Вхід | Реєстрація

Каналізаційний форс-мажор

Каналізаційний форс-мажор

Днями в Кобеляках у дворі кількох комунальних будинків виникла надзвичайна ситуація.
Про неї редакцію повідомили мешканці будинків, що розташовані по вулицях Шевченка та Пушкіна. Вони в п’ятницю організували зібрання, на яке запросили представників райдержадміністрації, міської ради та преси. У неофіційній повістці дня було лише одне питання: про стан каналізаційної мережі в дворі будинків Шевченка, 31 та Пушкіна, 22.
Оскільки ніхто із представників влади на зібрання не прийшов, то розповідали громадяни про свою проблему виключно представникам преси. Говорив, у основному, полковник у відставці Віктор Шарлаєв.
Він розповів, що днями в їх будинках забилася каналізація. Проблема виникла на ділянці між старою вигрібною ямою та трубою, яка йде до центральної мережі, котра розташована на вулиці Пушкіна. Мешканці двох будинків звернулися за допомогою до міської ради. Там відмовили, посилаючись на те, що негаразди виникли на прибудинковій території і ліквідовувати їх мають самі кобелячани. Тоді ті найняли одного з приватних підприємців, котрий спеціалізується на виконанні асенізаційних робіт. Але водночас наполягали на тому, щоб працівники комунального підприємства «Водоканал» за власний рахунок чи за кошти з міського бюджету відкачали кілька десятків кубометрів нечистот із вигрібної ями. Є у мешканців цих двох будинків й інші претензії та побажання до міської влади.
Віктор Шарлаєв розповів:
— У 2013 році ми зібрали 13 тисяч гривень для капітального ремонту каналізації у нашому дворі. Гроші передали у «Водоканал». Але й міська рада виділила на ремонт 12 тисяч. Акту приймання роботи ми не бачили, проекту та кошторису також. Усіх документів нам у міській раді не показують. Але у акті №2, датованого вереснем 2013 року, фігурує сума 12342 гривні. І ось дивіться, тут ще від руки дописані суми в 200, 300, 400 гривень за якусь експертизу, за розробку кошторису. Ми так розуміємо, що це гроші, які міська рада «Водоканалу» виділила. Де ж наші тринадцять тисяч? Далі. Ми вважаємо, що маємо обслуговувати каналізацію від будинку до першого колодязя. А нам кажуть, що це не так. І ми повинні за все платити свої гроші. Узагалі, незрозуміло, хто в Кобеляках каналізаційну мережу обслуговує: чи місцевий «Водоканал», чи «Полтававодоканал»? Та найбільше нас нині обурює і турбує інше. Коли у 2013 році проводили в дворі капремонт каналізації, то обіцяли, що обійдуть вигрібну яму. Не обійшли. Через це й проблеми. Обіцяли секретар міськради Галушко та директор «Водоканалу» Дяченко. І ще одне. Тут у дворі всі живуть бідно, адже є звичайними пенсіонерами. Ми зібрали гроші, щоб заплатити людям, які «проб’ють» каналізацію. Але просили, щоб комунальники відкачали нечистоти із вигрібної ями. Через них же ця проблема. А вони не хочуть. І ніхто нас не слухає.
У понеділок усі ці питання були переадресовані секретарю міськради Сергію Галушці. Він оперативно підготував і продемонстрував усі документи, пов’язані з капремонтом каналізаційної мережі у 2013-му році. Показав і акт виконаних робіт і проект, і договір, і кошторисну документацію. А потім пояснив:
— Про все — по-порядку. Почну із простішого. Чому ніхто не прийшов на зібрання мешканців. Про адміністрацію говорити не буду, бо це не моя компетенція. Міська влада вже неодноразово надавала письмові і усні відповіді мешканцям цих двох будинків з приводу їх проблеми. Були вони на прийомі і в мене, і в міського голови Олександра Ісипа. І нічого нового ми б їм на зібранні не сказали б. Тепер щодо документів, які вам показували, і долі 13 тисяч гривень. У договорі, який є в мешканців будинку, стоїть загальна сума 24 тисячі 682 гривні 80 копійок. Міська влада заплатила «Водоканалу» за саму роботу. А 13 тисяч, котрі зібрали люди, пішли на придбання матеріалів: труб та всього іншого. От і все. Мешканці оплатили вартість матеріалів, рада — робіт. Нічиї гроші нікуди не зникали. Це може підтвердити будь-яка перевірка. Щодо дописаних від руки цифр. Так, це я їх писав на копії документу. До речі, на прохання самих людей, щоб розшифрувати, за що й кому платилось. Ви ж розумієте, що все це було вже після проведення робіт і оплати за це. Держказначейство просто не пропустило б документ, на якому хтось обрахунки від руки писав. Але головне в цій ситуації зовсім інше. Проблема з каналізацією в цьому дворі існує десятиліттями. Ще у 2004 році там проводили черговий ремонт. І зробили це з так званим «контрнахилом». Тобто, рівень вигрібної ями у дворі нижчий за рівень центральної мережі, що на вулиці Пушкіна. Наголошую, ті роботи проводили фахівці, найняті не міською радою. І ця проблема буде існувати й надалі. Я не інженер, але думаю, що доведеться робити нову вигрібну яму і, можливо, ставити якийсь насос для перекачування нечистот. А це — десятки тисяч гривень. І платити за це буде не міська рада. Адже за стан мережі на прибудинковій території відповідають самі мешканці будинків. І ні про який «обхід» старої вигрібної ями ми не домовлялися. Це нічого не дає. До того ж «Водоканал» за власний рахунок і так викачав із цього двору 30 кубометрів нечистот, адже вони вже залили водопровідний колодязь.
А ось приватний підприємець, котрий врешті-решт «пробив» злощасну каналізаційну трубу, порадив не надто драматизувати ситуацію. Він сказав:
— Непотрібно там нічого копати і ніяких насосів ставити. Треба лише раз у квартал «продувати» ту трубу. І не кидати в унітази сторонніх предметів. Ми звідти такого навигрібали: від бляшанок до предметів жіночої гігієни. І ніхто, крім мене, туди робити не поїде. «Полтававодоканал» чиститиме, коли центральна труба на вулиці Пушкіна заб’ється. А в дворі — ваші проблеми.
Зараз каналізаційна мережа працює в нормальному режимі. Та, за словами всіх фахівців, проблема може знову виникнути у будь-який момент. Можливо, через рік, а, можливо, і через день.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 липня 2015, 08:59 | Кобеляки | Суспільство


1. Адекватник / 13 липня 2015, 12:40
Наші доблесні депутати сидячи на повідку у міського голови, передали маністральні мережі в Полтаву, а прибудинкові мережі, з яких навару ніякого, залишили напризволяще. От і проблеми виникають. Електрики, газовики, телефоністи беруть плату за свої послуги і не вимагають від мешканців міняти дроти, труби і т.п. і ніяких проблем з цього приводу не виникає. Проблеми зявляються лише там, куди суне своє рило наш вічний мер. І боротися з ним марна справа. Він номенклатура юрбселів і техасів. Спробуйте його не обрати. Нічого з цього не вийде. Якщо недай бог він не пройде вас будуть розстірлювати, як Донбас. Так що краще його не чіпайте, нехай служить своїм хазаям.
2. Адекватник / 13 липня 2015, 12:42
Помилився, треба "номенклатура брюселів і техасів". Вибачте.
3. Чудо Юдо / 14 липня 2015, 09:46
Бідний Адекватник, 5 днів ніхто не писав коментарі, так йому і посваритися ні з ким було. Уже сам із собою переписуватися почав навіть... :)

До речі, свої коментарі можна редагувати. Щоб не плодити нових. Там біля ніка кнопка є.
4. саша ставицкий / 14 липня 2015, 22:03
Що за Юдо , що так захищає владу?Щось і йому перепадає?А взагалі у місті вже не влада , а команда туристів.І кому прийшло в голову брати пояснення у Галушки.Що може рішати писарчук.Хіба що написати фальшиве рішення , чи розпорядження , яких він просто штампує , особливо по землі.Ці керівники повністю розвалили в місті комунальні служби , а це просто часточка результату , далі ще буде , особливо з новими законами......
5. Адекватник / 15 липня 2015, 07:26
4.саша ставицкий
«Що за Юдо , що так захищає владу?Щось і йому перепадає?»

А їх тут таких душ шість тусується. Є пропоолачені з фондів Сороса, а є просто дурні у вишиванках.
4.саша ставицкий
«Ці керівники повністю розвалили в місті комунальні служби , а це просто часточка результату , далі ще буде , особливо з новими законами......»

Їх же для того і у владу приводили, аби все розвалювати. А далі буде скупка комунальної власності за новими законами. ВОни із-за цього і не передавали прибудинкові мережі до Полтававодоканалу. Тепер пихаті дурні, які постворювали ОСББ і думають що тепер будинок і прибудинкова територія у їхній власності раптом довідаються що їхня власність у заставі, або вже продана. Але для дурних українців таке чомусь непізнаваємо. Навіть коли по ТВ купу прикладів показують. Вони до сих пір не можуть збагнути як їх розводять на так званій АТО.
6. Чудо Юдо / 15 липня 2015, 08:01
4.саша ставицкий
«Що за Юдо , що так захищає владу?Щось і йому перепадає?»

Ух ти! Аж самому цікаво. Ну мо, продемонтруйте, шановний, в якому місці це я ТАК захищав владу :)

Я тільки не зовсім зрозумів: у цьому дворі гімняшки спочатку ідуть у вигрібну яму, а коли "перебор" - тоді вже переливаютсяь у каналізацію?
7. Нс777 / 15 липня 2015, 09:29
5.неАдекватник
«. Є пропоолачені з фондів Сороса, а є просто дурні у вишиванках.»

А ше е збіжавші з медзаведенія закритого тіпа чи може отпущені на канікули для того шоб розводить срач під каждой статтьою.
8. Адекватник / 15 липня 2015, 09:35
7.Нс777
«шоб розводить срач під каждой статтьою.»

Ще один з кабалістичним нікнеймом обізвався.
9. Адекватник / 16 липня 2015, 00:15
9.шофер
«Поясни краще походження свого нікнейму. Обично люди демонструють те, що більше за все хочуть приховати - це загально відома психологія»


«Есть ватники, есть вышиватники, а есть адекватники», тобто люди, які не зомбовані «ящиком» чи в інший спосіб і сприймають речі і події такими, якими вони є в дійсності. В зв’язку з цим твоя класифікація по «загальновідомій» психології в застосуванні до мене не прийнятна. Загальновідомо ж, що думка більшості майже завжди помилкова. .Приклади можеш сам пошукати, їх безліч. Декілька приведу: Колись було «загальновідомо», що земля плоска. Колись усі вважали, а дурні і свідомі вважають ще й зараз, що єврейської дєви син Ісус Христос Бог. Але, як писав ще Ніцше : «Доказательств этому не существует» . І зверни увагу, усі миздобули поклоняються обраному народу не лише в церкві, а й в житті, от привели їх до усіх «гілок» влади. Коли їм не це вказуєш, вони кажуть: «так вони ж розумні». Хтось би сперечався, але я, як адекватник, не буду, бо так воно і є. Тільки чому тоді ті ж самі миздобули не вірять євреям в питанні релігійному. Загальновідомо ж що вони Христа Богом не вважають. Це тобі приклад шизофренії миздобулів. І от подивишся вони тут реагуватимуть і писатимуть що я втік з психушки. У нас вся Україна суцільна психушка. Через це і загинемо.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації