Вхід | Реєстрація

Анатолій Шкарбан: «Найскладніше буде підприємцям»

Тиждень, який закінчився, був для мене досить насичений подіями різного ґатунку. Це і зустріч з білицькими медиками-пенсіонерами, і з активістами ветеранської організації Ліщинівського будинку-інтернату. Також я продовжив роботу з оформлення документів для субсидії працівникам будинку-інтернату та їх рідним. Окрім того, багаточисленні «міні-консультації» з приводу субсидії просто на вулицях нашого міста.

Усе це в черговий раз підтверджує моє переконання в необхідності продовження роз’яснювальної роботи серед людей щодо оформлення субсидії. Тим більше, інколи запитання або до смішного прості, або ж такої складності, що потребують додаткової консультації спеціалістів.

А для початку поінформую, що адміністрація будинку-інтернату отримала більше 100 відомостей із Державної фіскальної служби України про суми виплачених доходів та утриманих податків на працівників комунального закладу та їх рідних.

Дуже цікавий документ, ці відомості. У них надається інформація про всі суми доходу, суми податку, ознаки доходу і пільг. Та ще й в розрізі кожного кварталу.

Тож люди можуть побачити, які доходи вони мали в 2014-му році, що із них вони отримали та скільки податків сплатили. Тут і заробітна плата, і соціальні виплати, і стипендія, і орендна плата за майнові та земельні паї. У відомостях показані як лікарняні, так і дитячі виплати. Навіть профспілкові подарунки працівникам на свята.

Рекомендую і вам уточнити, які доходи нараховані на вас.

Адміністрація будинку-інтернату на підставі цих довідок та інформації з Пенсійного фонду України Кобеляцького району буде дооформлювати декларації працівникам закладу та їх рідним і передавати в Управління праці та соціального захисту населення Кобеляцької райдержадміністрації.

Знову і знову рекомендую й іншим керівникам бюджетних установ допомогти своїм працівникам та пенсіонерам в отриманні субсидій.

Під час проведення роз'яснювальної роботи мені довелося в котрий раз переконувати людей у тому, що документи на субсидію можуть оформляти мешканці будь-якого домогосподарства, незалежно від того:

— мають вони корову або свиню чи ні;

— чи є у їх власності інше житло;

— зареєстрована на них одна машина, дві або три;

— чи мають вони паї, які здають в оренду або обробляють самі.

Усі можуть оформляти документи на субсидію. Це — не позичка і не кредит, які потрібно буде віддавати вам або вашим дітям. Субсидія не впливає на вашу власність на квартиру або будинок. Житло так і залишиться вашим.

Якщо ваш річний дохід не дозволяє скористатись субсидією, то ви нічого не втратите. Та все ж спробувати варто.

Люди, які мають пільги на комунальні послуги, теж мають право подавати документи на отримання субсидії. Просто їм розрахунок буде проводитись з урахуванням пільги, а субсидія не відміняє їхнє право на соціальну допомогу в подальшому.

Окремо хочу повернутися до проблеми права на субсидії тимчасового проживаючих в будинках або квартирах.

Наприклад, діти або рідні проживають у квартирі батьків, які самі виписалися і живуть у селі. Або по-іншому. Батьки купили будинок/квартиру, оформили її на себе, а живуть там внуки/діти/рідні і т. д.

Щоб отримати субсидію, потрібно власнику житла разом із «квартирантом» написати заяви в «енергетиків» і газовому господарстві про відкриття рахунку на тимчасово проживаючих. Такі тимчасові рахунки на протязі 12 місяців дадуть право оформляти документи на субсидію і тим, хто не є власником житла.

Ми з однією пенсіонеркою цілий листок паперу змалювали, розбираючись, кому і що оформляти для її двох дочок, двох зятів і трьох онуків, які проживають у різних будинках і квартирах, власником котрих є пенсіонерка. А прописана вся ця родина в одній квартирі, хоча реально усі живуть окремо. Півгодини малювали схеми, поки розібралися, півгодини складали перелік довідок і заяв для кожної родини окремо.

Для тих, хто проживає в будинку/квартирі померлих рідних, потрібно теж переписати на себе рахунки, при цьому в організаціях надавачів послуг показати або довідку про відкриту справу на спадкування, або ж паспорт із підтвердженням проживання в цьому житлі до часу смерті власника.

Звертаю увагу на наявність другого електролічильника в господарстві.

У енергетиків існує просте правило: одна адреса — одне домогосподарство — один рахунок.

Я знаю багато випадків, коли люди мають і трифазні лічильники в господарчому дворі, і додаткові лічильники в гаражах, сараях та літніх кухнях. Це все — не зовсім законно.

Тому при оформленні документів на отримання субсидії показуйте рахунок із того лічильника, який установлений у будинку/квартирі. Про лічильники у гаражах, флігелях і сараях не згадуйте. Або ж переробляйте всю електропроводку і заводьте на один лічильник із житлової площі.
Насамкінець цієї розмови повернуся до квартирантів та підприємців. Спочатку про квартирантів.
Якщо ви мешкаєте в чужому житлі, не є власником, не зареєстровані там, але ж проживаєте, то оформляйте договір про тимчасовий найм житла (хоча б на символічну суму). Повірте, ви раз і назавжди позбудетеся головного болю.

Навіть якщо ви рідня або близькі друзі, після оформлення договору найму матимете право на отримання субсидії.

Дещо складніше з підприємцями.

На сьогодні механізм для вираховування реального прибутку із валового, на жаль, відсутній. Тож підприємці, які працюють на єдиному податку, не зможуть доказати свої реальні, часто мізерні, прибутки. Хоча вихід із цієї ситуації все ж є. Або надати довідку про те, що Ви не проживаєте в домогосподарстві, яке претендує на субсидію, або ж реально виписатися з нього.

І нагадую: у разі погіршення матеріального стану (втрати роботи, вихід на пенсію, припинення підприємницької діяльності) ви можете оформляти документи на субсидію, беручи до уваги свій дохід за останні 6 місяців.

Мабуть, поки що все. Дякую, якщо дочитали. Буду радий, коли зміг допомогти.


Автор: З повагою,Анатолій ШКАРБАН


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 травня 2015, 16:50 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації