Вхід | Реєстрація

То кабельне вже не працюватиме?

То кабельне вже не працюватиме?

Саме це питання не сходить з вуст кобелячан уже більше двох тижнів.

Перші сигнали про відключення кабельного телебачення почали надходити від містян минулого тижня. Кобелячани телефонували до редакції і говорили, що в них зникло кабельне та прохали дізнатись про причину. Кореспонденти тижневика звернулися до компанії «Південна хвиля». Саме ця організація в райцентрі надає для населення послуги кабельного телебачення. Директор компанії Сергій Колмаков розповів, що кабелі, якими передається сигнал, розміщенні на бетонних опорах, котрі перебувають у власності «Полтаваобленерго»:

— З січня місяця цього року нам збільшили оренду за користування опорами вдвічі. Усього в місті розміщено 37 кілометрів кабеля. На сім кілометрів у нас виготовлена технічна документація і складений новий договір оренди. Ми добросовісно платили за користування опорами на цій ділянці. На інші 30 кілометрів договір відсутній. Майже до кінця березня керівництво «Полтаваобленерго» вирішувало, як діяти з цією ділянкою. А в перших числах квітня надіслало лист, де зазначалося, що нам необхідно погасити суму заборгованості за чотири місяці, починаючи з січня.

Зі слів директора компанії, сума боргу перевищувала п’ятдесят тисяч гривень. Він спробував домовитись про розстрочку, але отримав негативну відповідь. 27 травня компанія погасила половину боргу, але на вечір третину абонентів все ж відключили від живлення.

— До кінця червня мені треба погасити заборгованість, — продовжує Сергій Колмаков. — Та компанії це не під силу, оскільки треба розраховуватися зі своїми абонентами. Я пояснював ситуацію місцевому керівництву, переконував обласне, але вони відповіли, що переживуть без нашої орендної плати. Можливо, будемо знімати кабель з опор «Полтаваобленерго» та перевішувати на інші, а частково ставити свої. Але чи працюватиме кабельне в місті далі, точно сказати я не можу.

Крім кабельного телебачення, цими лініями передається і мережа Інтернет, яку обслуговує приватний підприємець Сергій Бур’яноватий. Підприємець пояснив, що проблема постійного здорожчання оренди опор існує вже не перший рік. Про неї він повідомляв міську владу. Бур’яноватий говорить, що готовий продовжувати надавати послугу, якщо “Південна хвиля» знайде кошти розрахуватись з боргами.

— Розумієте, я не один рік створював цю мережу і керував усіма роботами, тепер також виплачую телерадіокомпанії оренду за користування лініями. Якщо їх від’єднають від живлення, то зникне й Інтернет. Абонентам, які оплатили послугу, але вона в них не працює, потрібно звернутись у наш офіс для вирішення фінансових питань.

А ось, як коментує ситуацію Сергій Зінченко, керівник Кобеляцької філії «Полтаваобленерго»:

— Про те, що зросте орендна плата за користування нашими лініями та опорами, керівництво «Південної хвилі» було повідомлене завчасно. Досить довго вони вели перемовини із представниками обласної дирекції. Та, певно, адекватної реакції з боку «кабельників» не було, адже станом на вівторок 9 червня вони заборгували «Полтаваобленерго» 29 тисяч 696 гривень. Хочу нагадати, що перед «Південною хвилею» ще восени була поставлена вимога розробити проектну документацію на їх об’єкти. Але й до цього часу ми не бачили жодного проекту. Узагалі адміністрація і працівники цього підприємства дозволяли собі деякі «вольності». Приміром, могли домовлятися із приватними особами і користуватися електроенергією з їх дворів, відповідно, сплачуючи за неї за нижчим тарифом. Ми поки що не знімаємо з опор кабель, котрий належить «Південній хвилі». Лише відключили від електроенергії кілька їх підсилювальних блоків. Та бачимо, що темп робіт по демонтажу зовсім невисокий. Тому цілком можливо, що невдовзі кабель почнуть знімати і наші співробітники.

 

Який же аналог кабельному телебаченню

Так як жоден із надавачів послуг не запевнив нас у її подальшій роботі, ми вирішили підібрати аналог кабельному телебаченню.

Усі абоненти пам’ятають, що за цю послугу вони сплачували 40 гривень на місяць. Тож кобелячани, які не в змозі або не бажають витрачати зайві кошти, можуть повернутись до використання телевізійних антен. Їх сьогодні можна придбати за 100 гривень. При цьому якість зображення і велику кількість каналів ніхто з продавців не обіцяє.

Варіант другий — придбати передавач цифрового ефірного телебачення Т2. Виробники запевняють, що користувач переглядатиме до 32 каналів на такому тюнері. Його вартість — від 500 гривень, у залежності від виробника і можливостей. Хоча ціна не вплине на кількість каналів.

Наступний варіант — супутникова антена. Вона вартує у кобеляцьких підприємців від 1000-1100 гривень. Спеціалісти говорять, що покупець зможе дивитись на такій антені до п’ятдесяти українських та російських каналів. При цьому наголошують, що чим потужніший приймач, тим більше каналів він зможе транслювати. Та слід врахувати: час від часу вам потрібно буде діагностувати тюнер, щоб настроїти телебачення. За це деякі підприємці також беруть певну суму.
Абоненти «Укртелекому», які під’єднані до мережі Інтернет, можуть замовити для себе інтерактивне ТВ. Найдешевший тариф — 39 гривень на 30 днів. Та врахуйте, що крім ТВ, ви платите за телефон і Інтернет.

Отож, варіантів вистачає. А який спосіб обрати — кожен вирішує, у відповідності до своїх фінансових можливостей і уподобань.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2015, 14:20 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації