Вхід | Реєстрація

Проект «Реабілітаційний центр» розрахований на десятиліття

Проект «Реабілітаційний центр» розрахований на десятиліття

Про це говорять представники благодійного фонду, які опікуються будівництвом.

Уже кілька тижнів поспіль жителі Кобеляк і району жваво обговорюють повідомлення про те, що на околиці райцентру планують збудувати реабілітаційний комплекс для військовослужбовців, котрі брали участь в бойових діях у ході антитерористичної операції, яка вже більше року триває на Донбасі. Кобеляцька міська рада виділила під цей проект 2 гектари землі в мікрорайоні Заворскло.

Що й казати, проект, як для маленького містечка, дуже багатообіцяючий. Надаремно ж міський депутат Олександр Мужайло під час голосування за виділення землі закликав колег:

— Та за це потрібно двома руками голосувати. І хлопцям постраждалим необхідна допомога, і для міста та району шістдесят нових робочих місць буде.

Про сьогоднішні реалії проекту з будівництва реабілітаційного центру працівникам «ЕХО» розповіли керівник благодійного фонду «Кобеляцька Батьківщина» Ніна Ясинська та її колеги.

Кошти на будівництво мають надійти з рахунків волонтерських організацій, створених українцями, котрі проживають у різних країнах Америки й Європи. Це — не обов’язково канадці. Благодійну допомогу надають і українці з Австралії, Італії та ще кількох десятків країн. При цьому пожертви роблять не лише мільйонери. Нам розповіли історію, коли у волонтерський центр зайшов чоловік, котрий працює звичайним таксистом, і пожертвував десять тисяч доларів. Прізвища свого називати не побажав. Лише сказав:

— Яка різниця, як мене звуть. Головне, щоб ці гроші пішли на благо України.

Спочатку представники діаспори організували збір коштів на придбання зброї для української армії. Але досить швидко стало відомо, що на державному рівні прийняли рішення відтермінувати в часі постачання летального озброєння. А значна сума коштів уже була зібрана. Тоді виникла ідея профінансувати будівництво реабілітаційного центру.

У Кобеляках мають збудувати центр, у якому постраждалі в ході бойових дій солдати та офіцери будуть проходити, перш за все, психологічну реабілітацію. У одному комплексі з медичним закладом функціонуватиме греко-католицька церква. Адже є такий вислів: «Лікує Бог, а лікар лише допомагає».

Опікуватися втіленням у життя цього проекту будуть голова районної організації політичної партії «Батьківщина» Ніна Ясинська та священик греко-католицької церкви отець Андрій Буняк. Чому саме «Батьківщина» та греко-католицька церква? Пояснення просте: саме ці дві інституції користуються найбільшим авторитетом в українців зарубіжжя. Адже «Батьківщина» з 2008 року є членом наглядової ради найбільшого і найвпливовішого політичного об’єднання Європи — Європейської народної партії. А греко-католицька церква відома своєю незмінною і принциповою проукраїнською позицією.

Як повідомили редакцію представники благодійного фонду, на сьогодні проект знаходиться в стадії техніко-економічного обґрунтування. Фінансування вже відкрите. Але гроші почнуть надходити лише після складення повного кошторису. А він має бути дуже серйозним. Адже благодійники планують не лише збудувати реабілітаційний центр, а й фінансувати його утримання на протязі щонайменше п’яти років. Якщо закінчаться бойові дії на Донбасі, то реабілітацію будуть проходити військовослужбовці, котрі постраждали в ході інших операцій. Навіть не виключено, що це будуть іноземці.

Яким буде реабілітаційний центр? Це буде комплекс споруд на території у два гектари. У нього входитимуть греко-католицький храм, медичні та спальні корпуси, харчоблок, будинок для охорони. Сама церква матиме три куполи і буде збудована в традиційному українському стилі. У декого із міських депутатів виникли побоювання, що в результаті діяльності комплексу можуть виникнути проблеми, пов’язані з можливим забрудненням довкілля каналізаційними стоками. Ініціатори проекту запевнили, що цей нюанс уже врахований. Стоки вивозитимуть асенізаційними машинами. І, взагалі, весь проект відповідатиме суворим міжнародним вимогам щодо безпеки довкілля. Усі будівлі будуть виготовлені з дерева. Це не лише екологічно, а й раціонально та функціонально. Адже дерев’яні будинки не потребують додаткових внутрішніх опоряджувальних робіт, що зекономить, передусім, час для будівництва. Споруди, виготовлені за французькою технологією, будуть абсолютно безпечними в плані запобігання пожежі.

Головними партнерами проекту стануть київська фірма «Сучасні дерев’яні будинки», котра виконуватиме підряд із виготовлення і встановлення всіх споруд, а також ПАО «Дніпропетровський меблевий комбінат», харківські фірми «Сонячне об’єднання» та «Лакі Інвест», що постачатимуть різноманітні меблі. До речі, саме харків’яни вже проспонсорували придбання милиць та інвалідного візка для Кобеляцького терцентру, що обслуговує людей із особливими потребами.

Як уже було сказано вище, військовослужбовці в створеному центрі проходитимуть, передусім, психологічну реабілітацію. Орієнтовний її термін — 3–6 місяців. Одночасно проживати в центрі будуть близько шестидесяти чоловік.

Кількість працюючих у реабілітаційному центрі становитиме близько п’ятдесяти чоловік. У штаті мають бути головний лікар, п’ять реабілітологів, два психологи, один лікар МРТ. Молодший медичний персонал — 18 працюючих. Медсестри, крім традиційних процедур, будуть надавати послуги ЛФК, масажу, креа-сауни. Буде працювати бальнеологічний комплекс. У центрі функціонуватиме повноцінна кухня, яку обслуговуватимуть вісім спеціалістів (від кухаря до посудомийки). Центр цілодобово охоронятимуть вісім чоловік. Крім того, він буде підключений до пункту позавідомчої охорони. Ще шість чоловік обслуговуватимуть церкву, яку, до речі, зможуть відвідувати всі бажаючі кобелячани.

Закінчуючи свою розповідь, Ніна Ясинська підкреслила:

— Особливо хочу наголосити на тому, що ми всі працюємо над цим проектом виключно на волонтерських засадах. Більшість людей, які опікуються цією важливою справою, є членами партії «Батьківщина». Ними є навіть наші харківські партнери. Директор однієї з фірм Юрій Любченко та його менеджери Ніна Медвєдєва та Світлана Машкова і гроші на милиці виділили, і порадами допомагають. Хочу висловити вдячність і працівникам однієї з місцевих землевпорядних організацій. Олександр Ворона, Сергій Бірюк, Ігор Глиняний працювали для нас у вихідний день і відмовились від оплати.

Керівники благодійного фонду запевнили редакцію, що і в подальшому оперативно інформуватимуть громадськість про стан справ щодо будівництва реабілітаційного центру.


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 травня 2015, 13:15 | Кобеляки | Цікаве
1. гриша / 6 червня 2015, 09:50
Пропоную ЭХО КОБЕЛЯК провести опитування , чи потрібна громаді ця афера.А що це афера - ніяких сумнівів.Звертаюсь до прокуратури району опротестувати рішення про виділення 2га землі , укравши їх у громади.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації