Вхід | Реєстрація

«Ніхто нікого через коліно ламати не буде»

«Ніхто нікого через коліно ламати не буде»

Минулого тижня відбулася 35‑та позачергова сесія районної ради шостого скликання, на якій обговорювалась майбутня територіальна реформа.

У п’ятницю на засідання з’явились 40 із 56‑ти районних обранців. Із області прибув заступник голови облради Володимир Микійчук. Головне питання порядку денного — затвердження звернення депутатів районної ради шостого скликання щодо збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області.

Першим виступив голова районної ради Василь Мирошнеченко, який виклав власне бачення майбутньої реформи:

— Будь-які заходи, що проводяться урядом, повинні бути спрямовані на покращення. Районна влада не проти реформ, але ми — за справжнє покращення у фінансовій, економічній, соціальній сферах. Якщо говориться про добровільне об’єднання громадян, то воно й повинно бути добровільним, а не нав’язаним зверху. Перш, ніж щось змінювати, слід запитати людей, чи вони бажають і готові до цих змін. Найпростішим способом обговорення реформи з населенням є референдум. На жаль, влада не планує його проводити. Ми заявляємо, що не хочемо, аби над нашим районом проводили експерименти. Нам вистачило прикладів укрупнення в медицині та земельних відносинах. А сьогоднішня ситуація навколо об’єднання громад вказує лише на подібні заходи. Тобто, вона розрахована на банальне зменшення витрат на інфраструктуру і знищення села.

Василь Іванович пояснив, що реформи повинні бути чіткими і зрозумілими. За приклад він узяв сусідню Польщу, де спочатку влада підтягнула інфраструктуру, а потім перейшла до змін у адміністративно-територіальному управлінні. І цей процес у них триває впродовж восьми років, а не чотирьох місяців, як планують українські чиновники.

Екскурс в історію створення та життя Кобеляцького району для присутніх провів працівник райради Анатолій Кучеренко. Посадовець розповів, що район як адміністративно-територіальна одиниця існує майже 200 років. Його межі протягом цього часу часто змінювалися. До складу Кобеляччини входили землі теперішніх Новосанжарського, Козельщинського і Царичанського районів. І серед усіх цих землеуправлінських одиниць наш має найвигідніше розташування, сформований історично правильно й обґрунтовано. Отож, Анатолій Іванович переконаний, якщо й проводити укрупнення, то тільки навколо Кобеляцького району.

Наступною виступила заступник голови райради Ганна Кондратьєва, яка зачитала текст звернення депутатів районної ради шостого скликання щодо збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області. Потім повідомила:

— Я очолила ініціативну групу, яка займається цим питанням. Ми провели кілька засідань, на яких детально розібрали суть реформи. І можу сказати, що не згодні з нею. Зрозуміло, під час об’єднання можуть з’явитися втрати, та які, — залежить від нас із вами. Ми виступаємо за укрупнення сільських рад, але в межах Кобеляцького району. І на це у нас є всі права й історичне минуле.

Голова райради Василь Мирошнеченко закликав присутніх на сесії Володимира Микійчука та голову райдержадміністрації Тамілу Шевченко передати побажання району головам обласної ради й адміністрації.

Таміла В’ячеславівна, у свою чергу, зазначила, що перший етап реформи вже розпочався:

— Прийнятий закон про добровільне об’єднання громадян, де прописані терміни, за які ми маємо в себе в районі провести громадські слухання і подати перспективний план. Там вказано, що цей процес має завершитись до 15 серпня. Саме тоді розпочнеться фінансування новостворених громад. Згідно заяв голови ОДА Валерія Головка, на реформу в Полтавській області виділено 200 мільйонів гривень. І ті громади, які об’єднаються, отримають ці кошти. Крім того, Європейський банк розвитку має надати таку ж суму. Тож ми — за збереження району, але роботу з його укрупнення вже потрібно проводити.

Ганна Кондратьєва зауважила, що з цих коштів на Кобеляцький район передадуть лише шість мільйонів. Якщо поділити їх на чотири громади (саме таку кількість урядовці пропонують створити на теренах Кобеляччини), то грошей не вистачить навіть на ремонт половини доріг. А якісне дорожнє сполучення, з її слів, — одна з головних умов створення громад.

Далі до присутніх звернувся заступник голови облради Володимир Микійчук. Посадовець спробував заспокоїти настрої депутатів, пояснивши, що до закону про об’єднання громад додасться ще близько ста законодавчих актів:

— Наразі закон знаходиться у стані доопрацювання. За прогнозами обласної ради, у Полтавській області замість чотирьох створять сім районів. Можливо, ви об’єднаєтесь разом із Козельщиною і Новими Санжарами. Потрібно адекватно реагувати на зміни, оскільки Європа дивиться на нас, як на цивілізовану державу. Мета реформи — зберегти кошти в громаді, а не віддавати їх на Київ і чекати звідти надходжень. Ніхто нікого через коліно ламати не буде. Якщо не хочете об’єднуватись, то це ваше право. Та в першу чергу держава фінансуватиме новостворені громади, а вже те, що залишиться в бюджеті, направлятиме для потреб інших населених пунктів. Закон є закон і ми маємо його виконувати.

Із приводу територіального об’єднання висловлювалися бутенківський сільський голова Микола Скрильник, голова Асоціації фермерів району Володимир Білоусько, журналіст Олександр Кулик, голова фракції «Рідний край» Анатолій Таранушич та інші депутати райради і представники громадськості.

У кінці-кінців районні депутати одноголосно проголосували за рішення затвердити і направити до голів ОДА та облради, Президента України, Верховної Ради, Кабміну звернення про збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області.

Потім перейшли до різного. Депутат Білицької селищної ради Олександр Бажан попрохав районних обранців підтримати звернення до голови ОДА Валерія Головка. У ньому білицька громада закликає Валерія Анатолійовича вплинути на власника «Бєлгранкорму», громадянина Росії Орлова. Вони вимагають, щоб останній виділив кошти для покращення екологічної ситуації на підприємстві і в селищі. Депутати підтримали це звернення.

На цьому позачергова сесія завершилась.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 квітня 2015, 17:26 | Кобеляки | Політика
1. петерс / 9 квітня 2015, 22:18
Анна Кабак-спаситєль бренду Кобеляцький район,тіпа остров свободи Куба-районого розлива.Тільки прийшли до влади,а посади,раду і адміністрацію ліквідовують!Жах!По моїм підрахункам кількість районих чиновників в цьому році має зрівнятися з кількістю корів в районі,пропоную це якось відмітити і кожному чиновнику поручити шефство над корівкою.Якщо серйозно,то жахає тупість нинішніх управлінців і депутатів,жосткі реформи вже конче необхідні,а оце все вопяще совкове барахло давно потрібно викинути на смітник,а комуняк і ригіоналів повісити!
2. Чудо Юдо / 10 квітня 2015, 10:05
1.петерс
«а оце все вопяще совкове барахло давно потрібно викинути на смітник»

А ти представ, що ти працюєш трошки начальничком місцевого розливу. Нічорта не робиш, займаєшся одними "переговорами" і за це отримуєш 10.000 зарплатні наприклад. Нехай навіть 5000. І що, ти так просто даси себе звільнити?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації