Вхід | Реєстрація

Нудні вибори

Нудні вибори
Перший тур виборів Президента України вийшов якимось надзвичайно тихим і, як для нашого брата журналіста, навіть дещо нудним.
Але зранку 17 січня кореспондент «ЕХО» про це ще не знав. Тому, як і сотні інших його колег по всій Україні, з самого ранку подався на місце волевиявлення. Тобто, на виборчі дільниці. Першою вирішив відвідати ту, яка розміщувалася у приміщенні центру культури та дозвілля. Стрілка годинника ледве встигла перетнути межу, яка розділяла восьму та дев’яту ранку, а тому кореспондент небезпідставно мріяв зафотографувати першого виборця на дільниці. Але, на жаль, не встиг… На вході до приміщення він зустрів селищного голову Андрія Реку, який радісно повідомив: «А я вже проголосував! Першим!». Ну що ти будеш робити?! З першим, очевидно, не склалося. Довелося знімати інших ранкових виборців. Їх, до речі, було не надто багато — проголосувати раніше поспішали переважно пенсіонери та люди середнього віку. Голосуюча молодь, напевно, ще відсипалася після суботніх гульок. Дуже показовою для дільниці зранку була ситуація, коли десяток членів виборчої комісії та інший десяток спостерігачів сиділи і чекали появи одного-єдиного довгожданого виборця.
Отримавши заповітний бюлетень, виборець зникав за шторкою кабінки для голосування. Варто зауважити, що там різні громадяни поводилися по-різному. Одні швидко ставляли потрібний хрестик чи «птичку» в обраній графі, поспішно виходили і не менш хутко вкидали бюлетеня в урну. Інші ж, переважно літні бабусі, перебували за шторкою кабіни хвилин чотири-п’ять. Можливо, попросту перечитували чималенький список кандидатів, відшукуючи свого — єдиного і достойного. А можливо, у чотирьох матерчатих стінах бабуся остаточно обмірковувала можливе майбутнє України з новим керманичем і ретельно зважувала всі «за» і «проти». Втім, хто їх бабусів знає, про що вони думають у виборчих кабінках? До речі, одна старенька, отримавши бюлетеня, хотіла пройти не у кабінку, а до великого вікна — мовляв, там видніше. Але бабусі пояснили, що у кабінці є лампочка і голосувати треба все ж таки там.
Для різноманітності журналіст вирішив подивитись за голосуванням на іншій дільниці, яка розташовувалася у приміщенні центральної районної бібліотеки. В принципі там все відбувалося за схожим сценарієм — такі ж члени комісії, такі ж спостерігачі і такі ж не чисельні виборці. Відмінність полягала у тому, що заходили люди через один вхід, в який після голосування поривалися і вийти. Але їх зупиняли і показували на інші двері, де, власне, і був вихід. Для чого це робилося, автор цих рядків, чесно кажучи, не зрозумів. Можливо, щоб виборець не надумав різко повернутися і проголосувати вдруге
Ніяких порушень, ні масових, ні поодиноких журналіст при всьому бажанні роздивитися не зміг. Якщо і траплялися на дільниці непорозуміння, то, як правило, незначні. Так, наприклад, жінка, яка рік тому змінила місце прописки, прийшла голосувати за новою адресою, а її внесли у списки по старій. Тому жінці довелося йти на іншу виборчу дільницю, розташовану в приміщенні РЕМу. Але йти слідом за нею журналіст не став. Подумавши, що і двох дільниць цілком досить, він вирушив дивитися телемарафон по телевізору і з нетерплячістю чекати результатів виборів.
Перебувати у невіданні довелося не так довго — всього добу. Із телевізора повідомляли дані екзит-полів, електронних підрахунків, розповідали про мокрі та сухі печатки і взагалі сходили з розуму. Натомість, результат першого туру вийшов більш ніж прогнозованим і здивувати міг хіба що людину ду-у-у-же далеку від політики. Між тим час було відірватися від говорючого ящика і поцікавитися станом справ із результатами виборів у Новосанжарському районі. Як з’ясувалося, дива не трапилося, і на Новосанжарщині найбільшу кількість голосів набрала та ж сам всеукраїнська трійка — Янукович, Тимошенко, Тігіпко. Єдина відмінність — у нашому районі Юлія Володимирівна була суттєво попереду Віктора Федоровича. За даними результатів моніторингу (які, підкреслюємо, не претендують на стовідсоткову об’єктивність), чинна прем’єрка набрала у районі 37,2 % голосів, тобто за неї проголосували 7256 новосанжарців. Незважаючи на цю перемогу, в районному штабі Тимошенко набраним відсотком голосів не задоволені.
— Ми розраховували на кращий результат, — повідомив голова штабу Геннадій Супрун. — Але недобрали голоси. Я вважаю, причиною цьому була недостатня робота агітаторів.
За Віктора Януковича проголосували 27,6 % виборців, або 5383 новосанжарці. У штабі лідера опозиції цю локальну поразку трагедією не вважають.
— Відсоток у нас все ж таки чималий, — прокоментував від районного штабу Януковича Анатолій Віблий. — Будемо працювати на другий тур.
За даними того ж таки моніторингу Сергій Тігіпко набрав у районі 9,2 % (1804 голоси) і посів третє місце. Четвертим став Арсеній Яценюк — 6,7 % (1299). Далі йдуть Володимир Литвин — 3,8 % (746), Петро Симоненко — 3,6 % (711), Віктор Ющенко — 3,5 % (677), Олег Тягнибок — 1,4 % (276 голосів) та Анатолій Гриценко — 0,7 % (136 голосів).
Ну ось ви і прочитали ці цифри, які, можливо і не претендують на абсолютну об’єктивність, але, безумовно, є чудовим приводом для роздумів. Наприклад, про другий тур виборів. Хто кому і що віддасть, а хто у кого і скільки забере. Справді ж, цікаво? А ваш покірний слуга, між тим, просто буде чекати другого туру. Можливо, він видасться більш цікавим?

Автор: Володимир Паршевлюк, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 січня 2010, 11:15 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації