Вхід | Реєстрація

У Нових Санжарах не буде вулиць Леніна та Жовтневої

У Нових Санжарах не буде вулиць Леніна та Жовтневої

А також ряду інших вулиць із комуністичними назвами. А от які нові імена вони отримають — наразі невідомо.

15‑го травня Президент України Петро Порошенко підписав‑таки низку так званих законів про декомунізацію. Відтепер на цілком законних підставах в Україні повинні бути демонтовані пам’ятники діячам комуністичного режиму, а також перейменовані вулиці, які носять назви, пов’язані з цим режимом.

Минулого тижня ми поцікавились у Новосанжарській селищній раді, на якій стадії питання перейменування вулиць селища. Заступник селищного голови Валентин Івашина, відповідаючи на це питання, зауважив, що обидві центральні вулиці Нових Санжар, Леніна та Жовтнева, відповідно до цього закону будуть перейменовані. Які нові назви отримають ці вулиці — у селищній раді ще не знають.

— Ми звернулися до архіву із офіційним запитом, щоб з’ясувати, якими були історичні назви цих найбільших у селищі вулиць. Аби при перейменуванні, по можливості, повернутися до історичної назви, — пояснив Валентин Миколайович. — Проте вже зараз відомо, що вулиця Жовтнева, приміром, до перейменування у радянський час звалася… вулицею Сталіна. Зрозуміло, що до такої «історичної» назви повернення не буде.

— За тією інформацією, яка є у мене, як таких історичних назв цих вулиць просто немає, — зауважив журналіст і краєзнавець із Нових Санжар Петро Жаботинський, — принаймні, ті люди старшого віку, з якими я мав змогу спілкуватися, запевняють, що оці назви, які їм дали у радянський час, були першими. У дорадянські часи назв вулиць не було. Були кутки: Зарічка, Заворскло та інші.

Окрім Леніна та Жовтневої, будуть також перейменовані Комсомольська, Піонерська, Котовського, Фрунзе, провулки Радянський та Будьонного і ряд інших. У разі, якщо історичних назв вулиць таки не знайдуть, перейменування відбудеться після обговорення із урахуванням пропозицій, які надійдуть від представників місцевої громади.

— У нас немає вулиці Незалежності — хай буде Незалежності! — пропонує колишній селищній голова, а нині депутат Верховної Ради Андрій Река, який і після обрання до парламенту є частим гостем у стінах селищної ради. — Або вулиця Свободи!

Нагадаємо, що представники районної організації воїнів‑інтернаціоналістів ще до прийняття і підписання законів про декомунізацію пропонували перейменувати одну із центральних вулиць Нових Санжар на честь загиблого у зоні АТО військовослужбовця Віктора Ходака. Після цього були також пропозиції дати вулицям селища імена інших полеглих у новітній російсько-українській війні новосанжарців: Максима Збіцького та Олександра Мокляка.

Процес перейменування ще не розпочався, але і чиновників, і депутатів, і простих українців турбує питання: у яку суму обійдеться бюджету чи власній кишені простого мешканця подібне перейменування. Натомість, юристи запевняють, що українським законодавством не передбачено внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування, тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, а тому вони є чинними та не потребують заміни чи отримання нового правовстановлюючого документа. Фактично, вся вартість перейменування — це кошти, витрачені на виготовлення нових табличок та дорожніх знаків з покажчиками.

Нагадаємо, що у Новосанжарському районі під перейменування, окрім вулиць, які носять назви комуністичних діячів, потрапляють і кілька населених пунктів. Знаходяться вони на території Сухомаячківської сільської ради і носять назви Оборона Рад та Ленінове.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 травня 2015, 11:27 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації