Вхід | Реєстрація

Кип‘ячена - сира, фільтрована - бутильована: вибір за вами!

Ми п’ємо її сирою, готуємо на її основі їжу та напої і не задумуємося над тим, що, можливо, разом із водою вливаємо в себе справжню отруту. Ще у ХІХ столітті відомий хімік Луї Пастер зазначав, що 80% хвороб людина випиває з водою. І то ж було ще до того, як людство шаленими кроками почало рухатися в бік „цивілізації” з її техногенними катастрофами, Чорнобилями і тому подібними явищами. Що ж несе у собі вода, яку п’ємо ми та наші діти, яку воду краще вживати, – одностайну відповідь на ці питання знайти важко, але ж істина, як відомо, народжується в ході пошуку.
В основному всіх нас - водокористувачів - можна поділити на тих, хто вживає сиру водопровідну чи колодязну воду і не переймається цим, на тих, хто вважає кип’ятіння основним способом знезараження води, на користувачів побутовими фільтрами та на тих, хто може дозволити собі купувати і вживати бутильовану питну воду. Хто ж з усіх цих категорій людей правий?..
Якість водопровідної води практично у всіх регіонах України викликає серйозні побоювання фахівців - медиків і екологів. Велика кількість промислових підприємств, хімічних виробництв, відсутність природоохоронних заходів перетворили питну воду на хіміко-бактеріологічну суміш, небезпечну для здоров’я людини.
Основними шкідливими складниками води є: механічні забруднювачі, солі важких металів, хлор і його з’єднання, радіонукліди, бактерії. По багатьох показниках вживання такої води небажане, а часто і небезпечне для здоров’я.
Багато людей, щоб знизити небезпеку отруєння водою, кип’ятять її перед вживанням. Кип’ячення води дійсно призводить до загибелі бактерій, але далеко не всіх. Так, наприклад, для загибелі деяких їх видів воду необхідно кип’ятити більше 30 хвилин, а ряд бактерій зберігає свою життєздатність і після кип’ятіння. Воно не зменшує вміст у воді солей важких металів і органічних забруднювачів. Але найнебезпечніше те, що при кип’ятінні хлорованої води хлор вступає в реакцію з органічними речовинами й утворює канцерогени, які у свою чергу є причиною ракових захворювань.
Ще один мінус кип’ятіння - те, що прокип’ячена вода – мертва, вона втратила багато корисних властивостей, мінеральні мікроелементи в ній видозмінено. Аби зробити її кориснішою, «оживити» мертву воду, можна додавати до неї трохи йоду, яблучного оцту, лимонного соку або меду чи залити охолодженою кип’яченою водою кислі ягоди – журавлину, брусницю, обліпиху, шкірку чи серцевину яблука. Після того, як вода трохи настоїться, її можна пити. Дуже корисні також настої листя малини, шипшини, чорної смородини, хурми.
Дехто вважає мало не ідеальним засобом отримання чистої води використання побутових фільтрів. Але, виявляється, й воно не вирішує проблеми, оскільки фільтри очищають воду від двох-трьох типів забруднювачів, фактично не очищаючи її від усіх інших. Крім того, основним фільтруючим елементом багатьох фільтрів є активоване вугілля, яке створює сприятливі умови для розмноження бактерій. У разі ж, якщо ви все таки купуєте фільтр, звертайте увагу передусім на те, чи сертифікований він в Україні (сертифікація передбачає перевірку його ефективності на нашій воді), чи є гігієнічний висновок Міністерства охорони здоров’я, інструкція, якої слід дотримуватися. Фахівці зазначають: якщо ви вирішили очищувати воду за допомогою фільтра, то краще застосовувати так звані фільтри колективного призначення – на будівлі, на мережах централізованого водопостачання, які дозволяють покращувати якість води по більшій кількості показників, ніж маленькі фільтри-чаші.
Фасована (бутильована) вода – це вода покращеної якості з природних джерел чи доочищена водогінна. Останнім часом спеціалісти мало не в один голос зазначають: якщо ваше фінансове становище дозволяє вам, то краще пийте столову очищену артезіанську чи розливну бутильовану воду. Така вода має достатній спектр мінералізації чистої природньої води і більш корисна для людини, ніж вода з крану. Хоча бути обережним варто і тут – віддавайте перевагу, можливо, дорожчим, але перевіреним часом та досвідом маркам.
І наостанок: яку б воду ви не вживали, - пам’ятайте про те, що часта її зміна – стрес для організму, який звикає до рідини з одним хімічним складом. Тому будьте уважними до себе й не економте на своєму здоров‘ї, яке, як відомо, не купиш ні за які гроші.

Автор: Людмила ВОЛИК, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації