вже понад десятиліття, як перевели всі квартири на індивідуальне опалення. Боже, як кляли мене тоді люди, куди тільки скарги не писали. А зараз? Скільки б вони за газ платили без тієї реформи? Так і в цьому випадку. Буде важко, але по-іншому жити вже неможливо.

Своєрідним підсумком дискусії став виступ депутата облради Анатолія Шкарбана. Він запропонував:

— Перш за все давайте будемо толерантними. У всіх є різні точки зору, але не можна опускатися до образ. Я взагалі є противником цієї реформи. Але що це змінює? Уявімо, що районна рада проголосує проти створення громад у районі. Ну й що це змінить? Реформу для Кобеляччини відмінять? Тому пропоную створити спеціальну робочу групу, запросити до неї і противників, і прихильників, без розділення й без образ. І разом напрацювати якийсь документ, донести до влади в Полтаві й Києві необхідність врахувати специфіку Кобеляцького району. А вона є. Передусім — у географічному розташуванні.

Дослухавшись до пропозиції Анатолія Шкарбана, керівники та депутати райради таки вирішили створити спеціальну робочу групу. Про результати її діяльності ми повідомимо в наступному номері газети.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 березня 2015, 16:16 | Кобеляки | Суспільство
1. славко / 28 березня 2015, 06:54
А шо там из хатинкою в Криму нашого Майданивця Анютки Кабак?
2. народний контроль / 31 березня 2015, 14:24
анютка в польшу втече а кучеренко на атимайдан возив а тепер район розпродуе
3. qwerty1 / 31 березня 2015, 15:38
Район розпродують наш щиро усміхненний мер з Рекою.Не буде района.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації