Вхід | Реєстрація

Міська влада виділила землю під церкву та реабілітаційний центр

Міська влада виділила землю під церкву та реабілітаційний центр

У разі втілення в життя проекту, в Кобеляках збудують греко-католицький храм та заклад, у якому проходитимуть реабілітацію солдати, котрі зазнали поранень під час проведення антитерористичної операції.

Першим питанням, яке було розглянуте під час засідання кобеляцького міськвиконкому, що відбулося у четвер 23-го квітня, стало виділення земельної ділянки під будівництво греко-католицької церкви та реабілітаційного центру для потреб воїнів АТО. З інформаційною доповіддю виступила керівник районного осередку партії «Батьківщина» Ніна Ясинська. Вона повідомила, що у цьому випадку представляє благодійний фонд «Кобеляцька батьківщина». Саме цей фонд, а також священик греко-католицької церкви отець Андрій Буняк опікуватимуться проектом.

Інформація, озвучена Ніною Ясинською, дещо ошелешила членів виконкому. Вони були здивовані, передусім, масштабом запланованого проекту. За словами Ясинської, на околиці Кобеляк збудують церкву Вознесіння Господнього. А навколо храму будуть розташовані будівлі закладу, у якому проходитимуть медичну та психологічну реабілітацію солдати й офіцери, котрі постраждали в зоні АТО. Усі будівлі мають виготовити з дерева. Воїни лікуватимуться за допомогою найсучаснішого обладнання. У центрі буде навіть апарат МРТ. Подібне обладнання є лише в кількох лікарнях та діагностичних центрах Полтави і Кременчука. Ніна Ясинська розповіла, що для роботи в центрі будуть потрібні близько 50 співробітників (як медиків, так і обслуговуючого персоналу). А це — робочі місця та відрахування до бюджету. Крім того, кобелячани, ймовірно, зможуть проходити діагностичне обстеження на обладнанні центру. Фінансувати подібний багатомільйонний проект нібито береться Світовий Конгрес Українців. Благодійники обіцяють не лише збудувати центр, а й фінансувати його діяльність протягом п’яти років.
Безумовно, члени виконкому надали землю під такий проект. Земельна ділянка знаходиться в мікрорайоні Заворскло. Її площа — два гектари. Колись там планували проводити фестиваль «Вйо, Кобеляки!». Зараз ця земля фактично не використовується.

Інформація про можливе будівництво та рішення міськвиконкому вже з’явилась на сайтах «ЕХО» та міської ради. І одразу «обросла» в’їдливими коментарями. Пишуть і про «потьомкінські села», і про можливу спробу відмивання грошей. Звичайно, на цій стадії втілення проекту в життя запитань до ініціаторів та виконавців більше, аніж відповідей. Передусім, щодо джерел фінансування та причин вибору саме Кобеляк для будівництва реабілітаційного центру.

Отець Андрій Буняк, до якого «ЕХО» звернувся за коментарем по телефону, сказав:

— А давайте ви поговорите з людиною, завдяки якій з’явилась подібна ідея. Адже я і Ніна Анатоліївна є лише виконавцями.

Священик дав трубку чоловіку, який розповів цікаву історію. Співрозмовник представився, але попрохав не називати його прізвища. Адже він є переселенцем із Донбасу. І на «денеерівській» території у нього залишились родичі, котрі можуть постраждати через його громадянську позицію. Чоловік розповів, що був на Донбасі досить успішною та відомою людиною. Після захоплення влади сепаратистами втратив практично все, що мав. Був поранений. Знайшов прихисток у Кобеляках.

По суті справи чоловік повідомив наступне:

— У свій час я мав стосунки з благодійними організаціями, які представляють інтереси Світового Конгресу Українців. До речі, є хибна думка, що Конгрес існує лише завдяки українцям, які живуть у Канаді. Насправді ж до його складу входять вихідці з України, котрі проживають не лише в цій державі, а у Європі, Австралії, Америці. Спочатку діаспора зібрала кошти на придбання сучасних танків, потрібних українській армії. Але, як відомо, поставки летального озброєння нині не на часі. Тому вирішили збудувати реабілітаційний центр для воїнів АТО. Я є одним із тих, хто мав займатися втіленням у життя цієї ідеї. Волею долі потрапив у Кобеляки. Мене тут дуже гарно прийняли, особливо допомогли однопартійці із «Батьківщини». Я на протязі багатьох років є членом цієї партії. От саме тому Кобеляки й були вибрані як місце для втілення в життя проекту. Крім того, містечко має гарну славу завдяки Миколі Касьяну. Ми збудуємо в Кобеляках, окрім медичного центру, ще й греко-католицький храм. Адже у діаспори користується авторитетом не лише партія «Батьківщина», а й саме ця церква через її принципову проукраїнську позицію. Зараз триває передпроектна підготовка. Простіше кажучи, ми рахуємо, скільки грошей потрібно для будівництва і роботи центру. Особливо наголошую на тому, що проект абсолютно легальний і прозорий. Пропоную вашій газеті та іншим ЗМІ укласти угоду на його висвітлення.

Також благодійники розповіли, що планують придбати милиці та інший інвентар для терцентру з обслуговування інвалідів. Розглядається питання щодо придбання пожежного автомобіля для потреб світлогірської громади.

Редакція, у свою чергу, погодилась заключити договір на висвітлення проекту. Звичайно ж, на безоплатній основі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 квітня 2015, 12:33 | Кобеляки | Суспільство
1. Словянин / 30 квітня 2015, 15:19
Ох вже і Ясинська. Ну Остап Бендер з його Нью Васюками. А що вже змінилися мрії в українців? Вже обіцянки про гейропейський рай не спрацьовують? Чи українці вже самі забули за що вони боролися? Тепер вони будуть мріяти про реабілітаційний центр? А ще про те, як їх перехрестять в католиків? Достойні святі мрії, гідні миздобульних мирян. От тільки коли вже ми діждемося відкриття синагоги. Якась дискримінація іудеїв у нас в місті. І ніхто не жаліється. В нас і іудеї якісь чудні - мовчать. Хоч би хтопожалівся на те що Ісип зробив з єврейським кладовищем.
2. Світовид / 2 травня 2015, 09:09
Ісип постійно печеться про прибирання сміття у місті, але те сміття не страшне. Страшне ідеологічне, чи духовне сміття, яке він розвів у Кбобеляках під тиском його покровителів і сповідуванням меркантильних інтересів. Вже тепер буде 5 церков, а ще Егови, бабтисти, адвентисти і інші жидівські "організації". Для всіх він знаходить приміщення. От тільки у нас жорстока дискримінація обраного народу. Олександре Михайловичу - даешЪ синагогу. Чому вас навчали в бруселях? Геть дискримінацію національних меншин. Іудеї всіх Кобеляк гайда на барикади доки влада не задовольнить духовних потреб народу.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації