Вхід | Реєстрація

Скільки потрібно грошей на похорон?

Скільки потрібно грошей на похорон?

Із таким запитанням до редакції звернулася жителька райцентру.

Жінку цікавило, яку суму необхідно зібрати, щоб відбути обряд поховання померлого в Кобеляках.
Кореспонденти «ЕХО» взялися вивчити це питання.

Спершу направляємося на місцевий цвинтар, де потрібно домовитись за місце та копачів. Працівники кладовища розповіли, що можуть, за бажанням рідні, поховати поряд із померлими родичами або ж окремо, розрахувавши наперед місце для двох осіб.

Яма в літній період коштує: стандартний розмір — 255 гривень, нестандартний — 354. Взимку ціна зросте, відповідно, до 374 та 525 гривень. Кошти за цю послугу потрібно сплатити в бухгалтерію комунального підприємства «Міська сервісна служба».

Йдемо до комунальників. У них же замовляють і автомобіль для перевезення покійного. Оренда бортової «ГАЗелі» обійдеться 228 гривень за годину. Також у «Міській сервісній службі» знаходяться бюро ритуальних послуг. Труна коштує від 508 до 650 гривень. Дерев’яний хрест обійдеться в 60 або 90 гривень, металева табличка — 25. За спускне, покривало, поховальний набір, подушку, хустки, прохідну ікону і свічки доведеться заплатити, щонайменше, близько чотирьохсот гривень. За вінки — від 45 до 200.

Далі дізнаємось розцінки у приватних підприємців, які надають ритуальні послуги. Підприємець Юрій розповів, що ціна на труну коливається від 300 до 3800 гривень.

— Усе залежить від матеріалу, із якого вона виготовлена, та розмірів. Хрест коштуватиме від 60 до 250 гривень. Як бачите, намагаємось враховувати  фінансові можливості всіх кобелячан. За моїми підрахунками, найдешевший повний набір для поховання обійдеться в 850 гривень. Те ж саме і з пам’ятниками: бетонний можна придбати від 600 до 1800 гривень, гранітний — від 1800.

За словами Юрія, за 100 гривень працівник помиє та одягне покійного. Мікроавтобус-катафалк коштуватиме 150 гривень. Послуги копачів обійдуться у 300 гривень.

— Ми допомагаємо людям із оформленням необхідних документів, — говорить підприємець. — Крім того, у нас можна замовити виїзні поминальні обіди. Їх вартість — 30-55 гривень на одну людину, не враховуючи алкоголь і напої. Для обідів не використовуємо одноразовий посуд.

Для порівняння відвідуємо і кафе, яке спеціалізується на проведенні поминальних обідів. Працівники закладу повідомили, що вони пропонують економ-меню (30 гривень) або обід із більш розширеним асортиментом (47 гривень). Алкоголь і напої купують замовники.

Служителі церкви виконують свої обов’язки за 250-300 гривень.

Отож, ритуальні послуги та поховання обійдеться мінімум у 1355 гривень, священик — 250. А ціна на обід залежатиме від різноманітності страв, міцності алкогольних напоїв та кількості людей, які зберуться, щоб пом’янути покійного.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2015, 10:07 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації