Вхід | Реєстрація

«Деяких вакцин не отримуємо майже три роки»

Кореспонденти тижневика з'ясовували, як виконуються профілактичні щеплення дітей і дорослих у Кобеляцькій ЦРЛ.

За роз'ясненням ми звернулися до заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення Наталії Джевели і Тетяни Земляної, медичної сестри загальної практики сімейної медицини.

Медичні працівники розповіли, що наказом Міністерства охорони здоров'я затверджено календар профілактичних щеплень. Батьки та медичні працівники повинні дотримуватись його, так як від цього залежить здоров'я дитини та стан її імунітету.

— Ми користуємося державними закупівлями, — говорить Наталія Миколаївна. — Усі вакцини отримуємо на складі Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні. Є відповідні плани, які наші працівники складають на місці, а потім передають у область. У них вказується кількість дитячого та дорослого населення району, його вікова структура. І, згідно поданих планів, відбуваються поставки вакцин. Медичні працівники зазначили, що з середини 2013‑го року почалися суттєві проблеми з отриманням препаратів.

— Їх надходження майже припинилися. Вказати причину ми не можемо. До того ж немає вакцин ні російського, ні українського виробництва.

Тетяна Олексіївна повідомила, що профілактичні щеплення роблять дітям від народження:

— Ще в пологовому будинку новонародженому колють вакцину проти гепатиту В і туберкульозу (БЦЖ), у два місяці — проти дифтерії, кашлюку, правця. На жаль, у зв'язку з відсутністю препаратів, ці обов'язкові щеплення дітям відразу не роблять. Причин, через які ми недоотримуємо вакцин, нам не пояснюють. Наприклад, на ввесь район надійшло 179 доз пентаксину, препарат проти дифтерії, правця, кашлюку. На місто і дев'ять приписних ФАПів залишилось лише п'ятдесят доз. А потім починаються дорікання батьків на медиків. Хоча ми зв'язуємось із усіма, чиї контакти є у нас в наявності. Трапляються випадки, коли батьки відмовляються від щеплень. Та ми проводимо з ними роз'яснювальну роботу.

Заступник головного лікаря і медична сестра демонструють план замовлень вакцин на 2015‑й рік:
— Зверніть увагу, пентаксину ми замовили 1116 доз, а на сьогоднішній день надійшло 179. Виходить, що 937 дітей залишились без щеплення.

За словами Наталії Джевели, у великих містах батьки практикують індивідуальні придбання ліків:

— Вони не чекають державних надходжень, а придбавають вакцину у спеціалізованих аптеках. Тільки в Кобеляках таких препаратів немає. Їх можна купити в Полтавській обласній дитячій клінічній лікарні і там зробити щеплення. Та запам'ятайте, що, придбавши вакцину в Полтаві, її не можна самостійно транспортувати в Кобеляки, оскільки вона має зберігатися в спецумовах. І обов'язково вимагайте сертифікат. Але попереджаю, що ціна препаратів у приватних аптеках значно вища за державну.
Щодо ситуації з дорослим населенням, то заступник головного лікаря констатувала, що препаратів від дифтерії і правця вони не отримують майже три роки.

На завершення медпрацівники висловили сподівання, що ситуація з державними закупівлями вакцин стабілізується і вони в потрібній кількості надходитимуть у район.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 березня 2015, 12:36 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації