Вхід | Реєстрація

Новосанжарські майстри на святі Писанки

Новосанжарські майстри на святі Писанки

Полтавський обласний центр естетичного виховання учнівської молоді (ОЦЕВУМ) напередодні свята Пасхи взяв на себе відповідальність нагадати полтавцям та гостям міста світлі звичаї Великодня.

Саме збереження та демонстрація вміння розпису, що передається від покоління до покоління, стало головною метою проведення обласного Свята писанки, яке відбулося 31 березня. На свято були запрошені й новосанжарські позашкільники: педагог-організатор Новосанжарського будинку дитячої та юнацької творчості Аня Бабенко та керівник гуртка Новосанжарської станції юних техніків Ніна Кульчинська.

Родзинкою заходу стала писанка півтораметрової висоти, над якою злагоджено працювали кращі майстрині Полтавщини. Орнамент наносили прямо на очах гостей свята. Це дало змогу побачити ту кропітку роботу й масу зусиль, що були витрачені на її створення. Однією із майстринь була і наш керівник гуртка «Умілі руки»  Аня Бабенко:

— Це дуже велика честь взяти участь у цій неймовірній, захоплюючій і святій справі розпису регіональної писанки, яка буде представлена на четвертому Всеукраїнському «Фестивалі писанок 2015» у Києві. Сам процес розпису був дуже цікавим. Під час роботи ми з майстринями ділилися особливостями розпису своїх писанок, секретами виховання у дітей, наших гуртківців, любові до цієї справи. Розпис писанки — це неоціненний досвід та маса позитивних емоцій, це чудова можливість почерпнути натхнення і навчитися чогось нового, — поділилася своїми враженнями Аня Олексіївна.

Протягом усієї виставки можна було взяти участь у майстер-класах оригінального та нетрадиційного оздоблення писанок, виготовленні тематичних листівок. Одним із захоплюючих був мастер-клас нашої колеги з Новосанжарської районної станції юних техніків Ніни Кульчинської, яка запропонувала присутнім цікаву техніку виготовлення писанки-мотанки з елементами вишивки.

— Техніка запозичена у японців (вишиті кулі «темарі») і перероблена мною на український лад. У результаті маємо писанку-мотанку (намотана з ниток), оздоблену вишитими символами. Крім того, ці писанки непрості тим, що я всім пропоную в середину писанки замотати папірець-послання або ж побажання. Таким чином отримуємо довговічне і воістину магічне яйце, — пояснює Ніна Іванівна.

Після закінчення свята усі вироби були освячені і передані волонтерам для відправлення до зону АТО.


Автор: Тамара Кусайко, директор Новосанжарського будинку дитячої та юнацької творчості


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації