Вхід | Реєстрація

Кілька фактів про субсидії

Кілька фактів про субсидії

Керівник районного Управління праці та соціального захисту населення Зоя Петренко розповіла про ситуацію із нарахуванням субсидій у травні поточного року. Крім того, вона спростувала кілька розповсюджених міфів, що пов’язані із цим процесом.

Наша розмова відбулась у п’ятницю 8-го травня. Уже більше місяця в Україні діють нові тарифи на газ та електроенергію для населення. Як відомо, ціни на ці енергоносії різко зросли. І для того, щоб пом’якшити навантаження на найбільш незахищені верстви населення, держава застосувала механізм надання субсидій. Чимало мешканців Кобеляцького району користувались цією послугою і раніше. Декому довелось звернутися за допомогою лише у квітні 2015 року, коли ціни суттєво підвищились.

Зоя Петренко розпочала із подяки:

— Передусім я хочу подякувати всім працівникам Управління праці та соціального захисту населення. За останній місяць вони виконали колосальний обсяг роботи. Саме завдяки їх, не побоюсь цього виразу, самовідданій праці ми вчасно зібрали всю необхідну для нарахування субсидій інформацію, нині її опрацьовуємо і вже у двадцятих числах травня жителі району почнуть отримувати повідомлення. Окремо зупинилась Зоя Петренко і на спростуванні деяких міфів, котрі існують серед обивателів.

 

Міф 1. У тих, хто отримує субсидію, держава відбере житло.

З цього приводу Петренко сказала наступне:

— Відверто кажучи, цю інформацію спростовувати і легко, і важко одночасно, настільки вона безглузда. Це або чиїсь забобони, або хтось свідомо розповсюджує чутки з метою нашкодити справді корисній справі. Ніхто нічого у отримувачів субсидій забирати не буде. А тим, хто вірить у подібні побрехеньки, пропоную провести експеримент. Знайдіть у Кобеляцькому районі хоча б одну людину, у якої держава забрала житло. І тоді вестимемо дискусію.

 

Міф 2. Крім декларацій і заяв, потрібно зібрати багато додаткових документів.

Зоя Петренко зазначила:

— Ті, хто вже користувався субсидіями, не мали жодних проблем при продовженні цієї соціальної допомоги. Досить просто було оформити документи і більшості громадянам, котрі вперше звернулися за допомогою. Так, дійсно, жителям Кобеляк і Біликів довелось замовляти довідки про склад сім'ї. Це — правда і цього факту ніхто не збирається приховувати. Це пов’язано із деякою специфікою саме містечок і селищ. У селах є погосподарські книги, у які при потребі вносяться зміни про членів господарства. У великих містах, таких як Полтава або Кременчук, цю роботу виконують ЖЕКи. У цих установах діють бази автоматизованої інформації про жителів, які використовуються для оформлення довідок про склад сім'ї без участі заявників. А в Кобеляках і Біликах такого обліку немає. Та це не стало великою проблемою при оформленні субсидій. Дуже добре спрацювали Кобеляцька міська і Білицька селищна ради. Громадянам не довелось багато бігати, аби донести документи до органів соцзахисту. Усі довідки про склад сім'ї були зібрані в радах і їх централізовано доставили до нас. Так, станом на сьогоднішній день (розмова відбулась 8 травня — ред.) міська рада оформила і доставила до нас 530 довідок. Очікуємо приблизно ще таку ж кількість. Білики здали 300 довідок, на підході — 200.

 

Міф 3. Допомога від держави настільки мізерна, що не варто й обтяжувати себе оформленням субсидій.

Зоя Петренко наголосила:

— Говорити можна все, що завгодно. А ми будемо не просто говорити, а оперувати цифрами. Вони, як відомо, — об’єктивні і безпристрасні. Ось про що свідчать цифри: у березні ми перерахували «Полтавагаз» за спожитий отримувачами субсидій газ 458 тисяч гривень, а вже у квітні, після підвищення ціни, — 2 мільйони 600 тисяч. У іншому разі всі ці мільйони довелось би платити людям. І це не суттєва допомога? Це, до речі, і відповідь людям, які заявляють, що держава не допомагає своїм громадянам.
Знаю, що є люди, котрим на сьогоднішній день нарахована дійсно незначна субсидія. Але ж… Це не означає, що вони даремно витратили час на оформлення документів. Адже восени і взимку за газ і електроенергію доведеться платити набагато більше. А всі дані про цих громадян уже зібрані. До речі, у жовтні ми очікуємо збільшення кількості людей, які звернуться за допомогою. І ще один важливий нюанс, про який не всі знають. Хочу відзначити умілі дії голови Кобеляцької РДА Таміли Шевченко. Вона зовсім недавно працює на посаді, але вже встигла зробити одну дуже добру справу. У Кобеляцькому районі опалювальний сезон був до 15-го квітня, а Таміла В’ячеславівна оперативно прийняла інше розпорядження і продовжила його до 30-го квітня. Ніби дрібниця, але завдяки прийнятому новому документу людям не довелось платити «зайві» сотні гривень і була знята соціальна напруга.

Зоя Петренко пообіцяла й надалі оперативно інформувати про всі нюанси, пов’язані з процесом оформлення субсидій.

 

Ціни на газ

Старі ціни, грн/м3

Нові ціни, грн/м3

Приготування їжі та підігрів води (плита)

З лічильником

1,1182

Приготування їжі та підігрів води (плита)

7,188

Без лічильника

1,299

При споживанні до 2500 м3/рік

З лічильником

1,089

Опалення та приготування їжі, підігрів води

1.05 до 30.09

7,188

Без лічильника

1,197

Із 1.10 до 30.04

При споживанні до 6000 м3/рік

З лічильником

1,788

До 200

м3/міс.

3,6

Без лічильника

1,954

При споживанні понад 6000 м3/рік

З лічильником

3,646

Понад 200

м3/міс.

7,188

Без лічильника

4,011

 

Ціни на електроенергію

Категорії

Місячний обсяг споживання

Стара ціна, грн кВт/год

Нова ціна з 1 квітня, грн кВт/год

1. До 100

кВт/год

До 100 кВт/год (раніше ліміт складав до 150 кВт/год)

0,308

0,366

2. 100­-600 кВт/год

Від 101 кВт/год до 150 кВт/год (раніше ліміт входив у 1 кат.)

0,308

0,63

До 600 кВт/год

0,419

0,63

3. 600 і більше

Від 601 кВт/год до 800 кВт/год (раніше ліміт входив у 2 кат.)

0,419

1,4

Понад 601 кВт/год

1,34

1,4

 


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 травня 2015, 11:03 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації