Вхід | Реєстрація

У Полтавському техуніверситеті пройшли Вайнгортівські читання

У Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка відбулася третя Всеукраїнська конференція «Вайнгортівські читання. Полтава: архітектура, історія, мистецтво». Спочатку всіх учасників привітав ректор навчального закладу, д.е.н., професор Володимир Онищенко. - Університет щороку проводить майже 20 міжнародних, всеукраїнських і регіональних конференцій та семінарів, - сказав він. - Вайнгортівські читання, започатковані в 2002 році з нагоди 90-річчя полтавського архітектора Вайнгорта, проводяться уже втретє. Лев Вайнгорт був одним із найяскравіших представників визнаної і в Україні, і в світі Полтавської архітектурної школи.
Він багато зробив для повоєнної відбудови і розвитку Полтави. Гордимося, що свого часу він працював у нашому університеті. Наш навчальний заклад зберігає і примножує вагомі здобутки, славні традиції науковців попередніх поколінь. Архітектурний факультет ПолтНТУ має значні досягнення, вносить вагомий вклад у підготовку кадрів, науково-методичну й науково-дослідницьку роботу університету. Приємно, що на форумі присутні студенти -- майбутні архітектори, котрим примножувати здобутки архітектурної школи Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, продовжувати справу, якій все своє життя віддано служив Лев Вайнгорт.
Привітав учасників та гостей конференції і заступник міського голови Полтави Віталій Нікіпєлов, котрий зазначив, що ПолтНТУ справді є центром вітчизняної науки, адже в університеті протягом тижня відбувається вже другий представницький форум всеукраїнського рівня.
Всі виступи на конференцій тією чи іншою мірою торкалися непересічної особистості Л. Вайнгорта. Усе своє життя він пропрацював у Полтаві. Закінчивши з відзнакою Харківський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю архітектор-будівельник, у 1938 році у віці 26 років він був призначений на посаду головного архітектора Полтави, на якій пропрацював до 1970 року. Л. Вайнгорт із соратниками відбудовував повоєнну Полтаву, реставрував ансамбль Круглої площі. Він автор одного з символів Полтави – Білої Альтанки, архітектор багатьох пам’ятників міста. Із 1970 по 1981 рік працював доцентом кафедри архітектурного проектування Полтавського інженерно-будівельного інституту (нині Полтавський національний технічний університет ім. Ю. Кондратюка). У вересні 1981 року став директором заповідника-музею Миколи Гоголя, який відтворився під його керівництвом. Із 1986 до 18 квітня 1994 року, коли зупинилося його серце, Лев Вайнгорт працював старшим науковим співробітником Полтавського краєзнавчого музею, опікуючись реставрацією музейного будинку. На будинку за адресою: вул. Комсомольська, 10 в Полтаві, де 50 років мешкав архітектор, у 1995 році було відкрито меморіальну дошку Л. .Вайнгорту.
Перші Вайнгортівські читання „Полтава: архітектура, історія, мистецтво» відбулися у великій залі краєзнавчого музею у день 90-річчя майстра – 29 листопада 2002 року. До цього дня була видана збірка матеріалів обсягом 68 сторінок, до якої увійшли 7 статей полтавських науковців (В.Трегубов, О. Супруненко, В. Мокляк, В. Ханко, Н. Кочерга, О. Курчакова та С. Бочарова, Л.Шевченко), підбірка світлин архітектора Є. Ширая „Сучасне фотообличчя історичної Полтави” та вибрані матеріали з архіву Л. Вайнгорта. Другі Вайнгортівські читання відбулися 26 грудня 2003 року. Збірка матеріалів мала 140 сторінок і містила статті 16 авторів. Нинішні, треті Вайнгортівські читання „Полтава: архітектура, історія, мистецтво» з різних причин відбулися через п’ять років, у 15-ті роковини смерті майстра. У збірці матеріалів обсягом 244 сторінки представлені 22 статті полтавських та київських науковців. Це свідчення того, що рівень форуму рік у рік зростає.
Спогадами про батька поділилася донька Л. Вайнгорта Тетяна Шульгіна (Вайнгорт). Вона розповіла про те, яких зусиль коштувало Леву Семеновичу відстояти, вберегти від руйнування, а по війні відбудувати історичний центр Полтави -- архітектурну окрасу нашого міста. Великий архітектор Вайнгорт був противником хаотичної забудови Полтави, доводив, що в нашому місті не потрібно споруджувати багатоповерхових будинків, натомість слід дозволити індивідуальним забудовникам зводити 2—3-поверхове житло. А скільки енергії він доклав, аби зберегти й відтворити по війні історичний центр Полтави! І дуже важливо, що справу видатного архітектора гідно продовжують сьогоднішні представники архітектурної школи Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, котрі є одними з авторів зонінг-плану по забудові історичної частини міста, його учні й послідовники.
Організатори форуму: виконком Полтавської міської ради, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Всеукраїнський фонд відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара. На конференцію прибули, зокрема, і заступник міського голови Полтави Віталій Нікіпєлов та донька видатного полтавського архітектора Лева Семеновича Вайнгорта Тетяна Леонтіївна Шульгіна (Вайнгорт).
У роботі форуму взяли участь відомі науковці, зокрема, старший науковий співробітник інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України (м. Київ) Наталія Кондель-Пермінова, доктор історичних наук , професор, ректор Полтавського університету споживчої кооперації України Олексій Нестуля, головний зберігач фондів ДІКЗ «Поле Полтавської битви» Віталій Сальников та інші.

Автор: Олександр ЦВЄТОВ, www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2010, 16:13 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації