Вхід | Реєстрація

Злочинці зняли з картки довірливої жінки 11 тисяч гривень

Злочинці зняли з картки довірливої жінки 11 тисяч гривень

Шахраї видурюють гроші у новосанжарців, представляючись міліціонерами, працівниками банків та, навіть, співробітниками СБУ.

Шахрайство продовжує залишатися одним із найулюбленіших способів, за допомогою яких злочинці розраховують незаконно збагатитися. Часто їм це вдається, оскільки довірливість наших співгромадян іноді таки просто дивує. Не дивлячись на численні статті у газетах, сюжети по телебаченню та роз’яснення від правоохоронців, люди продовжують повідомляти пройдисвітам номери карток, інформацію про стан рахунку та секретні коди. Тому і цифри статистики досить красномовні. Усього у провадженні слідчих райвідділу знаходиться 37 кримінальних справ, пов’язаних із шахрайством. Із них 12 випадків сталися вже у цьому році.

 

Допоможіть дитині!

До недавнього часу улюбленим способом шахрайства у злочинців були дзвінки на мобільні телефони батьків, з повідомленням, що з дитиною сталася якась халепа: потрапила до міліції як підозрювана у скоєнні серйозного злочину, збила когось на власному авто тощо. Шахраї у таких випадках представлялися працівниками міліції і пропонували за енну суму «вирішити» проблему із правоохоронними органами. Для цього потрібно було лише переслати на номер кредитної картки певну суму грошей. Аби батьки не запідозрили обману і не спробували додзвонитися до власної дитини, злочинці наполягали на тому, щоб вони залишалися на лінії аж до моменту перерахунку коштів. Яким би це не видавалося неймовірним, але люди вірили у вигадані шахраями історії і… пересилали їм гроші. У одному епізоді це були 2 тисячі гривень, у іншому — цілих 5 тисяч. Звичайно ж, після цього шахраї зникали зі зв’язку, а дитина «знаходилася» — ціла, неушкоджена і здивована тим, що батьки, виявляється, її звідкись «викупляли».

Та незабаром інформація про такий вид шахрайства достатньо поширилася серед людей і вони перестали «клювати» на закинутий злодіями гачок. Ті незабаром придумали нові способи обману.

 

Хочете більше грошей?

Тепер шахраї телефонували до обраних ними «жертв», представлялись працівниками банку і пропонували збільшити кредитний ліміт на карточці. Від такої спокусливої пропозиції відмовитися могли далеко не всі. І, нічого не підозрюючи, люди з готовністю диктували «співробітникам банку» спочатку останні цифри своєї картки, а потім і код, який приходив на телефон за допомогою СМС-повідомлення. Зайве уточнювати, що після цих процедур грошей на рахунку не більшало. Вони відтіля просто зникали. У одних епізодах мова йшла про 800, 1000 гривень, але були і випадки, коли новосанжарці втрачали досить великі суми. Так, одна новосанжарка, повіривши у обіцянки злодіїв, розпрощалася із 11‑ма тисячами гривень.

 

Вам дзвонить СБУ!

Аби з перших секунд розмови навести страх на своїх жертв, шахраї інколи представляються співробітниками СБУ. І повідомляють співрозмовнику невтішну новину: його банківська карточка з певних причин виявилася заблокованою, а доступ до наявних коштів закритим. Щоб відновити роботу карточки, людина мала повідомити «працівникам СБУ» номер банківської картки. Далі — все як у вищенаведеному випадку. Шахраї дізнаються потрібні їм цифри коду, знімають кошти і зникають.

Утім, у останньому випадку шахрайства, який стався у Нових Санжарах на початку липня, жінка не повідомляла злочинцям ні номера картки, ні секретного коду. Вона просто дала оголошення на популярний нині сайт Інтернет-продажів. Їй зателефонували кілька потенційних клієнтів, поцікавились товаром. Потім вона сама передзвонювала до них, узгоджувала якісь питання. А потім злодії якимось чином просто заблокували її номер телефону. І відновили його, тільки вже на себе. Коли телефонна картки перестала працювати, жінка запідозрила щось неладне. Кинулась до банку і дізналась, що… з її картки вже зняли 3,5 тисячі гривень.

 

Як уберегтися?

Пам’ятайте головне: шахраї намагаються скористатися вашою довірливістю. Тому будьте уважні в усіх питаннях, які стосуються банківської сфери та фінансових справ.

1. Усвідомте раз і назавжди: співробітники банку НІКОЛИ не телефонують клієнтам для того, щоб дізнатися номер карти чи секретний код. Запитайте у такого співробітника його прізвище, ім’я, посаду — шахрай одразу кине слухавку. Розумна жертва йому не потрібна.

2. Не полегшуйте шахраям життя: НІКОЛИ не розміщуйте у відкритому доступі номери карт, на яких є якийсь залишок. Якщо вже з’явилась така потреба, переведіть кошти з цієї картки на іншу. Із карти з «нульовим» балансом шахраї точно нічого не вкрадуть.

3. НІКОЛИ не повідомляйте по телефону подробиці про ваш картковий рахунок: ні термін дії картки, ні CVV-код, ні залишок на картці. А якщо у вас і закінчиться термін дії картки, у вашому банку вам випустять нову, але без розпитувань по телефону і прохань повідомити якісь номери.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 липня 2015, 17:37 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації