Вхід | Реєстрація

«Краще 7 гривень платити за газ, ніж продати країну»

«Краще 7 гривень платити за газ, ніж продати країну»

У вівторок відбулась тридцять восьма позачергова сесія Кобеляцької районної ради шостого скликання. На неї зібрались 31 із 56 районних обранців.

Усього на сесію виносилось чотири питання. На перші два мала доповідати Зоя Петренко. Вони стосувались внесення змін і доповнень до районних програм. За них депутати проголосували без розгляду, оскільки детально ознайомились із цими питаннями на президіях.

Зміни до показників районного бюджету на 2015 рік висвітлив Андрій Дацко, начальник фінансового управління РДА. Доповідач зазначив, що відповідно до статей Бюджетного кодексу України, зміни показників дохідної і видаткової частин здійснено за рахунок іншої субвенції, отриманої з Білицького селищного бюджету (447 тисяч гривень) та бюджету Бутенківської сільради (171 129), коштів перевиконання дохідної частини районного бюджету за 6 місяців 2015 року (756 875), іншої дотації із загального фонду обласного бюджету (228 600) та вільного залишку бюджетних коштів (100 тисяч).

— Ці гроші направлять на утримання бюджетних установ та на програми, що фінансуються з районного бюджету, — говорить Андрій Іванович. — Білицьку субвенцію витратять на ремонт і реконструкцію медичного закладу в цьому населеному пункті. Бутенківські кошти будуть направлені на ремонт місцевих закладів освіти, ФАПу, купівлю шин для автобуса. Вільний залишок передається Красненській сільраді на будівництво водогону за спільним проектом DESPRO.

Як пояснив начальник фінансового управління, за рахунок інших коштів профінансують районну раду (31 тисяча гривень), відділ освіти (298 277), центральну районну лікарню (187 тисяч), КЗ «Кобеляцький Центр первинної медико-санітарної допомоги» (102 тисячі), РО ВФСТ «Колос» (10 тисяч), сектор культури і туризму (243 495,76), виконання районних програм (89 тисяч). Загальна сума видатків — 965 672 гривні.

Спочатку депутатів зацікавили кошти для районної організації «Колос». Присутній на сесії голова організації Віталій Детюк пояснив, що ця сума необхідна для розрахунків із перевізником та для бухгалтерської програми.

Депутат Анатолій Таранушич виступив із пропозицією виділити 80 тисяч для будівництва опалення в районному трудовому архіві.

— Сім років архів не опалюється. Ви бачили, у якому стані знаходяться папери, котрі потрібні людям для виходу на пенсію. Необхідно виділити 30 тисяч для виготовлення техдокументації. Тим паче, що це потрібно жителям усього району. Бо там цвіль скоро всі документи знищить і люди будуть у суді доводити свій трудовий стаж.

Голова райради Василь Мирошнеченко зауважив, що в 2007 році робилися попередні прорахунки, за якими на електричне опалення необхідно було 160 тисяч гривень, а зараз ця сума зросла вдвічі. І не варто забувати про редакцію «Колос», котра перебуває у таких самих умовах.

Депутат Володимир Жуков запропонував вивчити це питання, оскільки там знаходиться не одна установа. А так як зараз у багатьох сільських радах перевиконання бюджету, то можна редакції попрацювати з ними і домовитись про перенаправлення коштів на ці ремонтні роботи.

Анатолій Таранушич знову настояв на виділенні грошей для виготовлення технічної документації. Тоді Володимир Струк припустив, що голова фракції «Рідне місто. Рідний край» піариться перед виборами. А найкращий варіант, на його думку, — той, який запропонував Жуков. Микола Антонов дорікнув Анатолію Олексійовичу, що п’ять років архів його не турбував, а тепер різко зацікавив.

Після цих слів Таранушич почав нагадувати опонентам про міністрів, які сьогодні літають на футболи літаками. Антонов у відповідь кричав про події на Донбасі, «регіоналів» і згадував втікача Януковича.

Голова райради ледве заспокоїв сторони, а Таміла В’ячеславівна пообіцяла якнайшвидше вивчити питання з опаленням на комісії.

Володимир Струк зупинився на питанні погашення пені. На його думку, 20 тисяч, які повинна відшкодувати райрада за сектор у справах сім’ї та молоді, має виплатити особа, котра допустила цю ситуацію.
Та Андрій Дацко пояснив:

— Теоретично, вина бухгалтера може бути. Він міг подати документи на тендер тижнем раніше. І тоді б цього позову не було.

Потім деякі районні обранці згадали про Петра Маника, депутата обласної ради і керівника підприємства «Кобеляцький район газопостачання», мовляв, чому він допускає подібні ситуації. Тут слово взяв Микола Жук, який покритикував Маника і установу, котру той очолює. На що Анатолій Таранушич заявив:

— Це почалася передвиборча агітація. Та Ви не до Маника, краще до Яценюка апелюйте. Невже сьогоднішня ціна на газ Вас влаштовує?

І тут же Володимир Жуков у відповідь вигукнув:

— Краще 7 гривень платити за газ, ніж продати свою країну.

Знову почалася словесна перепалка, яка тривала кілька хвилин.

Потім Жуков вніс пропозицію зменшити фінансування газети «Колос» на 20 тисяч і спортивної організації «Колос» на п’ять, а ці кошти передати на закупівлю медикаментів для надання першої допомоги або на будівництво даху в дитсадку «Золотий півник».

Василь Мирошнеченко підтримав другий варіант, але гроші запропонував узяти із резервного фонду. Анатолій Таранушич відразу висловив відмову за це голосувати:

— Завтра наступить зима. «Райавтодору» немає. Резерв пустий. Хто буде чистити дороги? Із Солошиного техніку гнатимете?

Голова райрада запропонував голосувати за зняття коштів із резервного фонду. Член лічильної комісії Віталій Шулежко нарахував 19 голосів «за». Фракція «ріднокраївців» утримується.

Таміла Шевченко пояснила, що з міського бюджету виділять 27 тисяч на бензин та медикаменти для ПМСД. І доцільніші резервні кошти направити на дитсадок.

Після спорів депутати голосують за повернення до цього питання. Фракція «ріднокраївців» виходить радитись. Дехто з депутатів брутально висловлюється на їхню адресу і хоче покинути сесію. Їх заспокоює заступник голови райради Ганна Кондратьєва.

Нарешті районні обранці збираються в залі і одноголосно підтримують рішення про виділення коштів на ремонт даху в дитсадку.

Услід за цим депутати голосують за зміни до показників районного бюджету.

Останнє, четверте, питання стосувалося зняття повноважень із депутата районної ради від Партії регіонів Володимира Осики. Посперечавшись, депутати не підтримують цю заяву.

Наостанок присутній у залі Микола Блискун, василівський сільський голова, поцікавився, чому не розглядалося питання про фінансування будівництва дитячого садка у Василівці. Андрій Дацко пояснив, що райрада не могла виділити 200 тисяч, які прохав Микола Володимирович. Василь Мирошнеченко пообіцяв переглянути це питання при підсумках виконання бюджету за дев’ять місяців.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 липня 2015, 13:51 | Полтавщина | Суспільство
1. Адекватник / 17 липня 2015, 14:30
Ти ба, який Жуков "патріота": "Краще 7 гривень платити за газ, ніж продати свою країну". А те, що України вже намає, він і не бачить. Не бачить і того, яку роль в цьому зіграла "його" політична сила. Сліпий, чи що? А ще головою райради був. Сказав би ще: "краще крові по коліна, аби вільна Україна"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації