Вхід | Реєстрація

Учасники АТО подали 70 заяв на отримання земельних ділянок

У понеділок на апаратній нараді при голові райдержадміністрації розглянули питання відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва військовослужбовцям.

Його розкрив виконуючий обов’язки начальника відділу Держгеокадастру в Кобеляцькому районі Юрій Калюжний.
Доповідач розповів, що, згідно листа Держземагенства, доручення Кабміну та законів України, військовослужбовці, які беруть участь у АТО, мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

— На сьогодні це один із видів державної підтримки військових, — говорить Юрій Володимирович. — Та найпоширенішою проблемою для учасників АТО і їх сімей є відсутність інформації про вільні земельні ділянки державної та комунальної власності. Поряд із цим виникають також труднощі під час підтвердження військовослужбовцем свого статусу учасника бойових дій. Але з цього не слід робити велику проблему.

Юрій Калюжний пояснив, що учасники АТО або члени їх сімей, як і будь-які громадяни нашої держави, мають право набути у власність земельну ділянку в порядку, визначеному Земельним кодексом України. Окремого нормативно-правового акту, який регулює питання надання у власність земельних ділянок військовослужбовцям, немає. Чинним законодавством встановлено лише першочерговість цих заходів.

— При цьому пунктом 4 статті 116 Земельного кодексу України встановлено, що передача земельних ділянок у власність громадянам в межах норм (житлове будівництво: село — 0,25 га, селище — 0,15, місто — 0,10; садівництво — 0,12) проводиться лише один раз по кожному виду використання, — наголосив Юрій Володимирович. — Це означає: якщо людина до набуття статусу учасника АТО вже отримала земельну ділянку, наприклад, для житлового будівництва, то на повторне відповідне призначення вона права не має. До речі, земельні ділянки під городництво, згідно статті 36 ЗКУ, приватизовувати заборонено. Їх можна брати лише в оренду.

Як пояснив доповідач, якщо дотепер військовий не використав свого права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, то, у випадку розташування землі в межах населеного пункту, він повинен звернутись до сільської, селищної, міської ради.  Якщо  ж ділянка знаходиться за його межами, то — до обласного управління Держземагентства, додавши до свого клопотання посвідчення учасника АТО:

— Чинним законодавством не встановлено територіальних обмежень щодо реалізації громадянами свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок. Тобто, людина, яка, наприклад, проживає в Біликах, де вільних земель практично немає, має право звернутись у будь-яку сільську раду Кобеляцького або іншого районів Полтавської області. У заяві вказується цільове призначення земельної ділянки та орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено її бажане місце розташування.

Зі слів Юрія Калюжного, при наявності вільних земельних ділянок за межами населених пунктів району учасники АТО звертаються з відповідними заявами до відділу Держземагентства у Кобеляцькому районі. Станом на 7 серпня цього року заяви прийняті від 70 військовослужбовців. Загальна площа земельних ділянок становить 89,4 га: Кобеляцька міськрада — 15 заяв на площу 1,2 га для будівництва й обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд та 1 заява на площу 0,1 га для індивідуального дачного будівництва; Кіровська сільрада — 5 заяв на площу 10 га для ведення особистого селянського господарства; Золотарівська — 3 заяви на площу 4 га для господарства (у тому числі 2 заяви в межах населеного пункту на площу 2 га); Орлицька — 6 заяв на площу 12 га для господарства; Комендантівська — 5 заяв на площу 10 га для господарства (у межах населеного пункту 1 заява на площу 2 га); Красненська — 1 заява на площу 1 га для господарства; Лучківська — 4 заяви на площу 8 га для господарства; Дрижиногреблянська — 3 заяви на площу 3 га для господарства (у межах населеного пункту 1 заява на площу 1 га); Підгорянська — 1 заява на площу 2 га для господарства в межах населеного пункту; Бутенківська — 2 заяви на площу 3 га для господарства (у межах населеного пункту 1 заява на площу 2 га); Вільховатська — 9 заяв на площу 15,1 га для господарства в межах населеного пункту; Чорбівська — 2 заяви на площу 4 га для господарства в межах населеного пункту; Сухинівська — 5 заяв на площу 5 га для господарства в межах населеного пункту; Червоноквітівська — 7 заяв на площу 12 га для господарства (у межах населеного пункту 3 заяви на площу 4 га); Іванівська — 1 заява на площу 2 га для господарства в межах населеного пункту.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 серпня 2015, 10:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації