Вхід | Реєстрація

Кобеляцька громада єдина у відстоюванні статусу району

3 квітня 2015-го року на тридцять п’ятій позачерговій сесії Кобеляцької районної ради шостого скликання депутати прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо збереження Кобеляцького району як окремої адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області наступного змісту:

«За дорученням територіальних громад Кобеляцького району, сільських голів, депутатів сільських, селищної рад звертаємось щодо збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області.

Депутати Кобеляцької районної ради, розглянувши та обговоривши Закони України «Про співробітництво територіальних громад» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад», переконані, що комплексне забезпечення соціально-економічного розвитку існуючих населених пунктів можливе тільки в єдиному адміністративному районі.

Надаємо обґрунтування доцільності збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області.

Ще у 1803-му році Указом імператора Олександра I було створено Кобеляцький повіт Полтавської губернії, а Кобеляки з 1828-го стали повітовим містом.

Протягом XIX-XX століть відбувалися адміністративно-територіальні реформи, змінювалися межі повітів, районів, але місто Кобеляки залишалось повітовим та районним центром.

Територія сучасного Кобеляцького району межує на півночі з Решетилівським та Новосанжарським районами Полтавської області, на півдні — з Царичанським районом Дніпропетровської області, на заході — з Кременчуцьким та Козельщинським районами Полтавської області.

Кобеляцький район розташований на півдні Полтавської області й прилягає до Дніпродзержинського водосховища, по його території протікають річки Ворскла, Оріль, Кобелячок. У межах району розташований регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» площею 23200 гектарів.

Район є аграрним, налічує 124 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь, із них — 98 тисяч гектарів ріллі.

Район займає вигідне економіко-географічне положення в центрі України на перетині важливих міжнародних транспортних шляхів. Через район проходить автомагістраль Дніпропетровськ-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка та Полтава-Олександрія.

Слід зазначити, що Кобеляцький район розміщений між містами Полтава і Кременчук на відстані 65 кілометрів. Місто Кобеляки знаходиться в центрі між селищами Нові Санжари, Решетилівка, Козельщина на відстані 35 кілометрів до кожного.

Через територію району проходить 27 кілометрів залізниці Полтава-Кременчук, розташовані залізничні станції Кобеляки (село Бутенки) та Ліщинівка (селище Білики).

Медичні послуги жителям району надають 10 амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Кобеляцька центральна районна лікарня є багатопрофільною, налічує 9 відділень, у ній функціонує 265 ліжок та амбулаторно-поліклінічне відділення, де проводиться прийом із 42-ох вузьких спеціальностей. Діють допоміжні структурні підрозділи, у яких проводиться додаткове обстеження хворих: кабінет функціональної діагностики, система «Кардіо-Плюс», рентгенологічне відділення з сучасним цифровим флюорографом, клінічно-діагностична лабораторія, реанімаційне відділення в стаціонарі, патологоанатомічний кабінет. У 2003-му році в Кобеляцькій ЦРЛ одним із перших в Україні відкрито Центр материнства і дитинства. У місті працює Центр мануальної терапії Миколи Касьяна, у селищі Білики — дитячий ревматологічний санаторій.

На теренах району, крім загальноосвітніх шкіл, функціонують Кобеляцька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Полтавської обласної ради, професійну освіту надає Кобеляцький професійний аграрний ліцей, діє сучасний спортивний комплекс «Іскра» Кобеляцької дитячо-юнацької спортивної школи, на базі якого постійно проводяться районні, обласні та всеукраїнські змагання з різних видів спорту.

У сфері соціального захисту функціонують кращий в області новозбудований Центр зайнятості, Кобеляцький та Ліщинівський психоневрологічні будинки-інтернати.

На території району діють установи, які надають послуги на міжрайонному рівні (обслуговують Новосанжарський, Козельщинський, Решетилівський райони):  управління держсанепідслужби, відділення МРЕО, Центр надання послуг, пов’язаних із використанням автотранспортних послуг, філія райавтодору, управління газового господарства, фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, інспекція якості сільськогосподарської продукції.

Кобеляцький район займає площу 1800 квадратних кілометрів, що є другим в Полтавській області за територією. Протяжність нашого району складає 75 кілометрів. Населення району — 42800 осіб, кількість виборців — 37799. За адміністративним поділом району функціонують 1 міська, 1 селищна та 26 сільських рад, які об’єднують 101 населений пункт.

Так як район займає вигідне місцерозташування між сусідніми вищезгаданими районами, має достатні земельні та водні ресурси, кадрове забезпечення, можливість надавати якісні послуги в різних галузях жителям сусідніх районів, можна зробити висновок, що Кобеляцький район має право й надалі існувати як окрема адміністративно-територіальна одиниця в межах Полтавської області.

Доводимо до вашого відома, що кобеляцька громада стурбована запропонованим проектом адміністративного розподілу, який призведе до втрати статусу району, що, у свою чергу, стане причиною масового безробіття, зменшення надходження до бюджету та викличе соціальну напругу населення.

Географічне становище та економічний потенціал району не дає можливості створити умови для того, щоб всі громади, які пропонується створити, ефективно надавали послуги жителям, а запропоноване укрупнення призведе до того, що громади з розвиненою інфраструктурою зможуть вижити, решта ж перетворяться в депресивні і не матимуть можливості існувати.

Враховуючи вищевикладене, з метою збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області, сприяння його соціально-економічному розвитку, прохаємо вас підтримати нашу ініціативу».

У процесі реформування Кобеляцький район пропонують приєднати до Кременчуцького. Така перспектива не влаштовує кобеляцьку громаду. Депутати районної ради розуміють, що реформа необхідна, але за рахунок укрупнення сільських рад, а не втрати статусу Кобеляцького району. Представники громад висловились за децентралізацію влади, надання більших повноважень територіальним громадам, але їх повинно бути не чотири, як пропонується, а значно більше. Скільки саме — стане зрозуміло після проведених економічних розрахунків.

Депутати районної ради одностайні у відстоюванні спільних інтересів територіальних громад району для того, щоб їх жителі могли задовольнити свої потреби не в Кременчуці, а в Кобеляках.

Наша країна зараз переживає важкі часи: на сході держави відбувається війна, гинуть наші сини, брати, сестри, і нам, як ніколи, потрібно згуртуватися. У авангарді цієї боротьби повинні стати депутати всіх рівнів, так як громада їм довірила відстоювати інтереси людей, забезпечувати життєдіяльність органів влади на тих місцевостях, де їх було обрано.

Сподіваємось на підтримку народних депутатів України, депутатів Полтавської обласної ради та місцевих рад.

Ми — за децентралізацію влади, але за збереження статусу району.


Автор: Ганна Кондратьєва, голова ініціативної групи з питання відстоювання спільних інтересів територіальних громад Кобеляцького району та збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці Полтавської області, заступник голови Кобеляцької


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 квітня 2015, 11:13 | Кобеляки | Політика


1. букварь / 11 квітня 2015, 12:47
Нам Анька віцає локшу,аргументи не переконливі.В Санжарах санаторії і река,в Козельщині собор і комуно-ригівське болото.А в нас Касьян,так і то в минулому.Хай ідуть до Генерала Жука в козачата і джури,нічого в Кобеляках дармовий хліб розкрадати,зажурились
2. букварь / 11 квітня 2015, 12:50
Анька хай їде на Донбас в шоп-тур з мародьорами
3. жора / 11 квітня 2015, 12:57
Коли буде мир?Де обіщана мана мана небесна?В самих,напевне,вже й ковбаса безплатна,з білицьких зідрали.
4. сапсан / 11 квітня 2015, 12:59
Хочемо в Кременчук,Жеваго дасть долярів
5. козуби / 11 квітня 2015, 13:01
Давай до нас,Реки буряк полоти
6. Мухамад / 11 квітня 2015, 13:04
3.жора
«Коли буде мир?Де обіщана мана мана небесна?»

За манною треба на Сінайський півострів їхати. Там друзі усіх свідомих обитають, ото до них треба і звертатися.
7. Мухамад / 11 квітня 2015, 13:05
2.букварь
«Анька хай їде на Донбас в шоп-тур з мародьорами»

А оце гарна пропозиція.
8. Мухамад / 11 квітня 2015, 13:10
1.букварь
«Хай ідуть до Генерала Жука в козачата і джури,нічого в Кобеляках дармовий хліб розкрадати,зажурились»

Той генерал Жук нікому не потрібний. Зараз треба в Бригадирівку, в Нижньоворсклянський... Там козачата у шароварах, тому там буде музей-резервація. Будуть приїздити з усьго світу і дивитися на тих козачат як на мавп у зоопарку. Німечина вже і кредити виділяє, та ще Ізраіль може підкине, та Канада.
«Правительство Германии в ближайшее время выделит Украине 14 миллионов евро для поддержки природно-заповедных территорий.
Средства для поддержки по меньшей мере 10 природно-заповедных территорий предоставит немецкий банк развития KfW, а получателем гранта станет Министерство экологии и природных ресурсов Украины.» Новость своим читателям передает «Пресса Украины».
9. Мухамад / 11 квітня 2015, 13:17
5.козуби
«Давай до нас,Реки буряк полоти»

А нехай він собі гастарбайтерів у Києві познаходить. Там ще й досі вештаються без роботи западенські майдауни. Нехай він земелькою трішки поділиться, щоб вони в черговий раз у Києві на клумбах цибулю не сажали.
10. Мухамад / 11 квітня 2015, 13:20
"«За дорученням територіальних громад Кобеляцького району, сільських голів, депутатів сільських, селищної рад звертаємось щодо збереження Кобеляцького району як адміністративно-територіальної одиниці в межах Полтавської області". Дивись, як грамотно состряпали. Привели до влади призваних знищити Україну а потім пишуть їм про якийсь задрипаний район. Воно їм нада.
11. кацап / 12 квітня 2015, 06:12
Без КАСЬЯНА район не відстоять.Горе нам.МОНЯ І ІЗЯ будуть нами керувати.Чому анька з ригами чолобитну написали за себе,а для народу за газ не безпокоїться
12. светка / 16 квітня 2015, 11:39
Та всі вони за своі посади тримаються зубами, а не за збереження району, бабки урвуться ім при об’єднанні.
13. Мухаммед / 16 квітня 2015, 11:48
11.кацап
«Без КАСЬЯНА район не відстоять.Горе нам.МОНЯ І ІЗЯ будуть нами керувати»

Та нами Моня і Ізя й так вже керують. Чи ти не бачиш?
А якби наші місцеві депутати не спішили поперед батка в пекло та не позбавляли Кобзона регалій, то дивись би жінка Касяна та жінка Слинька позвонили до нього як до кума і попросли за район. Дивись би він по своїх іудейськи каналах щось би і вирішив. Бо без Моні чи Бені тут нікак. Наші свідомі ваще кончені, вони одним іудеям обрізані цюцюрки облизують, а інших шельмують. Де логіка?
14. Мухаммед / 16 квітня 2015, 11:54
12.светка
«Та всі вони за своі посади тримаються зубами, а не за збереження району, бабки урвуться ім при об’єднанні. »

Светка ти чаво. Для них посада і район синоніми, тому їх треба підтримувати. От тілько ума у них малувато. Тут без єврея нікак не вийде. Треба когось запросити на допомогу. Отут на сайті їх душ пять тусується і вони косять під патріотів, а про це питання мовчать. Вони мовби за рехформи, тобто за розвал країни і знищення села. Село, між іншим, генофонд нації. Одним словом, знають, що роблять.
15. хрущ / 16 квітня 2015, 13:56
Кабак з кучеренком їздили дажи у єлі живе село Свирдлов,щоб ті голоснули.Так кума казала зийшлось душ 300,думали шо шось даватимуть,одна баба 85год таксі найняла дажи,шоб вживу послухати.Кричали і ціпками махали,що на донбас пидуть,як Кобеляцького району не буде.Вси хочуть земелькою і ресурсами розпоряжатись,ось і будоражать юродивих.А ті ми за чабана.Хай чабан буде,так був,на вивцях погорів,зоофил.Оставсь послідній шанс-Магда,його батько царя бачив
16. хрущ / 16 квітня 2015, 14:02
В Біликах казали,що проти району виступа Натан Шкарбан,а в нього связи в Хайфі.З нами не хочуть дружить бо у нас сало и аромат не Едемський.
17. хвостик / 16 квітня 2015, 14:04
Кондратьєва почала пекти мацу,а Кучеренко почав ходити в пижиковій шапці
18. депутат / 16 квітня 2015, 14:10
Згадайте ще про першість району,Ваха лохонувся,футболістів накупив,а райком з’їхав.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації