29 квітня об 11 годині на базі ДП «Полтавастандартметрологія» відбувся конкурс-дегустація медових напоїв «Медова весна»! На конкурсі було представлено 14 видів продукції 9-ти виробників Полтавщини. В тому числі питний мед з травами, додаванням виноградного, яблучного, тернового, березового, калинового соків, питний мед на основі соняшникового та гречаного медів тощо. Оцінювали медові напої у трьох номінаціях: "Мед варений", "Мед ставлений"та "Мед з додаванням соків". Окремо було відзначено оформлення споживчої тари продукції.
Очолила дегустаційну комісію генеральний директор ДП "Полтавастандартметрологія" Алла Миронова. До її складу увійшли голова обласної асоціації пасічників Наталія Сенчук та досвідчені експерти-дегустатори з харчових підприємств області. Усі представлені зразки пройшли лабораторні випробування у науково-дослідному випробувальному центрі харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія», тож у комісії не було сумнівів, що перед нею винятково продукція з натуральної сировини.
Для цілковитої об’єктивності та неупередженості конкурсу, до участі в ньому залучили представників засобів масової інформації.
Зазвичай, медовий напій оцінюють не лише за смаком, а й за кольором, прозорістю, способом виготовлення. Медові напої, як правило, роблять невеликими партіями, вони доволі недешеві, пов’язано це, як з дороговизною самого натурального меду, так із тим, що процес виготовлення займає тривалий час, адже продукт має спершу «перебродити». Чим довше він бродить, тим стає смачнішим. ..
Крім традиційних дідівських способів приготування медового напою, сучасні медовари експериментують із додаванням соку малини, смородини, шовковиці, калини, а також хмелю, ароматичних композицій з трав, прянощів тощо. Тож не дивно, що напій кожного виробника неповторний.
Рецепти медових напоїв дійшли до нас з сивої давнини. Вони користувалися заслуженою популярністю у наших пращурів, зокрема, «пити мед» полюбляли козаки. Це не лише смачний, а й цілющий продукт, який, як довели лікарі, позитивно впливає на організм, зміцнює імунітет, покращує склад крові. Звичайно ж, за умови, якщо Ви вживаєте дійсно якісну продукцію з натуральної сировини.
На жаль, склалося так, що через те, що виготовляти медові напої в промислових масштабах доболі не просто, впродовж багатьох десятиліть на рівні держави про них просто «забули». Тож готували «питний мед» хіба що для власного споживання родиною. Втім, нині добра традиція почала активно відроджуватися. Щоб вижити і втриматися на ринку, медовари всієї України почали об’єднуватися в асоціації й періодично збиратися разом, аби не лише обговорити спільні проблеми та похвалитися досягненнями, а й обмінятися досвідом, скуштувати продукцію конкурентів та вдосконалити власну.
Конкурс-дегустація не лише допомагає обрати кращий продукт, а й відмежуватися від підробок
Ще одна мета подібних заходів - відмежуватися від фальсифікаторів, котрі «кидають тінь» на добросовісних виробників. Найбільш розповсюдженими способами фальсифікації є додавання до натурального меду цукрового сироту або активна годівля бджіл сиропом. Підгодівля бджіл викликана необхідністю: відсутністю кормових запасів, проведенням профілактичних і лікувальних обробок, стимуляцією розвитку бджолиних родин тощо. Але це, звичайно, негативно відображається на якості меду: у ньому значно нижчі показники вмісту білкових речовин, мінеральних солей та вітамінів. Такий мед має слабко виражений аромат та дуже солодкий смак.
Щоб не придбати цукрову підробку при купівлі меду фахівці радять споживачам звернути увагу на те, що натуральний квітковий мед у роті тане, а не розчиняється як цукор; має тонкий, добре виражений, дещо специфічний, інколи навіть гіркуватий (для окремих видів рослин) смак і приємний аромат. Смак меду ми відчуваємо не кінчиком язика, а його коренем, тож, якщо ви відразу відчули солодке – це цукор. До того ж справжній мед (особливо темні сорти) «дере» горло. По консистенції мед після відкачки густий сиропоподібний. Він може зберігатися в такому стані 1-1,5 місяці, після чого густіє та кристалізується, перетворюючись на дрібнозернисту, грубозернисту, кашоподібну, салоподібну і навіть щільну тверду масу. Неправильно вважати, що мед, який «засахарився», має цукрову домішку. Споживачеві не варто шукати рідкого меду пізньої осені, тим більше зимою. Рідким у природному стані може залишатися лише мед з білої акації. Він дуже світлий, майже прозорий, схожий на цукровий сироп, тож сплутати його з якимось іншим неможливо.
Ще досить часто підробку вкривають шаром натурального меду, виявити це, доки верхній шар не буде з’їдено, неможливо.
«Справжність» меду підтвердять протоколи випробувань
Вичерпну ж відповідь чи мед натуральний чи фальсифікований можуть дати лише у спеціально оснащеній лабораторії. Зокрема, хімічний аналіз меду роблять у Науково-дослідному випробувальному центрі харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія». та рідинної хроматографії, спектрофотометрії, вольт-амперометрії.
Застосування газорідинної та високоефективної рідинної хроматографії дозволяє визначити увесь спектр цукрів, завдяки чому виявляється не лише якість меду, але й його походження. Окрім цього, у Випробувальному центрі визначають кислотність меду, а також діастазну активність та вміст гідрометилфурфурола, що дозволяє виявити підробку та чи піддавали цей продукт нагріванню, що негативно впливає на його цілющі властивості. Як відомо, натуральний мед – є цілющим засобом, при багатьох захворюваннях, адже бджола – це свого роду індикатор чистоти, вона не збирає нектар з дуже забруднених рослин.
Якщо ви шукаєте натуральний мед і не хочете ризикувати, то слід поцікавитися у продавця наявністю сертифікату відповідності. Перед тим, як отримати цей документ, продукт має пройти ряд серйозних випробувань. І хоча мед не входить до переліку продуктів, що підлягають обов’язковій сертифікації, добросовісні виробники, виводячи свій товар на споживчий ринок, проводять необхідні випробування. Тобто, підтверджують безпечність та якість меду сертифікатом відповідності, який пред’являють споживачеві за його першою вимогою.
Час від часу аналізи меду роблять і лабораторії, що діють при ринках, але така вибірковість не дозволяє скласти повну картину якості меду. Можливо, саме тому у споживачів часто виникають претензії до меду, купленого на базарі. А лише за смаковими відчуттями придбати якісний продукт можна, на жаль, далеко не завжди/
На засіданні порушувалися актуальні проблеми галузі, зокрема, на медові напої поки що відсутня нормативна документація, тож виробники виготовляють її без офіційно затверджених рецептур та технічних умов. Присутні зійшлися на думці, що цей недолік необхідно якнайшвидше виправити, тоді добросовісні виробники зможуть відмежуватися від різного роду фальсифікаторів, а споживачі, купуючи медовий напій, знатимуть, що вони придбають дійсно якісну та цілющу продукцію. Перше місце у різних номінаціях отримали мед варений з травами Сергія Ганюшкіна з Миргородського району, ставлений мед з додаванням яблучного соку Петра Деркача , мед ставлений з додаванням трав Віталія Материнка та мед питний з додаванням березового соку Віктора Ткаченка (всі троє з Полтавського району)