Вхід | Реєстрація

«Громади формуються добровільно»

«Громади формуються добровільно»

21 липня в Кобеляках із робочим візитом побували представники Полтавського регіонального офісу реформ.
Зустріч пройшла в залі засідань районної ради. На неї зібрались керівництво і депутати міста та наближених до райцентру сільських рад. Офіс реформ представляли керівник Ірина Балибіна та експерт з питань місцевого самоврядування Іван Лещенко.
На початку зібрання голова РДА Таміла Шевченко пояснила, що наразі триває другий етап адміністративно-територіальної реформи:
— Тобто, формування територіальних громад. Цей процес проходить добровільно. Держава дає вам можливість створити дієві самодостатні громади з точки зору бюджетного формування. Зараз ви вже можете побачити дію реформи. Як приклад, візьмемо Кобеляки. Завдяки податку на акциз відбувається капітальний та поточний ремонт доріг та благоустрій міста.
Розмову спробували провести у формі діалогу. Першою задала питання Таміла В’ячеславівна. Воно стосувалося подальшої життєдіяльності районної лікарні. Іван Лещенко відразу заспокоїв присутніх:
— Зрозумійте, вторинна ланка медицини фінансується з держави, а не з бюджету громади. Районна лікарня залишиться в тому вигляді, у якому вона перебуває зараз. Зміни розпочнуться лише в період реформування медицини. Та коли це відбудеться, нам невідомо.
Також експерт з питань місцевого самоврядування пояснив, що громадам, які об’єдналися, крім дохідної частини, віддаватимуться доходи з фізичних осіб (60 відсотків). Їх використовуватимуть для утримання структур, котрі надаватимуть послуги жителям.
Зі слів представників офісу реформ, адміністративно-територіальний устрій — це право держави. На сьогодні існує позитивний європейський досвід реформування органів самоврядування. І держава змушена проводити ці реформи. Спроможність громади визначається за основними критеріями: кількість населення і територія. Об’єднаним громадам також надаватиметься право розпоряджатися землею як у межах громади, так і поза нею.
На зустріч прийшли жителі Кунівської сільради та вчителі Ліщинівської ЗОШ, яка функціонує в селі Кунівка. Їх хвилювала можливість закриття навчального закладу. Ірина Балибіна поцікавилась, скільки обходиться державі на рік навчання одного учня в цій школі. Учителі відповіли, що 17 тисяч гривень. Тоді керівник офісу реформ пояснила:
— Держава дотуватиме школи з розрахунком 8,8 тисячі гривень на учня. Незалежно, чи це об’єднана громада, чи ні. Ці кошти витрачатимуться на енергоносії й зарплати вчителям. Зараз через вашу школу страждають кобеляцькі. Де ви візьмете гроші, щоб самостійно покрити різницю? Я вже не говорю про якість надання навчальних послуг.
Крім того, представники офісу реформ повідомили, що Міністерство фінансів попередньо удвічі скоротило ймовірну кількість громад на Полтавщині: із 57 до 30. Тобто, в Кобеляцькому районі з семи може залишитися три-чотири.
Розповіла Ірина Балибіна і про старост, котрі працюватимуть в об’єднаних громадах. Вони виконуватимуть функції сільських рад. Напевно, при старості залишатиметься землевпорядник і секретар.
Наостанок слова попрохав міський голова Олександр Ісип. Очільник Кобеляк пояснив, що держава проводить економію (скорочення чиновників), децентралізацію (передача плати за акциз на місця) і концентрацію коштів:
— Кобеляцька міськрада з квітня місяця проводить ремонт доріг, попередньо провівши тендер. Білицька почне ці заходи тільки з серпня. А інші сільські ради не зроблять цього ніколи, оскільки у вас немає спеціалістів. Тому держава й пропонує нам об’єднуватись і дієво працювати. Спроможні громади проведуть і тендер, і аукціон, і проект замовлять. А держава фінансово допоможе таким громадам настільки, наскільки зможе. Поміркуйте, сьомого квітня ми надіслали пропозиції сусіднім сільським радам про об’єднання і до цього часу навіть не отримали відповіді.
Протягом майже двогодинного зібрання інших питань, які б стосувалися формування громад, розглянуто не було, оскільки їх присутні просто не задавали.
 


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 липня 2015, 10:39 | Кобеляки | Суспільство


1. саша ставицький / 26 липня 2015, 10:06
Знову обэднання в громади проводять ті , хто сидить у кабінетах і ніхто не питає в людей , чи вони хочуть такої дурні.Ну от Олександр Ісип прямо печеться за обєднання , отже вже знає , що знову буде керувати громадою - буде старостою.Значить вибори знову сфальшують,Влада породжує місцевих князів типу Лозинського , а ота дурня з грошима це все блеф.Про які акцизи іде мова , коли в Кобеляках нічого не виробляється , а горілка і бензин для громадян стають недоступними , то і акцизів буде пшик.А влада кричить давай в Європу , а мені та Європа ні на фік не потрібна, у мегне немає за що туди їздить , та і робити там нічого хай туди їдуть Ісипи за гроші громади.Біда , що в чиновники попролазили ті , у яких туго із своїм мисленням , от вони і їздять в Європу за *досвідом*.Шкода , що вони дурманять народ.
2. гість / 26 липня 2015, 10:50

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
3. Масон Вазон / 26 липня 2015, 12:06
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Чуєш Саша, так ти невдаха? А знаєш чому? Та тому, що як пише Микола Гузченко є довбойобом. Як і ннеадекватник, він же махамед, бунд, він же Валєра Короб. Саша піди краще попрацюй, зароби грошей і поїдь відпочинь. Хоча б у Кирилівці. А там почитаєш безсмертний твір "Собаче серце". Там про таких як ти і Короб. тільки прізвища у них - Шаріков і Швондер.
Це тільки ви ніяк не можете зрозуміти,хто, точніше, що керує цивілізаційними процесами. А масони, яких ви, як класичні довбойоби так боїтеся лише вчасно підлаштовуються під тенденції. От як я приміром. Тому й відпочиваю в Іспанії та Італії, а ви дрочите за компом.
Повернусь із Сардінії, напишу статтю на цей сайт. Для тих, хто не хоче залишатися довбойобом-невдахою. Арівідерчі!
4. Адекватник / 26 липня 2015, 15:35
3.Масон Вазон
«Тому й відпочиваю в Іспанії та Італії, а ви дрочите за компом. Повернусь із Сардінії, напишу статтю на цей сайт.»

Всезнаючий аміго, чи сеньйор, коли писатимеш статтю, прохаю тебе дати відповідь на питання, що робити, наприклад, мільйонам бабушок, може навіть твоїм родичам, які не можуть (хоча б фізично в силу віку) винайти спосіб процвітання у загниваючому суспільстві, яке ти славиш і в якому тобі повезло прилаштуватися. Ба, навіть не можуть вже в ньому існувати, по причині того, що їхніх "прибутків" не вистачає навіть на саме елементарне. А ще ж не вечір. І не потрібно думати, що "Собаче серце" - це апефеоз написаного Булгаковим. Хоча і у цьому творі є, наприклад, така мисля: "Человеческие очистки - самая низшая категория". Питання тільки в тому, кого до них намагаються віднести, а хто відноситься насправді.
5. Андрейко / 26 липня 2015, 22:42
чому громадянам не повідомляють що приїде Кобила яка буде розказувать нам про обєднання і показувать як це буде із громадянином Жеребцем
6. саша ставицький / 27 липня 2015, 09:21
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
ота паскуда , що відпочиває в іспанії , живе за рахунок чесних людей і з такими сволочами я і спілкуватись не бажаю.А адмін людина не чесна одні ком. видаляє повністю . а те що може ображати невгідних владі залишає . хоч і з матюками.Це низько.
7. саша ставицький / 27 липня 2015, 09:40
ДОДАМ , ЩО ТАКІ МАСОНИ-ВАЗОНИ ЖИРУЄТЕ ТИМЧАСОВО , СКОРО НАРОД ПРОСНЕТЬСЯ І ВАМ БУДЕ НЕПЕРЕЛИВКИ , БУДЕТЕ ВІДПОЧИВАТИ В ДРУГИХ МІСЦЯХ.отакі справи.
8. саша ставицький / 27 липня 2015, 15:18
А зараз після відпочинку в Іспанії просьба до воєнкома направити туди де українці вбивають українців.Та ще й послухай НОВИНИ , уже Яценюк дає вказівки , як і куди використовувати місцеві бюджети , бо кинулись підвищувати зарплати чиновникам , та купляти круті авто.
9. Адекватник / 27 липня 2015, 17:15
6.саша ставицький
«А адмін людина не чесна одні ком. видаляє повністю . а те що може ображати невгідних владі залишає . хоч і з матюками.»

Так він же на роботі. Хто платить, той і музику замовляє, так що "не судите строго". Тут правда щофер також його захищав, а я потім дивлюся він усі його коментарі повидаляв. Подякував, називається. Може й мені таке буде.
10. Адекватник / 27 липня 2015, 17:25
7.саша ставицький
«ДОДАМ , ЩО ТАКІ МАСОНИ-ВАЗОНИ ЖИРУЄТЕ ТИМЧАСОВО , СКОРО НАРОД ПРОСНЕТЬСЯ І ВАМ БУДЕ НЕПЕРЕЛИВКИ»

Ти Саша великий оптиміст. Я також колись так думав. Народ наш ніколи не проснеться. Він нічого не розуміє і розуміти не хоче, тому весь його хоч і справедливий гнів в чергове використають. Ти поспілкуйся з людьми і зрозумієш, що вони самі не знають чого хочуть. Одні хочуть дешевого газу, інші мріють вистріляти весь Донбас не думаючи що такі побажання мають властивість бумерангу, не говорячи вже про явну їх нелюдяність і безбожність, ще іншим хочеться тупо сидіти на сардиніях і радіти від свого "успіху" не думаючи про чуже горе. Ну і т.д. і т.п. І ніякий военком таких ні в яке АТО не пошле, бо такі добре знають про те, що те АТО - неконституційна придумка для утилізації лохів.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації